O Vánocích mě Jarda překvapil novým pomocníčkem do kuchyně – topinkovačem. Původně jsem moc netušila, co s ním budu dělat, ale nakonec jsem za něj strašně ráda. Nikdy jsem topinky nejedla, možná jen v hospodě. Od té doby, co máme topinkovač je dělám snad pořád:-D…je to jako závislost.

Zkouším různé recepty, kde topinky využiju a tohle je jeden z nich. Je to recept na snídaňové topinky s vajíčkem. Rychlá a vynikající snídaně, kterou rozhodně nedělám naposled.

 

Jedna zajímavost o mě (a o Itálii)

Možná jste si v rohu všimly hrnku s kávou. Já totiž můžu kávu pít k čemukoliv. K snídani si dávám Caffe Latte, tedy kávu s mléčnou pěnu. Dokážu si ji dát ke klobáse stejně jako k dezertu…to si opravdu nedělám srandu. Co by na to asi řekli Italové si asi dovedu představit.

Věděli jste, že se v Italii pije káva s mlékem jen k snídani, zbytek dne se popíjí nanejvýš espresso či studená káva s ledem?

Slyšela jsem od paní, co tam bydlí, že když si k obědu dáte pizzu a po jídle si dáte Latte jste pro ně barbar! Samozřejmě vám to přinesou, ale myslí si svoji. Vidíte a já si kafe s mlékem dávám v kteroukoliv denní hodinu. Dala jsem si ovšem jeden slib – jestli pojedu do Itálie, zkusím se chovat jako správná Italka a dodržovat jejich zajímavou kávovou tradici:-).

 

V čem je lepší topinkovač oproti pánvi?

Schválně jsem zkusila připravit topinky i na pánvi a porovnat je. Co jsem zjistila:

  • Na topinkovači si můžete vybrat z různých stupňů propečení topinky. Ten můj má na výběr 5 stupňů – na ten pátý je podle mě topinka už opravdu hodně upečená, ale třeba k masové směsi na Ďábelské topinky se takhle upečené topinky hodily. Nejčastěji využívám stupeň 3 a 4.
  • U pánve je dost těžké odhadnout, jak upéct topinku akorát. Stačí chvilka a jsou připálené. V topinkovači uděláte topinky pokaždé stejné.
  • Topinkovač opéká chleba rovnoměrně, a hlavně na sucho.
  • Nemusíte se o nic starat – vložíte chléb, po cinknutí vyndáte a dáte další. Jedna várka trvá cca minutu.

 

Na 2 porce budete potřebovat:

  • 4 plátky světlého toastového chleby
  • 4 plátky kvalitní šunky (použila jsem venkovskou)
  • 4 plátky taveného čedaru
  • 4 vajíčka
  • Topinkovač

 

Postup

Dejte dělat topinky a mezitím si připravte zbytek. Topinkovač jsem nastavila na stupeň 3, tedy tak akorát propečené.

Na pánvi zahřejte lžičku másla a dobře zahřejte, přidejte 3-4 rozmíchaná vajíčka smíchaná s troškou soli, sundejte z pánve a pomalu míchejte. Používám nepřilnavou pánev. Zjistila jsem, že stačí pánev dostatečně zahřát, nalít vajíčka a hned sundat ze sporáku. Občas vajíčka promíchám a za chvilku jsou hotová. Přepečená míchaná vajíčka nejsou dobrá, a takhle mi vždycky chutnala. Někdy do vajíček přidávám i lžíci smetany ke šlehání, jsou pak taková nadýchaná.

Na každou topinku dejte plátek šunky, na to plátek taveného čedaru, a nakonec míchaná vajíčka. Sýr můžete dát až na horu, jak chcete.

Ozdobte nasekanou pažitkou.