Udělat řízky bez lepku pro mě byla docela výzva.

Mám kolem sebe hodně lidí, kteří nesmí lepek a když ke mně přijedou, chci je jako všechny něčím dobrým pohostit. Jestli třeba s něčím válčím, tak je to pečivo. Zatím se mi nepovedl ani jeden chleba, rohlík či housky. Místo pečiva dělám různé krekry a k tomu pak nějakou pomazánku, ty bez lepku ještě udělat umím.

Bezlepkové řízky dělám už několik let. Je to jeden z těch receptů, které se dají bez lepku udělat snadno. Kdo by nemiloval řízky, to je klasika. Vždycky, když jedeme na dovolenou, dávají nám první den řízek. Ptala jsem se proč a oni odpověděli, že je to jídlo, které jí snad všichni a jelikož si první den nemůžete vybrat ze 2-3 jídel, zvolili řízek. Já tedy řízkem nepohrdnu, mě to vyhovuje a pokaždé se už na něj těším😊.

Tady máte recept, jak si doma udělat řízečky bez lepku:

 

Suroviny:

  • Kuřecí prsa (nebo jiné maso na řízky)
  • Rýžová mouka nebo jiná bezlepková mouka*
  • Kukuřičná strouhanka
  • Vajíčko
  • Olej nebo ghíčko na smažení

Pomůcky: Palička na maso, 3 misky na obalování, pánev, nůž

* Mouku můžete použít rýžovou anebo takovou tu univerzální bezlepkovou směs. Kamarádka říkala, že používá Doves farm, ale já ji na tento recept nemám vyzkoušený

 

Postup

Kuřecí prsa očistěte a případně nakrájejte na menší kousky. Já třeba radši dělám menší řízky, ale někdo dělá 1 prso – 1 řízek. Trochu je naklepejte a osolte z obou stran.

K naklepání jsem použila mou novou paličku bez držadla. Podle mě je to mnohem lepší, než když velkou paličkou mlátíte do masa až je průhledné. S touhle podle mě máte větší cit a taky mi doma nezabere tolik místa:-).

Tip: Moje babička vždycky klepala řízky přes igelitový pytlík, aby to necákalo kolem a taky proto, aby řízky nepotrhala. Já jsem pytlík vyměnila za podložku na pečení (taková černá), protože jde znovu použít.

Do 3 talířů rozdělte – mouku, kukuřičnou strouhanku a vajíčko. Do vajíčka ještě přidávám trochu mléka, protože mi pak vajíčko vystačí na více řízků, a hlavně je tekutější, což usnadní obalování. Stačí přidat 1-2 lžíce.

Řízky obalte v mouce, pak ve vajíčku, a nakonec ve strouhance.

Trik od kuchaře – řízky ve strouhance obalte aniž byste ji do řízku rukou přimáčkly, pěchovali…prostě jen položit a sundat.

Řízky smažte na rozpáleném oleji na pánvi nebo ve fritéze.

 

Tipy na smažení:

Na smažení jsem si oblíbila elektrický hrnec, který má funkci fritování. Celou dobu dohřívá teplotu tak, aby byla akorát a řízky se nepřipalovaly.

Zatím nejlepší řízky jsem měla na ghíčku. Ghí se nepřepaluje, takže v oleji neplavou černé spálené kousky, které se pak přichytí na řízky. Místo toho byly řízky krásně zlaté a řeknu vám, že tak dobré řízky jsem ještě nejedla. Z ghí chutnají úplně jinak – lépe. Z kupovaného ghí je to dost drahá záležitost, proto si ghí vyrábím doma.

 Návod, jak si vyrobit ghí (již brzy)

 

Příloha:

Americké brambory, bramborová kaše, brambory polité máslem a pažitkou, štouchané brambory, pečivo, bramborový salát, hranolky, krokety, zeleninové hranolky – batátové, celerové…, zeleninový salát

 

Můj favorit? Řízky s bramborovou kaší politou máslem a k tomu kyselé okurka (pěkně křupavá, domácí), plátek citrónu, kterým si řízek pokapu a lžička krémžské hořčice. Ukrojím si řízek pokapaný citrónem, namočím trochu do krémžské hořčice, napíchnu kousek okurky a přidám trochu kaše. Tuhle směs dám do pusy a je to strašně dobré!

Máte i vy nějakou originální kombinaci jak podávat řízky? Napište, ráda vyzkouším😊.