Smažený květák je pro mě srdcová záležitost. Tuhle mňamku mi dělala mamka a já jí nikdy neměla dost. Jestli něco můžu jíst často, je to květák. Máte to tak stejně?

Říkala jsem si, jestli sem mám recept na smažený květák dávat, protože ho určitě každý zná. Nakonec jsem se rozhodla, že ho sem dám, protože je to jedno z mých neoblíbenějších jídel, a proto si myslím, že by tu neměl chybět. Nehledě na to, že někdo tenhle recept nemusí znát každý a recept se mu může hodit.

Jako přílohu mám nejraději vařený brambor politý máslem a posypaný pažitkou. Mňam, hned bych si ho dala:-D.

 

Budete potřebovat:

  • 1 květák
  • 3 vajíčka
  • 60ml mléka
  • Strouhanku
  • Mouku

 

Příloha: Vařený brambor, rozpuštěné máslo a pažitka

 

Postup

Květák omyjte a zbavte tvrdého košťálu, ten okrájejte. Květák pak nakrájejte na větší růžičky (kdo má rád menší a chce se mu s tím obalovat udělá menší😊).

Připravte si velký hrnec. Až se bude voda vařit, přidejte květák. Vařte cca 10 minut. Květák by měl být uvařený skoro do měkka – neměl by tedy být tvrdý ani nesmí být moc uvařený, jinak se bude rozpadat. Já se snažím dělat všechny růžičky stejné a během vaření ochutnávám, abych věděla, kdy ho mám vyndat.

Na jeden talíř nasypte hladkou mouku, na další strouhanku a do hlubokého rozmíchejte vajíčko s mlékem. Díky mléku nebude vajíčko tak husté, a to usnadní obalování.

Květák po uvaření sceďte, propláchněte studenou vodou, ať se dále nevaří a položte ho na talíř.

Začněte mouku, pak vajíčkem, a nakonec květák obalte ve strouhance. Když je květák ještě trochu mokrý, začínám moukou. Pokud na něm mouka nedrží, je třeba začít vajíčkem.

Obalený květák osmažte v dostatečném množství oleje dozlatova. Často ho otáčejte, ať se opeče ze všech stran. Jelikož se nejedná o syrové maso, není třeba ho smažit déle, než je to nutné – jen pěkně dozlatova.

 

Poznámky:

Jednou jsem ochutnala květák od tety a ta ho obaluje syrový. Tohle jídlo miluju, ale ze syrového květáku mi kupodivu vůbec nechutnalo. Za mě jedině z vařeného.

 

Květák do zásoby

Po obalení strouhankou lze květák dát zamrazit. Důležité je, abyste nechali květák po uvaření zcela vychladnout. Obalte ho, rozložte na tác a dejte do mrazáku. Za několik hodin, až květák zmrzne ho přendejte do sáčku vhodného k mražení anebo dózy.

Až na něj dostanete chuť, stačí ho nechat rozmrazit a osmažit.