Návod, jak upéct vepřovou panenku tak, aby byla pěkně šťavnatá a růžová. Jsem ráda, že jsem recept konečně vychytala a už ho s vámi mohu sdílet. Nechci tu s vámi sdílet recepty se kterými nejsem spokojená, protože vím, jak to člověka mrzí, když se vám jídlo nepovede. Přeci jen tomu věnujete svůj čas, tak ať to stojí za to!

Jarda si tenhle týden přál, abych mu upekla panenku. Panenku si nejdříve předpeču na pánvi a pak ji upeču v troubě. Panenka se na pánvi pěkně zatáhne a díky tomu zůstane pěkně šťavnatá. Jako koření volím základ – sůl a pepř. Klasika mi chutná ze všeho nejvíc.

Tedy teď naposledy jsem použila kampotský pepř – mix červeného, černého a bílého. Každý má jinou chuť a dodají panence šmrnc😊. Doporučuji vyzkoušet mix těchto pepřů, panenka bude naprosto luxusní!

Panenku podávám k americkým bramborám, rýži, chlebu nebo křupavé bagetě, podle toho na co máme zrovna chuť.  Vynikající je i s pepřovou omáčkou a americkým bramborem, to je absolutně boží.

Novinka, 1.1.2021: Tento recept se stal nejnavštěvovanějším receptem roku 2020! Všem mockrát děkuji a děkuji i za krásné komentáře, které mi od vás chodí. Mám z toho obrovskou radost.

 

Suroviny:

 *Čerstvě namletý pepř se s tím mletým nedá srovnávat. Dodá panence jinou chuť, je výraznější. Někdy používám mix pepřů – červený, bílý a černý.

Kampotský pepř

Jednou jsem na zkoušku měla kampostký pepř a řeknu vám, že panenka byla opravdu vynikající. Je to ten nejkvalitnější pepř na světě, tak se není čemu divit:-).

 

Černý pepř + tip

Teď používám pepř z Koření králů. Střídám – černý anebo čtyřbarevný. Má to jednu výhodu a proto také už koření jinde neobjednávám. Každé koření vám přijde v dóze a k té si můžete dokoupit hlavici na mletí – mlýnek. Mlýnek se dá přendat na libovolnou dózu s kořením od této firmy. Koupila jsem si 2 hlavice – jednu mám na sladké koření a jedno na pepř, chilli apod.  Podle potřeby mlýnek libovolně přendám. Je to mnohem lepší, než si koupit mlýnek s kořením v obchodě a po použití ho vyhodit (nejsou doplnitelné). Kromě toho to také vyjde mnohem levnější (přikoupení hlavice na mletí stojí pár korun -myslím že 35Kč a za tu cenu mlýnek neseženete.).

Koření v dóze ke kterému si můžete dokoupit mlýnek na KK: (Slevový kód VERONIKA15 na vše z www.korenikralu.cz )

Poznámka: Koření je na výběr i v sáčku, je třeba si vybrat dózu, abyste na ni mohly nasadit mlýnek.

 

Postup:

Před pečením vyndejte panenku z lednice a nechte panenku ohřát na pokojovou teplotu. Vždy je lepší, aby mělo maso pokojovou teplotu a aby to pro něj nebyl takový šok.

Panenku omyjte a očistěte. Pánev zahřejte na vysokou teplotu. Přidejte trochu oleje a panenku na něm osmahněte. Pečte ji zprudka 2 minuty a po celou dobu ji pomalu otáčejte. Je potřeba ji opéct ze všech stran, tedy i boky. Ideální jsou na to kleště na pečení, s nimi panenku můžete pěkně chytit a otáčet, jak potřebujete.

Panenka opečená na pánvi, před tím, než jsem ji dala do trouby

 

Poté panenku přeneste na plech nebo do zapékací mísy. Vložte do předehřáté troubě na 180 stupňů 8-16 minut. Já jsem ji pekla 13 minut. Doba se může lišit v závislosti na výšce masa a taky záleží na tom, jak moc chcete panenku upečenou.

Upečenou panenku zabalte do alobalu anebo zakryjte pokličkou. Nyní nechte panenku 10 minut odležet. Uvidíte, že to čekání bude stát za to!

Panenku nakrájejte a můžete podávat😊.

 

A co omáčka?

Vyzkoušejte pepřovou omáčku, ta si s pečenou panenkou skvěle rozumí! Jako přílohu dělám americké brambory

Pepřová omáčka k masu: ODKAZ

 

Tip – Na pratelné houbičky na mytí nádobí a přírodní drátěnky

Plastové houbičky skončí během pár dní v koši a to není dobře. Věděli jste, že se dají koupit pratelné houbičky a dokonce i přírodní drátěnky, které jsou kompostovatelné? Všechny pomůcky na mytí nádobí jsem otestovala a připravila si pro vás tento článek. Jestli se chcete plastových houbiček konečně zbavit, určitě vás to bude zajímat:-):

Látkové houbičky a přírodní drátěnky

 

 

Jako přílohu ráda dělám i zeleninovou kaši:

Zeleninová kaše Mukimo: ODKAZ

 

A co dalšího?

Vyzkoušejte třeba švédské masové kuličky s omáčkou, brusinkami a bramborem (ano, ty slavné Ikea kuličky:-)): ODKAZ

 

Nebo alsaský cibulový koláč? ODKAZ

 

Skvělé je i burrito – tortilla plněná zeleninou, masem a rýží. ODKAZ