Návod, jak upéct vepřovou panenku tak, aby byla pěkně šťavnatá a růžová. Jsem ráda, že jsem recept konečně vychytala a už ho s vámi mohu sdílet. Nechci tu s vámi sdílet recepty se kterými nejsem spokojená, protože vím, jak to člověka mrzí, když se vám jídlo nepovede. Přeci jen tomu věnujete svůj čas, tak ať to stojí za to!

Jarda si tenhle týden přál, abych mu upekla panenku. Panenku si nejdříve předpeču na pánvi a pak ji upeču v troubě. Panenka se na pánvi pěkně zatáhne a díky tomu zůstane pěkně šťavnatá. Jako koření volím základ – sůl a pepř. Klasika mi chutná ze všeho nejvíc.

Tedy teď naposledy jsem použila kampotský pepř – mix červeného, černého a bílého. Každý má jinou chuť a dodají panence šmrnc😊. Doporučuji vyzkoušet mix těchto pepřů, panenka bude naprosto luxusní!

Panenku podávám k americkým bramborám, rýži, chlebu nebo křupavé bagetě, podle toho na co máme zrovna chuť.  Vynikající je i s pepřovou omáčkou a americkým bramborem, to je absolutně boží.

 

Suroviny:

  • 500g vepřové panenky 
  • Kampotský pepř – celý (černý nebo mix černý, červený a bílý)
  • Mořská sůl
  • Olej

 

Kampotský pepř

Tenhle pepř jsem objevila asi před měsíce a hned jsem se do něj zamilovala. S mletým černým pepřem, který všichni používáme se nedá ani trochu srovnávat. Jsou to celé kuličky pepře, které si namelete až těsně před jídlem. Chuť je pak výraznější . Kampotský pepř je 100% organický, fair trade a chuťově velice jedinečný. Panenka s ním byla vynikající!

Více se o něm dozvíte na www.kampotskypepr.cz

 

Postup:

Před pečením nechte panenku ohřát na pokojovou teplotu. Vždy je lepší, aby mělo maso pokojovou teplotu a není to pro něj takový šok.

Panenku očistěte. Pánev zahřejte na vysokou teplotu. Přidejte trochu oleje a panenku na něm osmahněte. Pečte ji 2 minuty a po celou dobu ji pomalu otáčejte. Je potřeba ji opéct ze všech stran, tedy i boky. Ideální jsou na to kleště na pečení, s nimi panenku můžete pěkně chytit a otáčet, jak potřebujete.

Panenka opečená na pánvi, před tím, než jsem ji dala do trouby

 

Poté panenku přeneste na plech nebo do zapékací mísy. Vložte do předehřáté troubě na 180 stupňů 8-16 minut. Já jsem ji pekla 13 minut. Doba se může lišit v závislosti na výšce masa a taky záleží na tom, jak moc chcete panenku upečenou.

Upečenou panenku zabalte do alobalu anebo zakryjte pokličkou. Nyní nechte panenku 10 minut odležet. Uvidíte, že to čekání bude stát za to!

Panenku nakrájejte a můžete podávat😊.