Hledáte dobrou pepřovou omáčku ke steaku? Tak to jste tady správně. Tuhle omáčku mám vyzkoušenou k hovězím i vepřovým steakům a je vždy vynikající. Udělat ji je velice jednoduché a je hotová během pár minut.
Pokud chcete omáčku posunout o level výš, použijte namísto klasického pepře, pepř kampotský. Lepší pepř totiž nenajdete. Nejlepší je použít mix červeného, černého a bílého pepře. Každý je trochu jiný a dohromady dodají omáčce jedinečnou chuť.
Smetanová pepřová omáčka
- 350ml smetany ke šlehání
- 7g kukuřičného škrobu smíchaného se 2 lžícemi studené vody na zahuštění*
- 2 lžíce másla (zjemní to omáčku)
- 2 lžičky kampotského pepře – nahrubo namletého (mix černý, bílý a červený pepř)
- 1 lžička krupicového cukru
- 1 lžička mořské soli
- Pomůcky: mlýnek na pepř
*Omáčku lze zahustit i redukováním, stačí ji vařit o něco déle.
Kampotský pepř
Tenhle pepř jsem objevila asi před měsíce a hned jsem se do něj zamilovala. S mletým černým pepřem, který všichni používáme se vůbec nedá srovnávat. Jsou to celé kuličky pepře, které si namelete až těsně před jídlem. Kampotský pepř je 100% organický, fair trade a chuťově velice jedinečný. Více se o něm dozvíte na www.kampotskypepr.cz.
Pepřová omáčka:
Jako první udělejte steaky. Dejte je na talíř a zakryjte pokličkou nebo alobalem. Než se steaky odleží, připravte si tuto omáčku.
Smetanu ke šlehání dejte do malého hrnce. Přidejte sůl, máslo a cukr. Kampotský pepř dejte do mlýnku v poměru 1:1:1 – bílý, červený a černý pepř a namelte. Odměřte 2 lžičky a přidejte do omáčky. Nebo použijte hmoždíř, jen nezapomeňte, že potřebujete kousky pepře a ne pepř namletý na prášek.
Omáčku přiveďte k varu. Nyní smíchejte kukuřičný škrob se studenou vodou. Rozmíchejte a přidejte za stálého míchání do omáčky. Omáčka začne okamžitě houstnout.
Poznámka: Škrob je vždy třeba rozmíchat ve studené vodě. Kdybyste ho do omáčky přidali rovnou, byly by v ní hrudky.
Vařte 5 minut, poté odstavte a můžete podávat.
Dobrou chuť!
A co udělat za přílohu? Já mám ráda americké brambory nebo hranolky pečené v troubě (kromě tvaru je to to samé:-). Jistě by se hodila i rýže nebo čerstvá křupavá bagetka.
Poznámka:
Omáčky je tak akorát na 500g masa. Pokud máte masa více, nezapomeňte udělat větší množství omáčky:-). Tedy alespoň já mám ráda hodně omáčky a s malým kápnutím na talíři bych se nespokojila:-D.
Moc perfektní recept. Palec nahoru.