Recept na super rychlou večeři s mým novým objevem – Slaninádou. Slanináda je asi nejznámější produkt od firmy Chuť Moravy společně se Svatojánskými ořechy. Je to džem vyrobený ze slaniny. Jaký skvělý nápad. Mňam! Brousila jsem si na ni zuby už pár měsíců a tenhle týden jsem už neodolala.

Článek s ochutnávkou Svatojánských ořechů najdete tady: článek

Nevím, jestli to máte stejně, ale mně když přijde něco nového, mám z toho radost jako malé dítě. Rozbalím si balíček, prohlídnu (asi tisíckrát), ochutnám a hned začnu vymýšlet, co z nové suroviny uvařím. Stejné to bylo i se Slaninádou – ochutnala jsem, sepsala si nápady na recepty, ihned jela do obchodu nakoupit a nějaké 2 hodinky po rozbalení balíčku už jsem stála v kuchyni a připravovala z ní jídlo. Mě prostě tyhle experimenty z neznámými potravinami baví. Baví mě ten proces vymýšlení nových receptů, i když jich mám vždycky tolik, že to nemůžu nikdy stihnout. Sklenička je docela malá, přeci jen je to delikatesa, takže jsem nakonec udělala jen 3 recepty. Ještě mám ale plno nápadů, takže příště to bude chtít tu větší skleničku anebo rovnou hned dvě:-D.

První recept byly tyhle luxusní topinky s vajíčkem. Je to opravdu rychlovka. Křupavé topinky, slanináda, vajíčko, červená cibulka a čerstvé bylinky… neskutečně jsme si pochutnali. Talíř zmizel rychleji než kdy jindy, a to jsme oba ještě mlsně pokukovali, jestli ještě něco nezbylo:-D. Nesmělo chybět vychlazené pivo, to k takovému jídlu musí být!

 

Suroviny:

  • 4 plátky světlého toastového chleba
  • Slanináda od firmy Chuť Moravy
  • Červená cibule
  • 2 vajíčka
  • Petrželka

Slanináda

Slanináda je džem z vypečené slaniny. Kromě slaniny jsou v ní i suroviny jako je cibulka, cukr, ocet nebo koření. Mě osobně se nejvíce hodila k vajíčku, protože slanina a vajíčko si zkrátka rozumí. Skvělá je i křupavá topinky natřená Slaninádou a na to červená cibulka. Příště to bude chtít větší skleničku, tahle zmizela jako nic:-D.

Prodává: Chuť Moravy

Postup

Ze toastového chlebíku udělejte topinky. Já jsem k Vánocům dostala topinkovač a nemůžu si ho vynachválit. Topinky udělá velice rychle, a hlavně bez použití oleje. Kromě toho se dá také zvolit, jak moc chcete topinky opečené a to přijde super. Já nastavuju střední stupeň, to je podle mě akorát – křupavá, ale ne černá topinka.

 

Topinky hned potřete slaninádou a posypte nadrobno pokrájenou červenou cibulkou.

Z vajíček udělejte volská oka a položte je na topinky. Žloutek udělejte tekutý nebo pevný, podle toho, jak to máte rádi. Poznámka: Vím, že vajíčko s tekutým žloutkem vypadá lépe a většina lidí by volské oko ani jinak nedělala. Najsou se ale i tací, co tekutý žloutek neradi a já mezi ně také patřím. Vajíčko na fotce je Jardy, ten razí heslo – čím tekutější, tím lepší:-D. 

Chleby ozdobte kouskem čerstvého koriandru nebo petrželky a podávejte.

K topince jsem ještě přidala salát z červené cibulky a cherry rajčátek.

Na fotce je další recept také ze Slaninády – topinky s vaječnou rolkou. Oba recepty obsahují prakticky stejné suroviny, přesto ale chutná každý jinak. 

 

Párátka – Tato párátka mají aktuálně v Bille. Koupila jsem je, protože jsou silnější a po omytí jdou znovu použití. Snad mi vydrží dlouho, protože nerada používám věci na jedno použití:-).

 

Nápad:

Na slaninádu s cibulkou nasypte strouhaný sýr – například eidam. Podle mě by se rozteklý sýr k tomuto jídlu skvěle hodil.

 

 

Další recepty ze Slaninády:

Topinky se slaninádou a vaječnou rolkou