Recept na výborné křupavé sušenky z tsampy. Tsampa je namletý pražený ječmen. Objevila jsem ho teprve nedávno a dost mě překvapilo, kolik se z ní dá udělat receptů. Na mých stránkách najdete více než 20 receptů a další pak na stránkách ProTibet, který tsampu v ČR vyrábí a prodává.

Připravíte z ní kaši, bramboráčky, celozrnný nápoj nebo lívance (a ještě mnohem více). Obsahuje hodně vlákniny, a navíc i minimum lepku. Tyto sušenky jsou pouze z tsampy, takže obsahují velmi málo lepku. Navíc jsou slazené třtinovým cukrem, neobsahují tedy rafinovaný cukr.

Tsampu mohu jedině doporučit. Pochází z Tibetu, ale použít jí můžete i do české kuchyně. Je velice zdravá, chutná po oříšcích (to je tím pražením) a není nutné ji tepelně upravovat. Stačí zalít trochu tsampy vodou či mlékem a máte výbornou zdravou snídani.

Více o tsampě najdete v článku: Tsampa

Chcete tsampu vyzkoušet? Zadejte při objednávce tsampy z ProTibet (web) kód VERONIKA15 a dostanete 15% slevu. Na výběr jsou 3 různé velikosti. Inspiraci na to, co z ní připravit najdete pod tímto receptem. Nejčastěji z ní dělám kaše ke snídani nebo si je připravuji v práci jako rychlý oběd. Pak taky různé kuličky a tyčinky.

Pojďme se podívat na ty sušenky. Dole pak najdete odkaz na další recepty z tsampy:-).

 

Suroviny:

  • 120g tsampy z ProTibet

  • 60g třtinového cukru
  • 60g změklé hery nebo másla
  • 6 lžiček vody
  • 1/2 vejce vel. M (25 gramů)*
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky kypřicího prášku do pečiva

Kypřicí prášek používám tento. Mám ho z Biosféry (www.biosfera.cz). Je bezfosfátový a také bez lepku. Jen vinný kámen, jedlá soda a kukuřičný škrob.

  • 25-50g hořké čokolády na kousky (volitelné)

 

*Co s druhou půlkou vajíčka? Vajíčko rozšlehejte vidličkou a odlijte potřebné množství. Zbytek použijte do jiného receptu anebo dejte do formy na led a zamrazte. Takto si můžete uschovat i žloutky nebo bílky, které vám zbyly z jiných receptů. Až vajíčka zmrznou, vyklopte a dejte do sáčku nebo dózy. Bílky, žloutky nebo půlky vajíček skladujte odděleně a popsané, ať víte, co to je. Před použitím nechte vajíčka rozmrznout, poté přidejte do těsta.  Další možnost je udělat dvojitou dávku😊. Nebo z druhů půlky vejce udělejte čokoládové tsampa sušenky, tady je RECEPT.

 

Postup:

Všechny suroviny smíchejte dohromady. Nakonec přidejte na kousky nakrájenou čokoládu.

Zkuste udělat kuličku, pokud se drolí a nedrží tvar, přidejte lžíci vody. Propracujte a zkuste znovu.

Z těsta udělejte kuličky. Rozložte je na plech. Nemačkejte, ať jsou sušenky pěkně vysoké. Do kuliček můžete ještě zapíchnout kousky čokolády.

Další možnost je udělat z těsta malý váleček. Dejte ho na hodinu do lednice a potom nakrájejte na silnější kolečka. Poupravte tvar a posypte čokoládou. Kdyby těsto popraskalo, propracujte ho a přidejte trochu vody.

Pečte v předehřáté troubě, střední rošt 175 stupňů 15-20 minut. Záleží na velikosti sušenek, proto sušenky raději hlídejte.

Po vychladnutí uložte sušenky do dózy.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: Sušenky by měly vydržet docela dlouho. Pro delší trvanlivost je ale můžete dát do mrazáku.