Turecká káva se připravuje jinak, než jsme u nás v Čechách zvyklí. Vaří se v džezvě – to je taková kovová nádoba. Základem je káva namletá na jemný prášek, skoro jako pudr. Já jsem kávu nemlela, už mi takto namletá přišla. Tureckou kávu jsem přímo nepoužila, sehnala jsem jen Egyptskou – Al Yemeni Café a to na shams.cz.

Společně s kávou jsem také vařila lusk kardamomu, který dodá kávě velmi zajímavou chuť. Jsem ráda, že jsem mohla ochutnat zase něco jiného. Každý den bych asi takto silnou kávu nepila, ale oni jsou tam na to asi zvyklí. Jednou za čas si ji ale klidně dám.

 

 

  • Džezva

Džezvu mám z www.shams.cz

Suroviny:

  • 250ml studené vody
  • 1 lžíce (5 gramů) jemně mleté kávy Al-Yemeni Café
  • 1 lusk kardamomu nebo 1/8 lžička mletého kardamomu
  • 1 lžíce cukru
  • Džezva

 

Postup:

Vodu s cukrem promíchejte v džezvě a přiveďte k varu.

Odstavte a přidejte kávu a kardamom.

Džezvu vraťte na sporák. Až se začne kafe pěnit, sundejte ze sporáku a nechte chvilku odstát a poté zase vraťte na sporák.

Kávu rozlijte do 2 šálků. Nechte pár minut odstát, aby se káva usadila na dno.

Kávu po nalití do šálků již nemíchejte. Měla by na ní zůstat pěna a ta by se promícháním zničila. Káva se proto sladí již na začátku.

 

Jak turecká káva chutná?

Káva připravená tímto způsobem je silnější než instantní káva nebo káva připravená v kávovaru či káva filtrovaná.