Vaječnému koňak jsem se hodně let bránila. Bála jsem se syrových vajec, to byl asi ten největší důvod. Letos mě ale moje zvědavost přemohla a začala jsem zkoušet různé recepty a upravovat, dokud jsem nebyla spokojená s výsledkem.

Novinky: Víte, že se vajíčka temperují ve vodní lázni, takže nejsou syrová? To jsem teda tele. Samozřejmě existují recepty, kdy se vajíčka nezahřívají…ale ty mě nelákají. Celé ty roky jsem mohla tenhle tradiční vánoční nápoj dělat??? Ještě pořád jsem z toho paf. Hlavně jsem vedle i z té chuti. On je tak neskutečně dobrý. Dělala jsem 2 lahve podle následujícího receptu a zmizel během jednoho dne (já vím:-D). Ano, je to kalorická bomba, ale to i cukroví a taky ho jíme. Můj favorit je ještě horký vaječňák ozdobený šlehačkou.

No nic, můžu se znova pustit do práce, protože mi nic nezbylo:-D.

 

Suroviny:

  • 400ml slazeného kondenzovaného mléka (1 plechovka)
  • 140g smetany ke šlehání
  • 4 žloutky

+200g hnědého rumu – použila jsem Božkov 

+ ráda dávám i 2-4 strouhnutí muškátového oříšku (používám jedině TENTO – v balení je 4 nebo 5 muškátových oříšku, přitom za stejnou cenu mám v obchodě sotva 2.

 

Postup

Slazené kondenzované mléko dejte do kovové nebo kovové mísy. Přidejte i vajíčka a smetanu ke šlehání.

Misku dejte do vodní lázně – postavím jí do pánve/hrnce a vodu dám tak, aby sahala do 1/3 misky.

Můj tip- Zvolte misku, která se vám vejde do kovového cedníku. Ten pak dejte do hrnce s vodou. Celou dobu můžete držet misku za rukojeť síta. Miska se nepřevrhne ani se nespálíte. 

Já mám sklokeramiku – nastavila jsem stupeň 8. Voda by se měla vařit, ale neměla by moc bublat, aby necákala do misky.

Pomalu míchejte metličkou. Trvá to asi 5 minut. Ve chvíli kdy začne směs houstnout vypněte. Pokud by se vařila déle, bude moc výsledný nápoj moc hustý.

Misku vyndejte z hrnce, nechte pár minut vychladnout a poté vmíchejte rum. Dobře promíchejte a přelijte do čisté lahve.

 

Podávejte jen tak v malých skleničkách (panáčcích)/ se šlehačkou/ tyčinkou skořice…

Můj tip – Nejraději mám horký nápoj se šlehačkou. Je třeba ho zahřát jen krátce, jen tolik, aby byl teplý…nikoliv vařící. Stačí chvilka v mikrovlnné troubě. Na to šlehačka a je to dokonalé:-).

 

Druhá možnost (bez vaření)

Další možnost je dát žloutky do mísy a v hrnci přivést k varu šlehačku. Poté metličkou vmíchat 1 lžíci vroucí šlehačky, pak druhou a pomalu pak všechnu šlehačku. Nakonec se přidá Salko a rum.

 

Tento koňak je smetanový, jemný, krémový… moc nám doma chutná a doufám, že bude i vám:-).

 

Přeji vám všem krásné svátky plné pohody a příjemných chvilk strávených s rodinou.