Už je to tady, čas pečení. Já nevím jak vy, ale já se těším i netěším. Pečení mě moc baví, jen je toho v předvánočním čase nikdy moc – nakoupit dárky, uklidit byt, nazdobit ho, napéct… Letos je to o to horší, že člověk neví kdy co zase zavřou.

Na druhou stranu ten čas i snahu věnuji těmto činnostem věnuji ráda. Celý rok velký úklid odkládám, tak alespoň mě to konečně donutí ho udělat:-D. Jestli mám doma nikdy dokonale naklizeno, je to den před Vánoci (většinou v tu dobu jezdí návštěvy, které to potom už nestihnout, takže se to hodí:-D). Všichni mi chválí, jak mám naklizeno a já jim s úsměvem říkám, že to měli vidět před měsícem a nic takového by neřekli.

Cukroví, které letos nesmí chybět jsou mandlové rohlíčky. Dělala jsem je už loni a měly velký úspěch. Zmizely jako první a to je vždycky ten nejlepší ukazatel chutnosti😊. Rohlíčky jsou křehké, pomalu se rozplývají na jazyku, asi si pro pár dojdu (taky vám cukroví nejvíc chutná před Vánoci:-D). Počítám s tím, že asi budu muset péct další várku, protože tahle do svátků nevydrží. To je dobře😊.

 

Suroviny

  • 140g hladké mouky
  • 140g másla
  • 60g mletých mandlí*
  • 60g moučkového cukru

*mandle jsem sehnala v Tescu. Jsou to mleté blanšírované mandle.

 

Všechny suroviny propracujte ručně nebo v robotu. Těsto zabalte do sáčku a dejte ztuhnout do lednice alespoň na několik hodin.

Vyndejte těsto na linku, nechte trochu povolit nebo krátce propracujte. Ukrojte si kus těsta, vyválejte váleček a nakrájejte na 5cm kousky. Každý kousek ještě trochu poválím, aby měl konce o něco tenčí ne tělo (vypadá to dobře). Rohlíčky nepodsypávám moukou, dělám to rovnou na lince.

Rohlíček dejte na plech a zahněte to tvaru písmene C.

Pokračujte do zaplnění plechu.

Pečte na 170 stupňů 15-20 minut.

 

Upečené rohlíčky nechte krátce vychladnout a obalte v prosátém moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Poznámka: Já rohlíčky většinou jen pocukruji pomocí síta, aby toho cukru na rohlíčkách nebylo moc.

Na posypání mě nejvíce chutná domácí práškový vanilkový cukr. Je v něm pravý vanilkový lusk a to je na chuti znát. Jen s ním rohlíčky pocukruji a je to.

 

Tip:

Na obalení jsem použila práškový vanilkový cukr domácí výroby a bylo to fantastické.

Vanilkový cukr