Taky tak milujete arašídové máslo? Já si bez něj svůj život už nedokážu představit. Je tak dobré:-P.

Zajímavé je, že mi dřív nechutnalo. Kupovala jsem si nějaké v obchodě a bylo strašně hořké. Pořád jsem si říkala, co na něm lidé vidí. Však to není dobré. Pak jsem ale ochutnala máslo z pražených arašídů, a to byla úplně jiná písnička. Hned jsem si jeho chuť zamilovala.

 

Začátky výroby

Na netu jsem zjistila, že si arašídové máslo můžete snadno vyrobit doma. Začátek byl ale jedním slovem katastrofa. V obchodě měli jen neloupané nesolené arašídy, a tak jsem je musela pražit, loupat…a pak přišel další problém a tím byl mixér. Ani po 20 minutách mixování to nebylo ono. Dokonce jsem uvařila 2 mixéry, protože v obchodě říkali, že jsou silné, ale nebyly. Tím vás vůbec nechci od výroby másla vystrašit. Je to už hodně let zpátky a nabídka spotřebičů byla úplně jinde.

Zjistila jsem, že to bude chtít něco jiného. V obchodě mi doporučili ETA VITALBLEND, který měl v popisku přímo napsáno, že je určený i pro výrobu ořechových másel. Myslím, že jsem ho kupovala v Datartu. I když on se tenhle tip, co mám doma už snad ani nevyrábí. Mají nějaký novější typ.

Ten rozdíl při použití nového mixéru:

Arašídy jsem nasypala dovnitř a za necelé 2 minuty jsem měla dokonale hladké arašídové máslo. Možná i slzička radosti ukápla:-D. Přístroj jsem tedy vyřešila. Pak jsem objevila pražené arašídy, tehdy v Lidlu stály asi 30 korun za 500 gramů. Výsledek byl úplně dokonalý. Přesně ta chuť, jakou jsem chtěla. Konečně jsem si mohla vyrábět másla kolik jsem jen chtěla. 

V mixéru jsem vyrobila tolik arašídových másel i jiných ořechových másel, že se mi za tu dobu jednoznačně zaplatil. Ořechová másla v obchodě stojí podstatně více. Samozřejmě v něm dělám i smoothie, rostlinná mléka a jiné.

Pražené arašídy

Kdo chce, může si samozřejmě koupit nepražené a nesolené arašídy, doma je pak dát do trouby a nechat péct, dokud se nerozvoní. Ty nepražené bez soli jdou ale docela obtížně sehnat a nejsou zrovna levné.

Já jsem zjistila, že mi vyhovují ty z Lidlu, nyní stojí 500 gramů 39 korun mám dojem. Koupím 2 pytlíky a mám kilo arašídového másla za 80 korun, což je hodně dobrá cena. Je vyrobené pouze ze 100% arašídů, není tam nic přidaného jak to bývá u některých másel z obchodu.

Možná si říkáte, že ze slaných arašídů musí být máslo přesolené. Ono ale není. Jen dám arašídy do síta, prosiju, abych oklepala přebytečnou sůl a je to. Výsledek je opravdu dobrý, takže se není čeho bát.

 

Tip:

Když to mixér nedává anebo chcete mixování urychlit, přidejte 1 lžíci kokosového oleje na 500 gramů arašídů. Někde jsem tenhle trik četla, vyzkoušela jsem ho a opravdu funguje.

 

Máslo skladuji v lednici. Prý tam být nemusí, ale pro jistotu ho tam mám.

Teď už jiné, než domácí nechci. Je to levnější, máte přehled o jeho složení a jeho výroba je velice rychlá. Jednou za měsíc vyrobím kilovku, což mi zabere asi 2 minuty. No a mám na celý měsíc vystaráno😊.

Někdy do másla ještě přidávám kakao, jindy zase bílou čokoládu…dělám z něj různé pomazánky. Nejčastěji ho ale přidávám do různých kaší, chia pudingů anebo do některé z dalších milionů dobrot, kde dávám arašídové máslo.