Včera jsem zjistila, že máme nějak moc prázdnou ledničku. Jarda přišel z práce a vůbec jsem netušila, co mu uvařím. Nakonec to rozlouskl Jarda a všiml si, že máme všechno na zapečené housky. To je jídlo, které mi dělala taťka, když byla maminka v nemocnici nebo jí nebylo dobře. Vždycky vzal, co bylo v lednici, naskládal to na housky a zapekl. Bylo to vynikající!

Já jsem tentokrát dala na housky šunku, Moravanku (to je pikantní nakládaná zelenina) a sýr. Housky potírám kremžskou hořčicí. Možná to zní divně, ale ono je to strašně dobré. Šla by použít i plnotučná, dijonská nebo kečup, ale ta kremžská je prostě top.

Tohle jídlo si můžete upravit na tisíc způsobů, pojďte se podívat, jak to například může vypadat:

Tato kráska – slunečnice, kterou jsem použila na focení mi vyrostla na zahradě. Je to jiný druh, než slunečnice se semínky. Je o něco menší a na každé asi 3 metry vysoké rostlině je asi 8 květů. Není nádherná?:-).

 

 

Suroviny:

  • 2 kaiserky (jsou použít i housky nebo bagety)
  • 1 nakládaná zelenina Moravanka (koupíte v Bille, Tescu…) – je opravdu vynikající, a proto mám vždycky nějakou skleničku ve spíži
  • Kremžská hořčice
  • Vepřová šunka
  • Plátkový sýr – eidam
  • Rajče

 

Postup

Kaiserky rozkrojte na půl. Každou půlku potřete 2 lžičkami kremžské hořčice. Na to přijde plátek šunky.

Housky dejte na plech a dejte do rozpálené trouby zapéct na 200 stupňů, asi 5 minut. Pak housky vytáhněte. Dále přijde na housky rajče nakrájené na plátky – na všechny housky jsem rozdělila 1 velké rajče.

Nyní vezměte Moravanku, nálev slijte a nechte si pouze zeleninu. Chvilku jí nechte okapat v sítu. Uvnitř jsou kyselé okurky, feferonka, cibulky a mix hrášku, mrkve a papriky. Kyselou okurku nakrájejte na tenké plátky a rozdělte na housky, dále nakrájejte na plátky cibulku, feferonku zbavte stopky a nakrájejte na malé kostičky. To vše i s hráškem a mrkví rozdělte na housky.

Jako poslední musí přijít plátkový sýr, aby zelenina nevypadávala ven. Sýr se bude ještě zapékat a tím zalije vše, co jste na housky dali a všechno to pěkně bude držet na místě. Na každou housku dejte 1-2 plátky. Použít ale můžete i strouhaný sýr. 2;

Housky vraťte do trouby a počkejte, až se sýr pěkně rozpustí.

Teď už se do toho můžete pustit😊.

Další zajímavé recepty:

Zapečené batáty

 

Anebo máte chuť na maso?

Vepřová panenka pečená v troubě