Když vás honí mlsná jsou většinou první volbou nezdravé sladkosti plné cukru. Ale i sladkého se na to dá jí chytře a udělat ho zdravé. Tyto avokádové sušenky jsou jednou ze sladkých dobrot, na kterých si můžete pochutnat bez výčitek. Na jejich přípravu budete potřebovat zralé avokádo, ovesné vločky, chia semínka, kakao, třtinový cukr a trochu agáve sirupu. Jak vidíte samé dobré a zdravé věci. Sušenky chutnají po čokoládě, ne po avokádu. Takže pokud avokádo nemusíte ani nepoznáte, že v sušenkách je. 

 Avokádo slouží v tomto receptu jako náhrada za máslo. Je plné zdravých tuků tak není divu, že se s ním dá máslo nahradit. Chia semínka jsou zase náhradou vajíček, drží sušenky pohromadě a dělají je vláčné. Sušenky mají vysoký obsah vlákniny díky chia semínkům a ovesné mouce. Vláknina vás zasytí a sušenek tak sníte méně. No a protože v receptu není žádné máslo jsou sušenky vhodné i pro vegany nebo osoby s intolerancí laktózy.

SurovinY

  • 260g avokáda (1 střední)
  • 60g třtinového cukru
  • 50g ovesné mouky (tedy ovesné vločky rozmixované na prášek)
  • 45g hořkého kakaa
  • 3 lžíce vody
  • 2 lžičky agáve sirupu
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1/2 lžička jedlé sody
  • Špetka soli

 

Volitelné:

  • Kousky hořké čokolády

 

Příprava

  1. Avokádo rozmačkejte na kaši. Přidejte vodu a agáve sirup. Šlehejte, dokud nevznikne hladká pasta nebo rozmixujte.
  2. Přidejte chia semínka, třtinový cukr, ovesnou mouku, hořké kakao, sůl a jedlou sodu.
  3. Z těsta tvořte pomocí dvou lžic hromádky na plechu vyloženým pečícím papírem. Nechte je tak jak jsou, když je nezmáčknete budou pěkně vysoké.
  4. Pečte předehřáté troubě na 175 stupňů 10-12 minut. Až bude špejle čistá můžete sušenky vytáhnout.

 

Skladování: v lednici nebo mrazáku

Trvanlivost: 1 týden v lednici, 1 měsíc v mrazáku