Toto léto bude asi většina z nás trávit v České republice. Proto jsem si pro vás připravila jinou možnost, jak se podívat do jiných zemí: Cestu kolem světa – recepty na jídla z celého světa. Budete tak moci ochutnat zajímavá jídla, která jsou pro danou zemi typická a také různé nápoje nebo pečivo. Doma takhle s přítelem cestujeme už 2 roky. Vím, že se mi asi nikdy nepovede procestovat celý svět. Přes jídlo mám ale šanci ochutnat plno zajímavých jídel, které bych jinak nikdy neochutnala.
Těšit se můžete na Švédsko, Norsko, Egypt, Mexiko, Španělsko…zbytek bude překvapení😊.
Tak co, budete cestovat se mnou? Nezapomeňte hlídat tyto stránky, ať neprošvihnete žádný recept.
Co to bude dnes?
Dnes mám pro vás recept na Thajskou kukuřičnou polévku s kokosovým mlékem. U nás se hodně používá smetana, ale v zemích jako je Thajsko nebo Srí lanka se používá hlavně kokosové mléko nebo kokosový krém. Kokosové mléko je velice zdravé a díky své chuti se hodí do sladkých i slaných jídel. Polévka mi moc chutnala. Kukuřičné polévky miluju a dělám docela často, ale s kokosovým mlékem jsem ji dělala poprvé. Výsledek mě mile překvapil. Je moc dobrá a tak akorát sytá. Protože mám ráda pálivé, přidala jsem do ní i trochu chilli papričky. Na ozdobu pak budete potřebovat čerstvý koriandr a limetu.
Tento recept je vhodný pro vegany, neobsahuje laktózu ani lepek.
Suroviny:
- 500ml zeleninového vývaru (recept)
- 200g mražené kukuřice
- 200g kokosového mléka
- 25g žluté kari pasty (lze použít i červenou)
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 cibule
- 2 lžičky mořské soli
- Volitelně: 1-2 lžičky cukru
- Volitelně: 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
+
- 100g mražené kukuřice k přidání do rozmixované polévky
- Na ozdobu: limeta a koriandr
Co budete potřebovat:
Zeleninový vývar:
Použila jsem tento- RECEPT
Kokosové mléko:
Použila jsem kokosové mléko z www.zdravizesrilanky.cz
Kokosový olej
Použila jsem panenský kokosový olej, také z eshopu www.zdravizesrilanky.cz. Stále voní a chutná jako kokos, není bez chuti a vůně jako většina olejů. Tu vůni miluju!:-)
Žlutá kari pasta:
Tuto pastu jsem sehnala v pražské tržnici Sappa. V obchodě Tamda food mají zelenou, žlutou i červenou kari pastu. Použít můžete všechny, já jsem zvolila žlutou. Zatím si ji ještě vyrobit neumí, snad se to jednou naučím😊. Pasta dodá polévce výraznější chuť. Pokud se vám ji ale nechce shánět, můžete jí vynechat.
Koriandr:
Doporučuji pořídit si květináček s koriandrem anebo si ho zasadit. Natrhané listy ve vaničce se zbytečně prodraží. Květináček koriandru vyjde cenově skoro stejně a bude vám stále dorůstat. Navíc vám jen tak neuschne a můžete ho použít, až ho budete potřebovat. Vanička s listy koriandru má dost krátkou trvanlivost.
Koriandr jsem koupila den před vařením polévky a jak vidíte na fotce, není už zrovna v nejlepší formě.
Postup:
Kokosový olej rozehřejte. Přidejte cibuli nakrájenou na kostičky a krátce osmažte.
Cibuli jsem nakrájela v ručním chopperu. Vždycky jsem při krájení cibule hrozně slzela, tak už teď používám jen chopper😊.
Dále přidejte najemno nastrouhaný zázvor, kari pastu, mraženou kukuřici (není nutné rozmrazovat). Krátce orestujte.
TIP: na strouhání zázvoru: Používám třítko na česnek. Stačí zázvor oloupat a použít tuhle vychytávku. Na struhadle to totiž moc nejde, tohle je mnohem lepší.
Nyní přidejte vývar a kokosové mléko. Polévku vařte 10 minut. Poté rozmixujte.
Rozmixovanou polévku vraťte na sporák a přidejte dalších 100 gramů mražené kukuřice. Tento krok je volitelný. Polévku můžete nechat jen jako krém, já jsem ale chtěla, aby v ní byly i zrnka kukuřice. Vařte 5 minut a odstavte.
Osolte a oslaďte podle chuti. Já jsem použila 2 lžičky soli a 1 a ½ lžičky třtinového cukru.
Polévku jsem podávala v kokosových miskách u Balibalanc. Věděla jsem že v nich bude vypadat skvěle:-).
Polévku ozdobte čtvrtkou limety, listy koriandru a kolečky chilli papričky. Nebo můžete polévku jen pokapat limetovou šťávou (to jsem udělala já, proto chybí na fotce).
Mám ráda spojení chilli, kokosového mléka a limety, je to vynikající kombinace.
Tak jsem objevila nekde tenhle vas web. A hned mi ucarovala kukuricna thajska polivka. A tak lovim dal a ctu si. Take jsem procestovala velky kus sveta, hlavne latinskou Ameriku, stredni a kus Asie. Velmi rada varim a recepty lovim ze stranek dane zeme. A vas se chci zeptat, jake upravy receptu delate? Nevim o nicem, co by se u nas nedalo sehnat. Ano, mnoho mest nema zdroje, ale v eshopech se sezene vse. Naposledy jsem kupovala (z eBaye skoricove listy a lisejnik). Za kazdy vas novy recept budu rada, mate hezky web.
Diky, Michaela
Dobrý den.
Jsem moc ráda, že se vám recepty hodí. Tuhle polévku mám taky moc ráda:-).
Také hledám recepty na stránkách dané země anebo se je pokouším dát dohromady ze street food videí z youtube. Snažím se recept upravit pro naši zemi. Většinou se snažím recept upravit tak, aby lidé nemuseli suroviny objednávat z několika eshopů. Některé suroviny si zkouším vyrobit sama z dostupných surovin, aby si je pak mohli vyrobit i ostatní (např. anglické half and half, koření garam masala, fazolovou pastu do Mochi,… anebo zkouším najít vhodnou náhradu.
Kdybyste chtěla, nedávno jsem spustila seriál Cesta kolem světa, kde postupně přidávám recepty z celého světa. Celé léto budu přidávat nové recepty do tohoto článku, třeba si něco vyberete:
https://www.zijemehomemade.cz/cesta-kolem-sveta-ochutnej-jidla-z-celeho-sveta/
Krásný den , Verča:-)