Receptů na horkou čokoládu je tolik, že by to vydalo na pořádně tlustou knihu. Já horkou čokoládu miluju a ráda zkouším nové druhy. Tentokrát jsem si připravila aztéckou horkou čokoládu z mléka, kakaa, chilli a skořice.

Čokoláda je vynikající – krémová, hustá, pálivá, hořká…prostě mňam! Do aztécké čokolády patří chilli, já jsem použila prášek z papriček Red Habanero. U firmy Chilli Doctor jsem objevila tolik druhů chilli, že to ani nespočítám.  Minulý týden mi přišla bedýnka plná chilli, takže jsem doplnila zásobu koření (tedy ne že by nebyla už tak obsáhlá:-D). Protože je každé chilli jiné, postupně zkouším, které chilli se k čemu hodí. Řeknu vám, že si při tomhle experimentování přijdu jako Willy Wonka z mého oblíbeného filmu Karlík a továrna na čokoládu. Jak já bych se tam chtěla podívat, ale to se mi bohužel nikdy nepovede, stejně tak jako že nenastoupím do Bradavic, a to už od 12 let čekám na to, až mi přijde dopis:-D. To ale nevadí, mě ve skutečnosti stačí, když mohu zkoušet různé hokusy pokusy v mé kuchyni, míchat různé příchutě dohromady a vytvářet nové recepty. To je můj splněný sen.

 

Zajímavost

Předpokládá se, že první nápoj z čokolády vytvořili před 2500-3000 lety Mayové. Nápoj se nazýval XOCOLATL a byl součástí aztécké kultury.

 

 

Pro přípravu 1 horké čokolády budete potřebovat:

  • 250ml mléka
  • 25g hořké čokolády (6 kostek)
  • 1 lžíce hořkého kakaa
  • 3 lžičky třtinového cukru (20 gramů)
  • ½ lžičky kukuřičného škrobu
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • Špetka prášku Red Habanero Chilli Doctor (nebo podle chuti:-))
  • Špetka mořské soli

 

Počet porcí: 2 (do 125ml šálků)

Suroviny

 

Chilli

Existuje mnoho druhů chilli a určitě se jich mnoho bude hodit do tohoto nápoje. Já jsem použila prášek Red Habanero od Chilli Doctora. Doma mám momentálně asi 50 druhů chilli? Budu zkoušet a dám vám vědět, které bych vám ještě doporučila. Samozřejmě můžete experimentovat, já to tak také dělám😊.

Chilli prášky, vločky, mashe a další chilli produkty mám z: Chilli doctor (web)

 

Hořké kakao

Kakao jsem použila Fairtrade z www.FairTradeCentrum.cz. Jedná se o kakao holandského typu. Oproti tomu, co znám obchodu má vysoký obsah kakaového másla (20-22%), výraznější chuť a tmavší barvu. Do receptů jako je horká čokoláda je jako dělané.

Fair trade hořké kakao

 

Hořká čokoláda

Použila jsem 30% čokoládu, protože jsem jinou zrovna neměla po ruce. Vzhledem k tomu, že je v nápoji ještě hořké kakao ani nevadí, že má jen 30% obsah kakaa. Určitě ale můžete použít i tu s vyšším obsahem kakaa, nanejvýš přidáte trochu cukru nebo čokoládu lehce doředíte mlékem.

 

Třtinový cukr

Třtinový cukr má takovou karamelovou chuť, a proto na přípravu horké čokolády nepoužívám jiný. Před měsíce jsem objevila tento bio nekrystalizovaný třtinový cukr z Ekvádoru. Používám ho právě do receptů jako je hořká čokoláda a jiných čokoládových receptů. Má jemnou karamelovou chuť a perfektně se ke kakau hodí.

Tento cukr mám ze stejné stránky jako kakao: Třtinový cukr Ekvádor

 

Kukuřičný škrob

Aztékové dříve používali na zahuštění nápoje kukuřičné pyré. Já jsem namísto kukuřičného pyré použila kukuřičný škrob. Stačí ½ lžičky rozmíchat v trošce vody a přidat do vroucího mléka. Když byste škrob nerozmíchali, byl by nápoj samá hrudka. Čokoláda je pak krásně krémová, ale jen příjemně, rozhodně v ní nestojí lžíce:-D.

Nemáte škrob? Použijte vanilkový nebo čokoládový puding, je to to samé.

 

 

Škrob objednávám na Kutilovu, protože ho prodávají ve velkém balení, které se vyplatí. Většinou kupuji 2,5kg kbelík za 149Kč (skvělá cena), to mi na nějakou dobu na puding, zahušťování omáček i nápojů vydrží: Kukuřičný škrob

 

Skořice

Poslední měsíc používám do všeho cejlonskou skořici, kterou jsem teprve nedávno objevila. Chutná trošku jinak a přijde mi, že je i o něco výraznější. V obchodě ji ale moc neseženete, já jsem ji sehnala až na Koření králů

 

Příprava čokolády

Hořké kakao dejte do misky a rozmíchejte metličkou v trošce mléka. Zbytek mléka nalijte do malého rendlíku, přidejte rozmíchané kakao, skořici a třtinový cukr. Přidejte i špetku mořské soli, ať pěkně zvýrazní chuť čokolády. Chilli můžete přidat už teď pro intenzivnější chuť anebo až nakonec.

Kukuřičný škrob rozmíchejte ve 2 lžičkách vody nebo mléka a za stálého míchání přidejte do vroucího mléka. Škrob nikdy nepřidávejte samotný, vždy ho nejdříve rozmíchejte v dostatečném množství tekutiny.

Ztlumte teplotu a 1-2 minuty povařte. Čokoláda krásně zhoustne.

Nyní čokoládu odstavte a přidejte hořkou čokoládu nakrájenou na kousky. Míchejte do rozpuštění čokolády. Společně s čokoládou přidejte i špetku chilli. Chilli přidávejte postupně, uvidíte, kolik chilli vám bude vyhovovat. Poté nápoj dobře promíchejte. Další možnost čokoládu chilli pouze ozdobit, nalít jí do hrnku a posypat.

Čokoládu rozlijte do hrnků, a ještě teplou podávejte.

 

Poznámky k receptu:

  • Kukuřičný škrob vždy rozmíchejte v trošce mléka. Kdybyste ho přidali samotný rovnou do mléka, nerozpustil by se a v nápoji by byly hrudky.
  • Namísto kukuřičného škrobu můžete použít čokoládový nebo vanilkový puding. To je totiž to samé, jen je tam navíc přidané kakao či vanilkové aroma.
  • Chilli můžete přidat na začátku, až po uvaření anebo jím čokoládu posypat až po nalití do hrnku. Každému nám vyhovuje něco jiného, ale stačí vyzkoušet všechny možnosti a vybrat si, která vám bude vyhovovat nejvíce😊.
  • Čokoládu co nejdříve vypijte. Je v ní škrob a ten postupně nápoj zahustí tak, že by nešel pít. Navíc studená horká čokoláda…to není ono:-D. U nás doma nestihne ani trochu vychladnout. 

 

Ať vám čokoláda chutná. Mimochodem čokoláda i chilli jsou přírodní afrodisiaka, tak nezapomeňte dát hrnek příteli/manželovi:-).

 

K čokoládě by se ještě hodilo něco k zakousnutí, co říkáte? Já jsem si k nim dala perníčky s višňovým chilli džemem. Jsou jen trochu pikantní a skvěle se k sobě hodí.