Bezlepková strouhanku si můžete snadno a rychle vyrobit i doma. Potřebujete k tomu jen pečivo bez lepku které necháte uschnout. Pak už jen pečivo rozmixujete a máte hotovo. Bezlepkové pečivo je už samo o sobě dost drahé a v případě strouhanky ještě navíc platíte za rozmixování a obal. Stranou můžete dávat a postupně nasušit jen pečivo které vám zbylo nebo už nesníte, nebo vychytat akce a pak si pečiva koupit o něco víc právě na strouhanku.
Suroviny
- světlé bezlepkové pečivo (rohlíky, housky, bagety)
Příprava
Pečivo můžete usušit v troubě nebo na vzduchu:
1) Na vzduchu:
Pečivo pokrájejte na malé kostičky a rozložte na plech. Nechte při pokojové teplotě 8-12 hodin schnout. Pro ochranu před prachem můžete pečivo zakrýt papírovou utěrkou. Rychleji bude schnout na topení nebo v jeho blízkosti.
2) V troubě:
Pečivo nakrájejte na kostky a rozložte na plech. Sušte na 160 stupňů do sucha. Trvá to asi 10 minut. Pečivo určitě po celou dobu hlídejte, aby se nepřipálilo.
Usušené a vychladlé pečivo rozmixujte na strouhanku a uložte do uzavřené nádoby
.
Použití: na obalování , po opražení na bramborové šišky nebo knedlíky, také do nádivek atd…
Skladování: při pokojové teplotě
Trvanlivost: 6 měsíců