Bezlepková strouhanku si můžete snadno a rychle vyrobit i doma. Potřebujete k tomu jen pečivo bez lepku které necháte uschnout. Pak už jen pečivo rozmixujete a máte hotovo. Bezlepkové pečivo je už samo o sobě dost drahé a v případě strouhanky ještě navíc platíte za rozmixování a obal. Stranou můžete dávat a postupně nasušit jen pečivo které vám zbylo nebo už nesníte, nebo vychytat akce a pak si pečiva koupit o něco víc právě na strouhanku.

Suroviny

  • světlé bezlepkové pečivo (rohlíky, housky, bagety)

Příprava

Pečivo můžete usušit v troubě nebo na vzduchu:

1) Na vzduchu:

Pečivo pokrájejte na malé kostičky a rozložte na plech. Nechte při pokojové teplotě 8-12 hodin schnout. Pro ochranu před prachem můžete pečivo zakrýt papírovou utěrkou. Rychleji bude schnout na topení nebo v jeho blízkosti.

2) V troubě:

Pečivo nakrájejte na kostky a rozložte na plech. Sušte na 160 stupňů do sucha. Trvá to asi 10 minut. Pečivo určitě po celou dobu hlídejte, aby se nepřipálilo.

Usušené a vychladlé pečivo rozmixujte na strouhanku a uložte do uzavřené nádoby

 

.

Použití: na obalování , po opražení na bramborové šišky nebo knedlíky, také do nádivek atd…

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 6 měsíců