Recept na skvělou a zdravou svačinku – rýžové chlebíčky s čokoládou. Rýže je přirozeně bezlepková potravina. I v případě bezlepkové diety si tedy na této svačince můžete pochutnat. Příprava chlebíčků vám nezabere víc než 5 minut. Můžete si je připravit k svačině anebo kdykoliv, když vás bude honit mlsná. Pozor, jsou silně návykové!

 

Suroviny:

  • Rýžové chlebíčky – nesolené

Chlebíčky kupuji po 20 kusech v Lidlu za 20Kč

  • Hořká/mléčná nebo bílá čokoláda*

*čokoláda by lepek neměla obsahovat, ale raději se přesvědčte jestli tam není.

 

Pomůcky:

  • Miska na vodní lázeň + malý hrnec s vodou nebo miska do mikrovlnné trouby
  • Lžička

 

Kolik čokolády budete potřebovat?

Já jsem na 14 chlebíčků použila 140 gramů čokolády. Přibližně tedy 10 gramů čokolády na 1 chlebíček.

 

Postup

  1. Rýžové chlebíčky vyndejte z obalu a rozložte na plech nebo nějakou rovnou podložku. Polít můžete jen ty, co hned sníte anebo si je připravit do zásoby.
  2. Čokoládu nalámejte na kousky a dejte rozpustit. Já jsem čokoládu rozpustila ve vodní lázni – tedy na sporáku, v misce, kterou jsem dala do malého hrnce s vodou. Voda se nesmí dostat k čokoládě, jinak se srazí. Proto teplotu nastavte na střední, aby voda moc nebublala.
  3. Za občasného míchání čokoládu rozehřejte. Nezahřívejte jí zbytečně dlouho, hned jak bude skoro rozpuštěná míchejte a on už se ten zbytek rozpustí.
  4. Jednotlivé druhy čokolády rozpouštějte odděleně. Pokud budete misku mýt, nezapomeňte jí před přidáním čokolády vytřít utěrkou dosucha.
  5. Nyní si připravte lžičku. Na 1 chlebíček jsem použila 1 lžičku čokolády a podle mě to bylo tak akorát. Čokoládu nalijte na chlebíček a rozetřete do stran. Potřete pouze jednu stranu.
  6. Polité chlebíčky dejte do lednice, aby čokoláda zatuhla. Pokud jste nedočkavý, můžete je dát do mrazáku, kde čokoláda ztuhne během chvilky. Samozřejmě je můžete jíst i když je čokoláda ještě tekutá. Jarda mi taky pár chlebíčků snědl, než jsem je stihla dát do lednice😊.
  7. Po ztuhnutí čokolády chlebíčky snězte anebo uložte do dózy. Skladujte v lednici, aby se čokoláda neroztekla.

 

TIP

Chlebíčky můžete posypat různým posypem, a ještě je vylepšit. Například chia semínka, posekané oříšky, strouhaný kokos a další.

 

Poznámky k receptu:

  • Chlebíčky použijte nesolené. Ty solené by nechutnaly moc dobře. I když možná s hořkou čokoládou by to špatné nebylo:-).
  • Nemáte dostatek čokolády? Přidejte do ní trošku kokosového oleje. Tím jí naředíte a vyjde vám na více chlebíčků. K potírání chlebíčku můžete použít silikonovou mašlovačku, abyste dosáhly ještě tenčí vrstvy. Já jsem další den recept opakovala a na  200 gramů čokolády jsem přidala 20 gramů kokosového oleje.