Brownies jsou vyrobené hlavně z čokolády a právě proto jsou tak dobré. Tentokrát si ale vyrobíme řepové brownies v mnohem zdravější podobě. Řepa je velice zdravá, ale možná si jí nedokážete ve sladkém jídle představit. Nemusíte se vůbec bát protože to že do brownies přidaná řepa vůbec nepoznáte. Tyto brownies jsou slazené pouze medem a hlavně jsou bez lepku!

Proč byste se měli vzdávat oblíbených zákusků jen proto, že musíte dodržovat bezlepkovou dietu? Většina receptů lze upravit aby byla vhodná i pro celiaky. Recept jsem tedy předělala a všechen lepek odstranila. Nyní si na řepových brownies může pochutnat i celiak. Jsou vláčné, čokoládové…jsou zkrátka dokonalé. Milujete sladké? Tak s chutí do nich.

 

Suroviny

  • Na 1 velký plech řepových brownies budete potřebovat:
  • 125g hořké čokolády ( pro jistotu zkontrolujte obsah lepku)
  • 120g vařené řepy 
  • 85g medu
  • 50g másla
  • 35g rýžové mouky
  • 25g hořkého kakaa
  • 2 vejce vel. M-L
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • Špetka mleté skořice
  • Špetka mořské soli

Příprava

  1. Řepu uvařte ve vodě do měkka (a ve slupce). Že je řepa uvařená poznáte tak, že jde snadno oloupat.
  2. Vychlazenou řepu oloupejte a rozmixujte na pyré. Pokud to moc nejde přidejte lžíci vody.
  3. Odměřte potřebné množství (120g) a připravte si ho do mističky.
  4. V malém hrnci rozpusťte na kousky nalámanou čokoládu spolu s máslem. Často míchejte aby se čokoláda nespálila. Směs zbytečně nepřevařujte, čokoláda se rozpustí i bez vysokých teplot.
  5. Do čokoládové směsi vmíchejte med a nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu.
  6. V míse smíchejte rýžovou mouku, kakao, skořici, jedlou sodu a sůl.
  7. Přidejte vejce, čokoládovou směs a řepové pyré.
  8. Směs dobře promíchejte aby v ní nezůstali hrudky. Většinou používám elektrický šlehač, ale stačí i metlička.
  9. Těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazaný a vysypaný moukou).
  10. Vložte do předehřáté trouby na 175 stupňů a pečte 20-25 minut. Správně upečené brownies jsou uvnitř stále vlhké. Špejle po vytažení není úplně mokrá, jen jsou na ní malé kousky. Také můžete po 15 minutách malý kousek odříznout a podívat se jak uprostřed vypadá. Opakujte po 5 minutách.
  11. Podávejte samotné, zdobené čokoládou nebo ozdobené polevou (třeba poleva z čerstvého sýra jako je na fotce)

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3-4 dny