Puding z mléka a pudingového prášku zná asi každý. Provázel nás ve školní jídelně, vařily nám ho rodiče a možná si ho vaříte dodnes. Protože jsem velká zvědavka a ráda v zkouším nové věci pustila jsem se do výroby pudingu bez škrobu. Chtěla jsem vědět, jaký to bude rozdíl.

Nějakou představu jsem měla, konečně po několika pokusech mám pro vás recept na vynikající puding bez jediné špetky škrobu! Základem je smetana ke šlehání, k ochucení jsem použila vanilkový cukr nebo lusk a teď už jen zbývá poslední otázka. Co jsem použila na zahuštění? Vajíčka, nic jiného. Při výrobě zmrzliny nebo creme brulée používám stejnou metodu zahušťování a tak jsem ji použila i při výrobě domácího pudingu.

Jaký je tedy rozdíl mezi pudingem ze škrobu a domácím vanilkovým pudingem?

  • Krémovější konzistence
  • Smetanovější chuť
  • Neobsahuje škrob
  • Lepší, výraznější chuť
  • Je vanilkovější (hlavně při použití vanilkového lusku)

A teď ty nejlepší:

  • Když ho zamrazíte, získáte vynikající vanilkovou zmrzlinu
  • Když ho vychladíte, posypete cukrem a ten zkaramelizujete chutná jako creme brulée

 

Vyzkoušejte a porovnejte ten rozdíl. Budu ráda, když mi napíšete, jak vám puding chutnal😊.

 

Počet porcí: 4-6

 

Suroviny

  • 500ml smetany ke šlehání
  • 100-150g cukru
  • 2 vanilkové cukry, půlka vanilkového lusku, vanilkový extrakt (vyberte jedno)
  • 2 žloutky vel. M
  • 2 celá vejce vel. M

 

Příprava:

  1. Smetanu ke šlehání přiveďte k varu.
  2. Žloutky a vejce mezitím utřete s cukrem.
  3. Pomalu a po lžících za stálého míchání přidávejte vařící smetanu do vaječné směsi. Ideální je použít metličku, která vše výborně promíchá. Přidejte lžíci, promíchejte. Ke konci už můžete pomalu nalévat, míchat ale nepřestávejte.
  4. Když začleníte všechnu smetanu, připravte si větší hrnec s vodou a na něj jeden menší. Vejce se nesmí vařit přímo, protože by se uvařila a měla by nepříjemnou vaječnou chuť nebo by se dokonce mohla srazit. Hrnec se bude částí dotýkat vody. Další možnost je použít kovovou mísu, kterou dáte do cedníku. Mám doma mísu, co se vejde přesně do cedníku. Bez něho by vám miska nešla uchopit a při míchání by se mohla převrátit. Také vám to pomůže misku vytáhnout.
  5. Zapněte sporák na střední výkon a začněte metličkou míchat. Vodu nastavte tak, aby se dostatečně vařila, ale zase aby neprskala ven. Když dáte vody moc může začít přetékat. V tom případě misku/hrnec vyndejte a uberte trochu vody.
  6. Pokračujte asi 10 minut. Vydržte míchání bez větších pauz, aby se vejce nesrazila. Hotovo je, když směs trochu zhoustne a bude držet na vařečce. Kdyby směs nehoustla bude to nízkou teplotou anebo máte hrnec moc nad vodou.
  7. Puding přelijte do misek, počkejte až vychladne na pokojovou tepotu a uložte do lednice.
  8. Po 3-4 hodinách puding pěkně zhoustne a je připravený k podávání. Kdo má rád puding teplý může puding sníst rovnou.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny