Bezlepkové sušenky z kokosové mouky, arašídového másla a hořké čokolády. S kokosovou moukou mám zatím jen pár zkušeností, ale všechny jsou pozitivní. Vše, co jsem z ní upekla bylo krásně měkké a mělo příjemnou kokosovou chuť. V těchto sušenkách je ale arašídové máslo, proto chuť kokosu nebude nebude tak výrazná. Cookies mám moc ráda. Není divu, že na mých stránkách najdete tolik receptů 😀

Arašídové máslo jako zdroj bílkovin zvyšuje výživovou hodnotu sušenek. Bez nich by byly hladové, ale s ním vás dokonce i zasytí. Obsahují samé dobré a zdravé věci. A jak říkala moje babička: Když dáš do jídla samé dobré věci, nemůže vzniknout nic jiného, než vynikající jídlo.

 

Doba přípravy: 5 minut

Množství: 20-25 sušenek

Doba pečení: 10-12 minut

Sušenky jsou: bez lepku, bez laktózy (pokud použijete rostlinné namísto kravského), bez rafinovaného cukru

 

Budete potřebovat:

  • 100g třtinového cukru
  • 75g arašídového másla (používám máslo z pražených arašídů, protože má sladší chuť)
  • 50g kokosové mouky
  • 50g kokosového oleje
  • 50g hořké čokolády
  • 1-2 lžíce mléka (použijte rostlinné mléko pro sušenky bez laktózy – například mandlové)
  • 1 vejce (používám vel. M)
  • ½ lžičky bezlepkového kypřicího prášku do pečiva
  • ½ lžičky vanilkového extraktu (volitelné)
  • ¼ lžičky mořské soli

ODKAZ NA ARAŠÍDOVÉ MÁSLO

Další z receptů, kde stačí vše smíchat a můžete tvarovat sušenky. Takže vše, co vidíte na seznamu stačí naházet do mísy. Jen hořkou čokoládu pokrájejte na malé kousky/kostičky…Kokosový olej může být v pevném i tekutém stavu. Během míchání povolí, až se úplně rozpustí.

Vše smíchejte a vypracujte těsto.

Naberte si polévkovou lžíci těsta. Vyválejte kuličku a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Stačí pomocí druhé lžíce těsto z první lžíce stáhnout na plech. Rukou nebo vidličkou kuličku trochu zmáčkněte. Pokračujte do zaplnění celého plechu. Mezi sušenkami nechte kousek místa (pro jistotu).

Troubu předehřejte na 175 stupňů. Za pár minut vložte plech na střední rošt a pečte sušenky po dobu 10-12 minut. Nechte je vychladnout a sundejte z plechu. Vzhledem k tomu, že jsou sušenky z kokosové mouky a tudíž neobsahují lepek, je lepší s přendáním počkat až do jejich vychladnutí. Sušenky už budou pevnější a zabráníte jejich rozlámání (což by byla velká škoda).

Po vychladnutí sušenky uložte do dózy nebo se do nic můžete rovnou pustit 😊.

 

Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě

Trvanlivost: 3 dny