Co takhle spojit kávu a zmrzlinu? Podle mě je to skvělý nápoj a v tom nebudu sama. Káva a zmrzlina se k sobě hodí. V Itálii si to také myslí, a proto vytvořili Caffe affogato – kávu se zmrzlinou. Nevím, jestli je to ještě káva nebo už spíše dezert, i když asi spíše to druhé.

Základem Caffe affogato je espresso (jako u většiny nápojů) a pak vanilková zmrzlina. Kromě vanilkové můžete i experimentovat a vyzkoušet jiné příchutě. Mě třeba chutnala stracciatella nebo moje cheesecake zmrzlina s jahodovou polevou. Kdo si chce pořádně zahřešit, může ještě přidat šlehačku. Ježíííš, to je taková dobrota a já už doma nemám zmrzlinu:-P. Vy se běžte podívat na recept a já jedu do obchodu pro zmrzlinu a šlehačku:-D.

 

Káva:

Do tohoto receptu se mi osvědčila káva India Mysorre, která chutná po karamelu a pak káva Australia Skybury plantation, kde zase můžete cítit čokoládu. Obě kávy jsou z obchodu Kopi Luwak

 

Moka konvička

Pro přípravu jsem použila moka konvičku. Dělá silnou kávu a tu přesně do tohoto receptu potřebujeme. Mám tuto krásnou konvičku Bialetti mini express, která připraví přesně 2 šálky kávy. Káva překape rovnou do šálků, a navíc je ještě při vaření nahřeje. Tuhle konvičku a další moka konvičky seženete na www.kopiluwak.eu

 

Příprava Caffe affogato

 

Bude potřebovat:

  • 10 gramů středně mleté kávy
  • Konvičku Bialetti mini express
  • 2 šálky na espresso
  • 70-80ml studené vody
  • 1 kopeček vanilkové zmrzliny
  • Volitelně: šlehačka na ozdobu, hoblinky mléčné nebo hořké čokolády, toping…)

 

Pro přípravu espressa do tohoto receptu můžete použít moka konvičku (tu jsem použila já) anebo elektrický kávovar. V kávovaru připravte espresso ze 7 gramů mleté kávy. Pro více kávy udělejte espresso doppio (14 gramů mleté kávy a 60ml vody).

 

Postup:

Do spodní nádoby nalijte vodu. Voda by měla sahat těsně pod ventilek – je to o něco méně než 80ml vody.

Sítko naplňte mletou kávou až po okraj.

Kávu pouze zarovnejte.

Zašroubujte spodní část kávovaru ke vrchní.

Položte na zdroj tepla – plynový vařič, sklokeramickou desku…. Nastavte nízkou teplotu, káva se má připravovat co nejpomaleji. U plynového vařiče nesmí plamen přesahovat konvici. Já mám sklokeramickou desku. Používám stupeň č. 3, ale u každého vařiče to může být trochu jiné.

Na desku postavte 2 šálky. Káva bude vytékat rovnou do nich.

Jakmile začne káva vytékat, vypněte plamen a nechte kávu dotéct. U sklokeramiky jsem zjistila, že musí sporák zůstat zapnutý, dokud káva nepřeteče, jinak přestala téct.

Když je káva hotová, připravte si nějaký šálek, do kterého kávu budete nalévat. Použila jsem 180ml šálek, průhledný, aby bylo všechno pěkně vidět.

Naberte velký kopeček vanilkové zmrzliny a klepněte ho do šálku.

 

Pro zalití použijte oba šálky připravené kávy – tedy 80ml horké kávy

Dobrou chuť

 

Poznámky k receptu:

  • Pokud nemáte moka konvičku, můžete použít i jinou metodu přípravy: kávovar, zalití mleté kávy rychlovarnou konvicí, Aeropress…Budete potřebovat silnou kávu.
  • Pro přípravu Café affogato vždy použijte kávu mletou, s instantní to není ono.
  • Použijte kvalitní vanilkovou zmrzlinu, ovlivní to výslednou chuť nápoje. Nejlepší je použít domácí zmrzlinu, ta je vynikající. Recept na domácí vanilkovou zmrzlinu: vanilková zmrzlina. Anebo zvolte jinou oblíbenou příchuť.