Extrakt z citronu je jedním z dalších extraktů, které si doma můžete snadno a levněji vyrobit. Z citronů se používá jen kůra bez hořké bílé části. Stačí jí zalít vodkou a nechat jí dva měsíce dělat svoji práci. Po dvou měsících je extrakt připraven k použití. Citronový extrakt můžete použít jako náhradu za citrónovou kůru. Při pečení ho využijete v bábovce, srnčím hřbetu, velikonočním beránkovi nebo sušenkách. Pro citronovou chuť přidejte extrakt do krému, polevy nebo náplně. Také ho můžete přidat do domácí zmrzliny. Je spousta a spousta dalších využití tohoto voňavého a žlutého extraktu a proto si najde využití v každé domácnosti. Pojďme se tedy podívat na to jak si citronový extrakt doma vyrobit:

Suroviny

  • 100ml vodky
  • Kůra z 2 citrónů (chemicky neošetřených)
  • Obal: skleněná lahvička

Příprava

  1. Pomeranče umyjte. Oloupejte škrabkou na citrusy nebo tak, aby na na citronové kůře zůstalo co nejméně bílé hořké části
  2. Kůru nasypte do skleněné lahvičky a zalijte vodkou
  3. Nechte 2 měsíce stát. Občas můžete protřepat.
  4. Citronový extrakt přeceďte a nalijte do čisté láhve.

 

Skladování: při pokojové teplotě v tmavém prostředí

Trvanlivost: přibližně 1 rok (časem začne slábnout)