Kuřecí tikka masala jedno z mých oblíbených jídel. Stejně tak mi chutná i jeho vegetariánská varianta s cizrnou. U nás doma mají převahu bezmasá jídla a tak jsem si vytvořila i bezmasou verzi tohoto indického jídla. Jako přílohu doporučuji rýži, která se k rajčatové omáčce dokonale hodí. Když jsem poprvé cizrnovou tikka masalu ochutnala hned mě napadlo, že je to vlastně takový indický guláš. Často toto jídlo vařím když přijede návštěva, protože se z jedné várky najíme dosyta všichni a ještě mi zbyde na druhý den. Doporučuji každému kde má rád indické jídlo nebo chce ochutnat něco nového, protože je to opravdu moc dobré jídlo. Nejlépe chutná s indickým chlebem naanem.
Suroviny
- 400g pasírovaných rajčat v konzervě nebo ve skle (ty v papírovém obalu jsou často velice kyselé)
- 250g konzervované cizrny (1 plechovka, váženo bez nálevu) nebo sušené (pokud máte cizrnu rádi můžete použít až 500g cizrny na tuto porci)
- 150g bílého jogurtu
- 100ml vody
- 80ml kokosového mléka (nebo více vody pokud ho nemáte)
- 4 lžíce cukru
- 2 lžíce koření garam masala (recept najdete i na této stránce)
- 2 lžíce ghí nebo másla
- 2 stroužky česneku
- 1-2 lžíce kukuřičného škrobu (+ pár lžic vody na rozmíchání)
- 2 a 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1/2 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička strouhaného zázvoru nebo 1/4 lžičky sušeného
- 1 cibule
Příloha: indický chléb naan (recept najdete na těchto stránkách) nebo rýže (pro bez lepkovou dietu použijte rýži)
Příprava
- V případě sušené cizrny je potřeba cizrnu přes noc namočit (min. 8 hodin). Vodu pak slijte. Cizrnu dejte do nové vody a vařte 20 minut než jí přidáte do receptu. Celkem se musí vařit 40 minut. Pokud používáte konzervovanou cizrnu tento krok přeskočte. Vodu z vaření slijte a cizrnu dejte prozatím okapat.
-
Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na kostičky.
-
Koření odměřte a nasypte do mističky, abyste ho už měli připravené
-
Na pánvi rozpalte ghí a osmažte na něm cibuli, česnek a koření. Míchejte po dobu 2 minut aby cibulka změkla a koření se krásně rozvonělo.
-
Přidejte pasírovaná rajčata, strouhaný zázvor, citronovou šťávu, vodu, a kokosové mléko. Přiklopte a 20 minut povařte (občas promíchejte)
-
Když je omáčka uvařená zbývá ještě přidat kukuřičný škrob rozmíchaný v trošce vody a 2 minuty od vodu varu povařit. Konzistenci omáčky můžete upravit přidáním vody nebo kokosového mléka. Je-li omáčka moc hustá přidejte další vodu nebo kokosové mléko.
-
Odstavte a vmíchejte jogurt pokojové teploty. Promíchejte a můžete podávat. Nebo recept přidejte až na talíř. Osobně mi tikka masala chutná mnohem více s jogurtem, ale jde to i bez něj:-).
-
Recept na indický chléb najdete tady: indický chléb
Podávejte s rýží, naanem nebo pečivem. Skvěle chutná také kurkumová rýže.
Moc děkuji za výborný recept! Dnes jsem ho zkusila a moc mi chutnal. Neměla jsem k dispozici kokosové mléko, použila jsem místo něho smetanu na šlehání a vynechala jsem koriandr. Nevěděla jsem, v jaké fázi se přidává jogurt, ale nakonec jsem ho ani nevyužila. Je pravda, že jsem přidala dvě plechovky cizrny a příště bych použila asi jen jednu. Z výsledku jsem nadšená, ještě jednou moc děkuji!
Dobrý den.
Tak to mám obrovskou radost! Dívala jsem se, že jsem v receptu zapomněla napsat, kdy přidat jogurt. Přidává se až nakonec, když už se omáčka nevaří anebo ho můžete dát až na talíř. Už jsem to tam doplnila:-). Tikka masala je jedno z mých nejoblíbenějších jídel a jsem moc ráda, že chutnalo i vám:-). Krásný den, Verča