Kuřecí tikka masala jedno z mých oblíbených jídel. Stejně tak mi chutná i jeho vegetariánská varianta s cizrnou. U nás doma mají převahu bezmasá jídla a tak jsem si vytvořila i bezmasou verzi tohoto indického jídla. Jako přílohu doporučuji rýži, která se k rajčatové omáčce dokonale hodí. Když jsem poprvé cizrnovou tikka masalu ochutnala hned mě napadlo, že je to vlastně takový indický guláš. Často toto jídlo vařím když přijede návštěva, protože se z jedné várky najíme dosyta všichni a ještě mi zbyde na druhý den. Doporučuji každému kde má rád indické jídlo nebo chce ochutnat něco nového, protože je to opravdu moc dobré jídlo. Nejlépe chutná s indickým chlebem naanem.

Suroviny

  • 400g pasírovaných rajčat v konzervě nebo ve skle (ty v papírovém obalu jsou často velice kyselé)
  • 250g konzervované cizrny (1 plechovka, váženo bez nálevu) nebo sušené (pokud máte cizrnu rádi můžete použít až 500g cizrny na tuto porci)
  • 150g bílého jogurtu
  • 100ml vody
  • 80ml kokosového mléka (nebo více vody pokud ho nemáte)
  • 4 lžíce cukru
  • 2 lžíce koření garam masala (recept najdete i na této stránce)
  • 2 lžíce ghí nebo másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1-2 lžíce kukuřičného škrobu (+ pár lžic vody na rozmíchání)
  • 2 a 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/2 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička strouhaného zázvoru nebo 1/4 lžičky sušeného
  • 1 cibule

Příloha: indický chléb naan (recept najdete na těchto stránkách) nebo rýže (pro bez lepkovou dietu použijte rýži)

Příprava

  1. V případě sušené cizrny je potřeba cizrnu přes noc namočit (min. 8 hodin). Vodu pak slijte. Cizrnu dejte do nové vody a vařte 20 minut než jí přidáte do receptu. Celkem se musí vařit 40 minut. Pokud používáte konzervovanou cizrnu tento krok přeskočte. Vodu z vaření slijte a cizrnu dejte prozatím okapat.
  2. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na kostičky.

  3. Koření odměřte a nasypte do mističky, abyste ho už měli připravené

  4. Na pánvi rozpalte ghí a osmažte na něm cibuli, česnek a koření. Míchejte po dobu 2 minut aby cibulka změkla a koření se krásně rozvonělo.

  5. Přidejte pasírovaná rajčata, strouhaný zázvor, citronovou šťávu, vodu, a kokosové mléko. Přiklopte a 20 minut povařte (občas promíchejte)

  6. Když je omáčka uvařená zbývá ještě přidat kukuřičný škrob rozmíchaný v trošce vody a 2 minuty od vodu varu povařit. Konzistenci omáčky můžete upravit přidáním vody nebo kokosového mléka. Je-li omáčka moc hustá přidejte další vodu nebo kokosové mléko. 

  7.  

    Odstavte a vmíchejte jogurt pokojové teploty. Promíchejte a můžete podávat. Nebo recept přidejte až na talíř. Osobně mi tikka masala chutná mnohem více s jogurtem, ale jde to i bez něj:-).

  8. Recept na indický chléb najdete tady: indický chléb

    Podávejte s rýží, naanem nebo pečivem. Skvěle chutná také kurkumová rýže.