Dneska si upečeme čočkovou pizzu. Možná to zní divně, ale až ochutnáte, změníte názor😊.

Základem této pizzy je korpus z červené čočky. Na přípravu čočkového korpusu budete potřebovat jen dvě suroviny – červenou čočku a vodu. Další možnost je použít čočkovou mouku a ušetřit si mixování.

Výhodou čočkové pizzy je vysoký obsah bílkovin. V bílé mouce nic moc dobrého nenajdete (i když je to strašně dobré:-P). Korpus z červené čočky je podstatně zdravější. Určitě budu zkoušet i další zajímavé korpusy jako je květákový nebo z celozrnné čočky. I když u toho květákového se mi do toho moc nechce, to se přiznám.

Pokud tedy chcete vyzkoušet něco jiného anebo hledáte zdravější variantu pizzy, jděte do toho. Čočková pizza mile překvapí!

 

Čočkový korpus

  • 120g červené čočky
  • 130g studené vody
  • ½ lžičky sušené bazalky
  • ½ lžičky mořské soli

 

Na pizzu:

  • Pasírovaná rajčata
  • Kvalitní šunka
  • Sýr – mozzarella na pizzu, eidam
  • Kukuřice, olivy, chilli, beraní rohy, žampiony…

 

 

Postup

Tato pizza se peče trochu jinak. Normálně se vyválí těsto na pizzu, dá se na plech a posype sýrem a šunkou. Vše se peče dohromady. U čočkového korpusu je to jinak. Je to směs vody a čočky, proto je třeba nejdříve korpus upéct a pak na něj teprve něco můžete dát. Vlastně mi to vyhovuje, protože sýr zůstane krásně rozteklý.

Zkoušela jsem čočku rovnou rozmixovat s vodou, ale výsledek nebyl takový, jaký bych očekávala. Čočku si raději nejdříve rozmixujte v mixéru nebo nějakém chopperu. Já jsem třeba použila elektrický mlýnek na kávu. Vytvoříte tak čočkovou mouku. Nebo můžete rovnou koupit čočkovou mouku.

Rozmixovanou čočku dejte do mixéru s vodou, a ještě krátce rozmixujte.

Připravte si velký plech, vyložený pečícím papírem. Těsto na něj vylijte. Pomocí nože nebo stěrky těsto rozetřete do kruhu. Těsto nechte vyšší, aby zůstalo měkké. Klasické těsto z mouky vám v troubě nakyne, ale tohle už ne.

Plech dejte do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečte 12 minut. Poté ho opatrně podeberte a otočte. Pečte dalších 5 minut. Korpus bude hotový, až bude na dotek suchý.

Vytáhněte a můžete zdobit. Jako první korpus potřete rajčatovým sugem. Dělám ho z konzervy pasírovaných rajčat, soli, pepře, cukru a k tomu přidám trošku sušené bazalky a oregana. Na to přijde šunka a pak sýr. Někdy používám 30% eidam, jindy zase mozzarellu na pizzu. Dále přidejte cokoliv, co běžně dáváte na pizzu – kukuřici, beraní rohy, chilli, žampiony…

Pizzu dejte do trouby na 200 stupňů. Vložte plech s pizzou a pečte asi 5 minut, nebo dokud vše pěkně nezapeče.

 

Dobrou chuť!

 

Poznámky k receptu:

  • Plech vždy vyložte pečícím papírem nebo teflonovou fólií na pečení. Korpus se bude otáček a kdyby nebyl na papíru, mohl by se přilepit.
  • Namísto pasírovaných rajčat můžete použít i kečup, není to sice ono, ale jde to😊. Zkoušela jsem i rajčatový protlak, ale přišel mi moc kyselý, a proto jsem ho použila mnohem méně.
  • Oblohy můžete střídat jako v restauraci – udělat pizzu Capriciosa, Hawai…můžete projet klidně celé nabídku nějaké pizzerie z okolí😊.