Výroba pralinek a čokoládových lanýžů patří mezi mé nejoblíbenější činnosti. Tolik chutí a možností které můžete vzájemně ještě zkombinovat, to je prostě úžasné. Čokoládové lanýže jsou z nich asi nejjednodušší, protože když se podíváte na recept nebudete potřebovat nic víc než čokoládu, máslo a smetanu ke šlehání. Po ztuhnutí čokoládové hmoty je to trochu upatlaná práce. Cukráři na to používají rukavice, ale gumové rukavice moc nemusím, takže si vystačím se svýma rukama. Při tvorbě lanýžů je potřeba pracovat rychle protože při kontaktu s rukou se začnou velice rychle roztékat. Tvar kuliček ale není nutný. Stačí čokoládovou hmotu nabrat lžičkou a udělat z ní cokoliv co se vám povede. Mě se většinou povedou spíše takové brambory. Na tvaru ale nezáleží, hlavní je totiž chuť a ta je vynikající. Toto je základní recept na čokoládové lanýže, na ty ochucené se podíváme zase příště😊

Suroviny

  • 80g hořké čokolády*
  • 15g másla (1 lžíce)
  • 25 ml smetany ke šlehání

*v případě 70% kakaa a vyššího obsahu budou lanýže pěkně tvrdé, u levnějších čokolád budou lanýže o něco měkčí a také budou rychleji tát. Obě varianty ale chutnají skvěle.

Na obalení: mleté ořechy, hořké kakao

Příprava

Čokoládu nakrájejte na malé kousky. 

Smetanu ke šlehání přiveďte k varu a ihned odstavte. Nyní smetanu nalijete na nakrájenou čokoládu. Připravte si metličku a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Také přidejte máslo. Když je všechna čokoláda rozpuštěná a nikde nevidíte kousky nechte čokoládovou směs zchladnout a poté dejte do lednice. 

Ideální doba v lednici je 2 hodiny, pak už je čokoláda moc tuhá. Nastavte si minutku, ale kdybyste to náhodou prošvihly nechte čokoládovou směs na lince povolit, dokud se vám s ní nebude dobře pracovat.

Z čokolády naberte lžičkou kousek a rychle vytvarujte pralinku. Pralinky tají opravdu rychle, takže doporučuji udělat něco co kuličku připomíná a dát do lednice. Po hodince se vždy k pralinkám vrátím a ještě je dotvaruji. Někdy mají spíše tvar brambor, ale hlavně že chutnají tak skvěle a ten vzhled už tak důležitý není:-). Profíci používají rukavice, takže jestli chcete klidně si gumové nasaďte. Já  je nepoužívám. Počítejte ale s tím, že ruce budete mí pěkně čokoládové. Chce to pracovat rychle aby na rukou ulpělo co nejméně čokolády.

Lanýže nechte v lednici další hodinu tuhnout a pak je teprve obalte v kakau nebo třeba pokrájených oříšcích.

 

Skladování: v lednici