Ztracené vejce si často lidé nevaří jen ze strachu, že se jedná o něco velice těžkého. Připravit si ho ale není nic světoborného, stačí jen dodržet pár základních pravidel a vejce se zaručeně povede. Základem je použít co nejčerstvější vejce. Čerstvá vejce jsou pevná a drží svůj tvar. Čím je vejce starší tím se stává vodovitější. Při nalití do hrnce by se ve vodě rozteklo a roztrhalo na kousky. Dále potřebujete velký hrnec aby při promíchání vzniklý vír alespoň chvilku vydržel a také ocet. Jablečný ocet  vajíčko stáhne a bude ho při vaření držet pohromadě. Osvědčilo se mi ocet nalít do misky a vajíčko do něj vyklepnout. Vajíčko se okamžitě „zatáhne“ a bude lépe držet svůj tvar.

 Na vaření je potřeba voda o teplotě asi 80 stupňů, kdy teprve vznikají bublinky. Teplejší voda by vejce roztrhala. Poslední a neméně důležitý krok je vajíčko do vody nalévat z co nejmenší výšky. Misku z vejce dejte těsně nad hladinu vody a opatrně vylijte. Vír vytvořený ve vodě udělá všechnu práci za vás a vejce zabalí tak jak správně ztracené vejce zabalené být má.

Když tyto rady dodržíte uvidíte, že se vajíčko povede. Ztracené vejce si můžete dát na chleba nebo přidat do koprovky nebo kulajdy. Při vaření bílek uvaříte, ale žloutek zůstane tekutý. U nás doma dělám ztracené vejce nejčastěji do koprovky nebo kulajdy. Do koprovky pak nepřidávám žádný ocet, protože ten už má na sobě vajíčko. Perfektně tak polévku dochutí. 

Tak ať se vajíčka povedou. Kdybyste měli nějaký dotaz pište do komentáře, ráda vám poradím:-)  

SurovinY

  • 2 litry vody
  • 60ml octa (klasický kvasný lihový ocet)
  • 1 vejce
  • 2 lžičky soli

 

Pomůcky: velký hrnec, vařečka, naběračka, miska

 

Příprava

  1. Aby se ztracené vejce povedlo je potřeba použít co nejčerstvější vejce. Čerstvé vejce jsou ještě hodně gelová a spojená. Zato čím déle vajíčka doma máme začne se od nich oddělovat tekutina a jsou o dost tekutější.
  2. Ve velkém hrnci zahřejte vodu a sůl. Voda na ztracená vejce se nesmí úplně vařit. Teplota je ideální při 80 stupních, tedy když se teprve začínají tvořit bublinky.
  3. Do malé misky nalijte ocet.
  4. Vajíčko opatrně vyklepněte do octa. Snažte se nepoškodit žloutek.
  5. Vajíčko nechte pár minut v octu. Během tě doby se vajíčko zatáhne a bude lépe držet pohromadě.
  6. Připravte si velkou naběračku a obsah misky do ní přelijte. Pokud se bojíte, že se to do ní všechno nevejde můžete dát naběračku nad hrnec. Vůbec nevadí když se nějaký ocet vylijete, důležité je dostat do naběračky vajíčko.
  7. Vodu pomalu roztočte vařečkou. Je potřeba, aby se pomalu točila a ne vytvořit tornádo páté kategorie.
  8. Naběračku dejte těsně nad točící se vodu a vylijte jí z co nejnižší výšky do středu hrnce.
  9. Vajíčko se okamžitě začne točí a zabalovat.
  10. Pro klasické ztracené vejce s tekutým žloutkem vařte vejce 3 minuty. Pokud chcete vejce s pevnějším žloutkem vařte ho po dobu 5 minut.

 

 

Použití: vajíčko můžete položit třeba na polévku (skvěle chutná například s koprovou). Žloutek rozřízněte a nechte vytéct ven.