Žampionovou omáčku jsme si doma zamilovali a tak mám pro vás další žampionový recept. Nejdřív jsem si nakrájela brambory a promíchala je s  troškou olivového oleje a kořením. Než se americké brambory upečou bude hotový zbytek jídla. K omáčce jsem udělala pár steaků z kuřecích prs. V obchodě měli jen filety, tak to byly spíše medailonky. Použít můžete oboje, jen ty filety budou upečené podstatně rychleji. Steaky jsem si dala do termomísy aby mi nevychladly. Žampionová omáčka už je otázkou pár minut. Jen opečete cibulku, přidáte žampiony, koření a spolu s vodou krátce povaříte.

 Kdybyste chtěli příště udělat omáčku trochu jinak přidejte do ní smetanu ke šlehání namísto vody. Bude mít jemnou smetanovou chuť a je opravdu výtečná. Doma děláme obě varianty. Tak ať vám chutná 

SurovinY

Steak s omáčkou:

  • 500g kuřecích prsou (měla jsem kuřecí filety)
  • 250g čerstvých žampionů
  • 60ml vody
  • 2 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1-2 lžičky cukru
  • 1 lžičky kukuřičného škrobu
  • ¼ lžičky soli
  • 1/8 lžičky mletého pepře
  • Špetka mletého kmínu

Americké brambory

  • 1kg brambor*
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce mleté červené papriky (sladké)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1/4 lžičky černého pepře

*ideálně typu A nebo B

 

Příprava Steaku:

Kuřecí maso nakrájejte na plátky (medailonky). Já jsem tentokrát sehnala jen filety a tak už jsem měla maso nakrájené.

Maso z obou stran osolte a opepřete.

Na pánvi opečte z obou stran dozlatova (celkem asi 5 minuty), záleží ale na síle masa, moje bylo hodně tenké. Většinou nepoužívám žádný olej nebo opravdu jen pár kapek. Opečené maso dejte stranou.

Na pánvi po masu zahřejte lžíci másla, přidejte cibuli nakrájenou na malé kostičky a opečte jí dozlatova (za stálého míchání).

Žampiony nakrájejte na silnější plátky nebo kousky. Přidejte k cibulce a za častého míchání opékejte další 2 minuty.

Škrob rozmíchejte ve studené vodě a nalijte na žampiony. Také přidejte sůl. Na střední teplotu vařte 5 minut, často míchejte.

Na talíř nandejte americké brambory (recept dole), steak a omáčku. Aby vám steak během přípravy omáčky nevychladl můžete ho nechat na nízkou teplotu v troubě.

 

TIP: pro smetanovou omáčku nahraďte vodu smetanou ke šlehání. Podle potřeby přidejte i trochu vody na doředění omáčky.  

 

PŘÍPRAVA Amerických brambor

  1. Brambory umyjte a oloupejte.
  2. Poté brambory rozkrájejte na měsíčky.
  3. V misce smíchejte zbytek surovin: olej, papriku, sůl, kmín a černý pepř.
  4. Nakrájené brambory dejte do velké mísy a zalijte kořenící směsí. Dobře promíchejte, aby byly namočené všechny brambory.
  5. Na pečení si připravte velký nízký plech do kterého brambory nasypete. Snažte se brambory rozprostřít tak, aby byly rozprostřené rovnoměrně. Pokud na dně zbylo trochu kořenící směsi setřete jí stěrkou a přelijte přes brambory.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 220 stupňů 50 minut, ale nastavte si minutku na polovinu abyste brambory opatrně promíchaly nebo alespoň otočily ty, co už vypadají upečeně.  Doba pečení se ale může lišit podle druhu trouby a také podle velikosti brambor. 

TIP: Když chcete pečení urychlit můžete zapnout větráček. Díky tomu to bude rychlejší, ale také se brambory snadno připálí. Každých 10 minut se proto raději koukejte do trouby.