Osvěžující nápoj do horkých letních dnů. Bez tohoto nápoje si léto nedokážu představit. Léto mám moc ráda, jen je toho vedra na mě někdy trochu moc:-). Sklenice se studeným nápojem je po celé léto mým nejlepších přítelem, společně s mrazákem plným ledu, zmrzliny a nanuků. Ještě jsem zapomněla na meloun, ten taky krásně chladí.

Lassí je indický nápoj z jogurtu a studené vody nebo mléka. Dá se udělat i ovocné, kořeněné nebo kávové. Já osobně mám jednoho favorita – lassí s kardamomem. Kardamom má takovou svěží chuť, podobně jako máta. Stačí přidat semínka z 1 tobolky kardamomu a společně rozmixovat. Pár semínek a nápoj hned chutná jinak.

Máte rádi kardamom? Já ho přímo miluju a proto mám už pěknou zásobu receptů s kardamomem. Tady je pár tipů:

 

Horká čokoláda s kardamomem

 

Badam milk – mandlové mléko

 

A teď ještě ten recept na lassí:

Suroviny

  • 150g bílého jogurtu
  • 100g/ml studeného mléka nebo vody
  • 50g kostek ledu
  • 1 tobolka kardamomu
  • 1 lžíce medu nebo třtinového cukru (lze vynechat)

 

Kardamom

Celý kardamom koupíte na www.shams.cz

 

Ovesná vláknina

Já jsem do nápoje ještě přidala 1 odměrku (10 gramů) ovesné vlákniny. Používám ji každý den – 2x denně 1 odměrku (byla součástí balení). 2 odměrky jsou totiž doporučená denní dávka. Je to přírodní produkt vyrobený pouze z ovesných otrub. Vím, že asi nejím tolik vlákniny, kolik bych měla a proto jsem hledala způsob, jak ji doplnit. Vybrala jsem si českou firmu www.pangamin.cz a její přírodní vlákninu vyrobenou z ovesných otrub.

 

Přidávám jí do nápojů, pomazánek, sladkých i slaných jídel…podle toho, co mám zrovna ten den k jídlu. Je bez chuti, proto se dá přidat prakticky do čehokoliv.

Postup:

Tobolku kardamomu rozřízněte a vyklepejte semínka. Semínka pro jistotu podrťte paličkou nebo v hmoždíři. Není to nutné, ale budete mít jistotu, že se semínka zcela rozmixují.

Semínka kardamomu a všechny další suroviny na lassí dejte do mixéru a rozmixujte. Za 1-2 minuty by měl být led rozmixovaný. Přidáním ledu do mixéru se vytvoří krásně hustá pěna.

Nalijte do sklenice a podávejte.

 

Chybí vám brčko?

Vyzkoušejte pšeničné slámky. Jsou přírodní, bezpečné i pro děti) a nijak nezatěžují přírodu. Více o nich najdete v článku: Pšeničné slámky