Nedávno jsem odstartovala Cestu kolem světa, kde budou recepty na jídla z celého světa. Každý den tak na stránkách najdete zajímavé recepty ze všech koutů naší planety. Připravila jsem si pro vás recepty mexické nebo indické kuchyně, ale také mnoho receptů ze zemí jejichž jídlo není moc známé (což je škoda).

O tom, že navštívíme všechny země si většina z nás může nechat zdát. Ovšem skrze jídlo, to je jiná. Jídlo z celého světa může ochutnat každý z nás! Plno jídel je velice levných a rozhodně vám nezahýbou s rozpočtem😊. Já jsem v ochutnávání nových jídel našla koníčka. Každý den se těším, co ochutnám. Nakazila jsem tím i Jardu, který všechno ochutnává se mnou. Naučili jsme se jíst čínskými hůlkami anebo si sednou na zem a jíst indickou kuchyni rukama. O to je to větší zážitek. Je to skvělé vynechat klasický stereotyp s talířem, vidličkou a nožem u stolu.

Ochutnáváme, hodnotíme, smějeme se…a to všechno pěkně doma. Kdybychom stejná jídla ochutnávali v restauracích, asi se nedoplatíme a rozhodně bysme toho neochutnali tolik, co doma. Já jsem zkrátka vždycky dávala přednost domácí výrobě, a nejen kvůli penězům. Při vaření mám k danému jídlu vztah a taky si ho více si vážím, protože vím, kolik mě stálo úsilí. Mám radost, když se mi povede a když kolem mě všem chutná. Vždy se ráda o jídlo podělím i s rodinou. Vím, že by si to sami nikdy neuvařili, ale takhle rádi ochutnají.

 

Součástí cesty kolem světa budou recepty na hlavní jídla, nápoje, dezerty i pečivo. A kam se tedy dneska podíváme?

Dnes se podíváme na Srí lanku. Mám pro vás recept na kokosové roti (POL ROTI). Jsou to placky z kokosu, mouky, vody a kokosového oleje. Na Srí lance jako příloha vyhrává na plné čáře rýže. Na výběr jsou ale i různé placky. Kokosové roti se podávají jako příloha k hlavnímu jídlu nebo polévce. Někdy se dělají jako malé silné placky a jindy zase vypadají spíše jako tortily. Nejlépe chutnají teplé.

2 druhy pečiva, kari a dva druhy rýže podávané na banánovém listu. Jako by jsme byli na Srí lance:-).

 

Suroviny

  • 120g hladké mouky
  • 70g vlažné vody
  • 45g strouhaného kokosu
  • 1 zelená/červená/žlutá chilli paprička (moje vážila 3 gramy)
  • ½ lžíce kokosového oleje (5 gramů)
  • ½ lžičky mořské soli
  • + trochu kokosového oleje na osmažení placek

 

Kokosový olej

Použila jsem panenský kokosový olej. Má kokosovou chuť a vůni. Společně se strouhaným kokosem dodá plackám kokosovou chuť a aroma. Olej mám z www.zdravizesrilanky.cz

 

Postup:

  1. Pokud je strouhaný kokos nastrouhaný moc nahrubo, raději ho ještě rozmixujte.
  2. Strouhaný kokos, mouku a vodu dejte do misky. Přidejte rozpuštěný kokosový olej, sůl a chilli papričku nakrájenou na kostičky. Kdo nemá rád pálivé, chilli vynechá.
  3. Těsto propracujte (stačí 3 minuty), zakryjte utěrkou a nechte hodinu odpočinout.
  4. Poté těsto rozdělte na 4 kuličky. Rukou nebo válečkem udělejte placky silné 1-2 cm. Pokud je to nutné, podsypejte moukou. Já jsem mouku nepoužila.
  5. Na pánvi rozehřejte trošku kokosového oleje a placky na něm z obou stran opečte (2-3 minuty/strana).

 

Kokosové roti chutnají nejlépe teplé.

Podávejte k polévce nebo hlavnímu jídlu.

 

Kokosové roti jsem podávala ke kari s kuřecím masem a kokosovým mlékem.