Nemáte chuť na horkou kávu? Připravte si ledové Macchiato. Tenhle nápoj si zamilujete. Když do něj přidáte ochucené sirupu, vytvoříte další lahodné nápoje. Můj nejoblíbenější je mandlový sirup. Kdyby vám u tohoto nápoj chyběla pěna, stačí vytvořit pěnu ze studeného mléka a nápoj s ní ozdobit. Nebo si místo pěny dáte šlehačku?
Vlevo Laté Macchiato, vpravo ledové Macchiato. Obě jsou skvělé, které si vyberete?
Budete potřebovat:
- 1 espresso
- 100ml studeného mléka
- 5 kostek ledu
Jakou kávu použít?
Pro nádech karamelu doporučuji India Mysorre, skvělá je i Australia Skybury Plantation. Obě kávy seženete na www.kopiluwak.eu
Cafflano Kompresso
Pro přípravu kávy jsem zvolila Cafflano Kompresso. Potřebovala jsem silné espresso a Cafflano ho dělá skvělé. Jeho použití je velice jednoduché. Jen dovnitř dáte kávu, nalijete vodu do tubusu a zmáčknete. Do minuty máte vynikající espresso.Do Cafflana se používá jemně mletá káva, proto jsem si mlýnek nastavila na jemnější mletí.
Více o Cafflano Kompresso se dozvíte v článku:
Test kávovaru Cafflano Kompresso
Příprava kávy:
Jako první si připravte silnou kávu – espresso. Já jsem použila Cafflano Kompresso – 12 gramů jemně mleté kávy jsem zalila 50ml teplé vody (95 stupňů) a stlačením pístu kávu přefiltrovala. Pro přípravu v kávovaru použijte 7 gramů středně mleté kávy.
Pro přípravu v elektrickém kávovaru použijte 7 gramů kávy.
Espresso nechte vychladnout.
Do vysoké sklenice nalijte mléko, přidejte let a poté na led pomalu nalijte vychladlou kávu. Když budete kávu nalévat opatrně, zůstane káva nahoře. Vytvoří tak dvoubarevný nápoj.
Nápoj oslaďte až po přidání kávy, když kávu osladíte a nalijete ji do mléka, bude díky cukru těžší a proto by zůstala na dně.