Výborné lívance se špaldovou moukou, banánem, vlašskými ořechy a tsampou. Tsampu jsem objevila před pár týdny a zachutnala mi natolik, že jsem ji teď jím každý den. Všechny recepty najdete s tsampou najdete tady: WEB. Více o tsampě a také info, kde se dá sehnat najdete v receptu.

Když jsem zjistila, že je 25.2 Pancake day (Palačinkový den), dostala jsem chuť na lívance nebo palačinky. Tento svátek se slaví v anglicky mluvících zemích a to tak, že si doma uděláte hromadu palačinek či lívanců a pořádně se přejíte😊. Já jsem se rozhodla použít tsampu. Má oříškovou chuť a proto mě zajímalo, jak z ní budou lívance chutnat.

Lívance jsou vynikající. Chutnají po banánem a oříšcích. Většinou lívance samotné nejím, ale tyhle jsou výborné i samotné. Půlku jsem snědla ještě, než se dopekl zbytek lívanců. Na ozdobu jsem použila banán a posypala je skořicovým cukrem.

TIP: na stránkách najdete více než 40 receptů na rostlinná mléka. Jestli doma zrovna žádné nemáte, můžete si ho vyrobit:-).

 

Suroviny:

  • 270g banánů (2 velké banány)
  • 150g třtinového cukru
  • 100g hladké špaldové mouky (nebo pšeničné)
  • 100g tsampy
  • 70g rostlinného másla (např. Alsan), kokosového nebo slunečnicového oleje
  • 70g vlašských ořechů
  • 40g rostlinného mléka  (sójového, mandlového…)
  • 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce studené vody (jako náhrada za 1 vejce)
  • 1 lžička jedlé sody

Chcete tsampu vyzkoušet?

Zadejte na https://shop.protibet.cz/vareni/tsampa-2/ kód VERONIKA15 a získáte 15% slevu na každé balení tsampy. Z tsampy můžete připravit vynikající bramboráčky, kaši, polévku, knedlíčky a jiné sladké i slané recepty. Také s ní zahustit polévku. Je skoro bez lepku a díky tomu je velice dobře stravitelné. Věřím, že vám bude moc chutnat. Já jsem si ji zamilovala a tsampa se stala každodenní součástí jídelníčku:-).

 

Příprava:

V misce smíchejte 1 polévkovou lžíci chia semínek s 3 lžícemi studené vody. Nechte 5 minut stát. Vytvoříte tak náhradu za 1 vajíčko. Vše bude držet pohromadě, tak jak má:-).

Banán rozmačkejte na kaši. Přidejte změklé rostlinné máslo nebo olej, chia náhradu a rostlinné mléko.

V druhé misce smíchejte třtinový cukr, špaldovou mouku, tsampu a jedlou sodu. Promíchejte.

Nyní misku se suchými surovinami nasypte k banánové směsi.

Vlašské ořechy nakrájejte nadrobno. Použila jsem ruční sekáček (mám doma TENTO). Nakrájené ořechy přidejte ke zbytku surovin a dobře promíchejte.

Lívance můžete smažit nasucho na nepřilnavé pánvi nebo jako já na palačinkovači. Jinak pánev potřete malým množstvím oleje..

Lžící udělejte hromádku a rozetřete do stran. Lívance jsem dělala vysoké přibližně centimetr.

Až bude spodní strana upečené dohněda, otočte. Pečte z obou stran. Raději dělejte menší lívance, lépe se otáčí.

Z těsta jsem udělala 12 lívanců, ale záleží na tom, jak je budete dělat velké.

Podávejte samotné nebo ozdobené kolečky banánu a posypané skořicovým cukrem. Jsou skvělé teplé i studené.

 

Co je to tsampa? Více se dozvíte v tomto článku:

Tsampa-tradiční indický pokrm

Recepty z tsampy:

Recepty z tsampy