K Vánocům patří i tradiční marcipánová štola. Uvnitř štoly je váleček marcipánu takže v každém plátku štoly je i kus marcipánu. Upečená štola se pak několikrát potře rozpuštěným máslem a bohatě pocukruje. V obchodech je dost drahá a obsahuje spoustu špatných věcí které doma můžete vynechat. Tento rok jsem poprvé pekla štolu vlastní a zaznamela takový úspěch, že jsem ji pekla ještě čtyřikrát. Používám domácí marcipán, ale klidně použijte i kupovaný. Vyrobit štolu není nic těžkého takže si jí doma může vyrobit úplně každý.

Suroviny

  • 250g hladké mouky
  • 125g marcipánu
  • 125g rozinek nebo sušeného ovoce
  • 100g změklé hery
  • 90-100ml teplého mléka
  • 50-100g kandované citrusové kůry
  • 40g cukru
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 vejce
  • Na potření: 50g másla

Cukr moučka na posyp

Volitelně: 50g mandlí nebo jiných ořechů

Příprava

  1. Sušené droždí, lžičku cukru a mléko o teplotě asi 45 stupňů (horké, ale abyste v něm udrželi prst) smíchejte a nechte 10 minut stát (nezakryté).
  2. Rozinky zalijte vroucí vodou a nechte 15 minut
  3. Hladkou mouku, zbytek cukru, vejce, změklou heru a kvásek smíchejte.
  4. Hněťte po dobu 5 minut
  5. Přidejte citrusovou kůru a rozinky nebo sušené ovoce. Zapracujte do těsta
  6. Nechte hodinu kynout pod utěrkou
  7. Těsto vyválejte na pomoučněném vále na obdelník 20 na 30 centimetrů.
  8. Marcipán vyválejte na 20 cm dlouhého hada a položte kousek od kraje na kratší stranu obdelníku.
  9. Zarolujte a položte na plech vyložený pečícím papírem
  10. Nechte ještě 30 minut kynout zakryté utěrkou
  11. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut. Když špejli vytáhnete čistou můžete štolu vytáhnout.
  12. Ještě teplou štolu potřete rozpuštěným máslem. Nechte vsáknout a opakujte než spotřebujete všechno máslo.
  13. Na závěr celou štolu bohatě posypte moučkovým cukrem.

 

Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 týden