K Vánocům patří i tradiční marcipánová štola. Uvnitř štoly je váleček marcipánu takže v každém plátku štoly je i kus marcipánu. Upečená štola se pak několikrát potře rozpuštěným máslem a bohatě pocukruje. V obchodech je dost drahá a obsahuje spoustu špatných věcí které doma můžete vynechat. Tento rok jsem poprvé pekla štolu vlastní a zaznamela takový úspěch, že jsem ji pekla ještě čtyřikrát. Používám domácí marcipán, ale klidně použijte i kupovaný. Vyrobit štolu není nic těžkého takže si jí doma může vyrobit úplně každý.
Suroviny
- 250g hladké mouky
- 125g marcipánu
- 125g rozinek nebo sušeného ovoce
- 100g změklé hery
- 90-100ml teplého mléka
- 50-100g kandované citrusové kůry
- 40g cukru
- 1 balíček sušeného droždí
- 1 vejce
- Na potření: 50g másla
Cukr moučka na posyp
Volitelně: 50g mandlí nebo jiných ořechů
Příprava
- Sušené droždí, lžičku cukru a mléko o teplotě asi 45 stupňů (horké, ale abyste v něm udrželi prst) smíchejte a nechte 10 minut stát (nezakryté).
- Rozinky zalijte vroucí vodou a nechte 15 minut
- Hladkou mouku, zbytek cukru, vejce, změklou heru a kvásek smíchejte.
- Hněťte po dobu 5 minut
- Přidejte citrusovou kůru a rozinky nebo sušené ovoce. Zapracujte do těsta
- Nechte hodinu kynout pod utěrkou
- Těsto vyválejte na pomoučněném vále na obdelník 20 na 30 centimetrů.
- Marcipán vyválejte na 20 cm dlouhého hada a položte kousek od kraje na kratší stranu obdelníku.
- Zarolujte a položte na plech vyložený pečícím papírem
- Nechte ještě 30 minut kynout zakryté utěrkou
- Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut. Když špejli vytáhnete čistou můžete štolu vytáhnout.
- Ještě teplou štolu potřete rozpuštěným máslem. Nechte vsáknout a opakujte než spotřebujete všechno máslo.
- Na závěr celou štolu bohatě posypte moučkovým cukrem.
Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě
Trvanlivost: 1 týden