Rolky z ovocného pyré jsou zdravou svačinkou, kterou jsem si oblíbila. Pořád hledám něco, co bych si s sebou brala na kolo nebo na tůry po horách. Ve vysokých teplotách si člověk musí dobře vybírat, aby se jídlo nezkazilo. Ovocné rolky ale testem prošly dokonale. Sušené ovoce zvládne bez problému i celý den v batohu a bude chutnat stále stejně. Nemá se na tom nic zkazit a tak si je s sebou můžete vzít k vodě, na kolo i pod stan. Sušení ovoce zakonzervuje tak, že už s ním zkrátka nic nehne. Teda kromě vody, samozřejmě se nesmí namočit.

Ovocná chuť rolek mě nadchla. Usušením se zvýrazní chuť ovoce, stačí si jen vybrat z kterého ovoce rolky uděláte. Použila jsem co bylo v lednici: meruňky a banán. Výborné jsou i jahodové nebo třešňové. Už se těším na další příchutě.

Na celý plech jsem použila pouze 20 gramů třtinového cukru. Není nutné cukr přidávat, ale meruňky byly docela kyselé a tak jsem je raději trochu osladila. Celkově je to velice zdravá chutná svačina, s minimálním množstvím přidaného cukru a s velice dlouhou trvanlivostí. Taky si pár plechů usušíte?

 

Budete potřebovat:

  • 230g meruněk
  • 110g banánu ( 1 banán)
  • 20g třtinového cukru (nebo čekankového sirupu)
  • 1 lžička citrónové šťávy (aby ovoce nezhnědlo)
  • Podle potřeby: 30ml pomerančové šťávy nebo vody
  • Pomůcky: velký plech, pečící papír, mixér

 

Příprava:

Meruňky, banán, třtinový cukr a citrónovou šťávu rozmixujte na pyré. Podle potřeby přidejte i šťávu z pomeranče nebo vodu (aby šlo mixování snadněji, jinak to není nutné).

Vezměte si velký plech a vyložte ho pečícím papírem.

Pyré vylijte na plech, je to dávka přesně na jeden velký plech. Dejte na střední rošt a troubu nastavte na 90 stupňů. Sušila jsem na horní i dolní ohřev. Nezapínejte větráček, na povrchu sušení sice urychlí, ale dole bude pyré syrové.

Sušte 3-5 hodin. Dost záleží na tom, jakou máte troubu. Po 2 hodinách kontrolujte každou hodinu. Správně usušené rolky poznáte tak, že na dotek nelepí. Nesmí být mokré. Stále ale mají být pružné. Když je přesušíte budou tvrdé a při rolování prasknout (ale chuťově budou dobré i tak). Zkontrolujte je i zespoda.

Někdy se může stát, že jsou na povrchu suché, ale zespoda tekuté. Pokud se to stane zapněte jen spodní ohřev. Případně zvyšte teplotu na 100-120 stupňů, pak je nutné plech kontrolovat častěji.

Vytáhněte z trouby a nechte vychladnout.

Nůžkami nastříhejte proužky i s pečícím papírem. Papír brání slepení a tak ho tam nechávám.

Každý proužek zatočte a zavažte provázkem. Uložte do obalu.

Zdravá svačinka je hotová. Dobrou chuť

 

Skladování: při pokojové teplotě v uzavřeném obalu

Trvanlivost: několik měsíců.

 

Můžete rolky zamrazit? Ano, dejte je do sáčku nebo dózy a dejte do mrazáku.