Sladké avokádové muffiny s čokoládovou polevou. Poleva je jak jinak než z avokáda😊. Avokádo je skvělá věc. Dá se upravit na tolik způsobů. Muffinům dodá vláčnost a tak nebudou suché. Polevu z avokáda dělám už po několikáté. Stačí vše rozmixovat a je hotová. Je také krémová, jemná, čokoládová a na muffinech perfektně drží.

Jsou to muffiny jaké znáte z amerických filmů: muffin a hora polevy větší než muffin sám. A přesně tak to mám ráda:-)

 

Muffiny:

  • 260g mléka bez laktózy nebo rostlinného mléka (mandlové, sójové…)
  • 210g hladké mouky
  • 50g hořkého kakaa
  • 100g třtinového cukru
  • 60g kokosového oleje
  • 1 avokádo
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžičky instantní kávy
  • ¾ lžičky jedlé sody
  • Špetka soli

 

 

Avokádová poleva

  • 1 avokádo (105g)
  • 40g datlového sirupu nebo třtinového cukru
  • 50g změklého rostlinného másla (používám značku Alsan)
  • 25g hořkého kakaa
  • ½ lžičky instantní kávy (pro posílení čokoládové chuti)
  • Špetka soli

 

 

Příprava:

Avokádo rozpulte, vyndejte pecku a pomocí lžíce vydlabejte do mísy. Vidličkou rozmačkejte na kaši. Nyní přidejte vše ostatní ze seznamu surovin na muffiny. Tedy: mandlové mléko, mouku, cukr, kokosový olej, kakao, kypřicí prášek, kávu, sodu i sůl. Kokosový olej může být tekutý nebo pevný v závislosti na pokojové teplotě. Je to ale jedno, protože mícháním olej rozpustíte i kdyby byl ztuhlý.

Ručně nebo elektrickým šlehačem těsto dobře promíchejte.

Připravte si formu na muffiny nebo košíčky. Ráda používám košíčky ze silikonu. Dají se znovu použít a vytvoří muffinům pěkně vlnité okraje. Dále mám silikonovou formu na 6 muffinů. Dříve jsem měla kovovou, pokud ji taky máte nezapomeňte ji vymazat a vysypat.

Těsto rozdělte do formy nebo formiček. Naplňte je do třičtvrtě nebo skoro až po okraj pro pěkně vysoké muffiny.

Vložte do rozehřáté trouby a pečte na středním roštu při teplotě 175 stupňů 20-25 minut. Zkuste špejlí propíchnout jeden muffiny. Až bude špejle čistá, jsou upečené.

 

Než se muffiny upečou je čas na přípravu avokádové polevy.

Avokádo rozpulte, vyhoďte pecku a vydlabejte do mixéru. Přidejte mléko, máslo, datlový sirup, kakao, sůl a kávu. Mixujte, dokud poleva nebude hladká a bez kousků avokáda. Poleva má být hustá, aby na muffinech dobře držela. Možná budete muset přidat trochu mléka. Opět použijte rostlinné mléko nebo mléko bez laktózy. Mléko přidávejte po troškách, poleva nesmí být tekutá.

Polevu přendejte do misky a dejte ztuhnout do lednice. Poleva ještě ztuhne a bude lépe držet tvar. Ideálně tak 30-60 minut v lednici. Uvidíte😊.

 

Upečené muffiny nechte vychladnout, vyndejte z formy a dejte na tác.

Polevu si přendejte do zdobicího sáčku/pistole a použijte libovolnou špičku. Já jsem zvolila větší hvězdičku.

Na každém muffinu udělejte pěkný kopec polevy a můžete ochutnávat. Možná by se na ně hodilo ještě něco barevného, aby byly barevnější. Třeba čerstvé ovoce😊

Dobrou chuť

 

Povedlo se? Napište mi do komentáře jak vám muffiny chutnaly anebo pošlete fotku. Budu se těšit na vaše výtvory😊