Letos jsem ke klasickému mazanci a beránkovi hledala i něco zdravějšího. Proto jsem vymyslela snídaňová vajíčka. Je to vlastně arašídové musli, jen je v jiné podobě. Ve vajíčkách najdete ovesné vločky, arašídy, arašídové máslo, kokosový olej a chia semínka. Je to takový proteinový mix s vysokým obsahem vlákniny. Jsou plné energie a také arašídové chuti. Doporučuji je upéct v neděli, ať si na nich můžete na Velikonoční pondělí pochutnat. Komu by se taky chtělo péct snídani hned po probuzení😊.

 

Suroviny:

  • 200g jemných ovesných vloček
  • 100g arašídů (použila jsem loupané)*
  • 100g arašídového másla z pražených arašídů
  • 30g kokosového oleje
  • 20g chia semínek
  • Forma: silikonová forma s velikonočním motivem (použila jsem Orion formu na velikonoční vajíčka)

*výraznější chuť mají arašídy pražené. Většinou je seženete solené. Stačí když arašídy dáte do síta a sůl z nich oklepete. To minimum, co na nich zůstane vůbec nevadí. V případě syrových arašídů můžete arašídy opražit společně s vločkami.

 

Příprava:

Nejdříve si opražíme vločky. Vločky nasypte na plech, rozprostřete rovnoměrně po celém plechu a vložte do trouby na 180 stupňů – střední rošt. Občas promíchejte. Do 10 minut by se vločky měly rozvonět a lehce zhnědnout. To je přesně to, co potřebujeme.

Arašídy pokrájejte nadrobno. Přidejte ovesné vločky, arašídové máslo, kokosový olej a chia semínka.

Vše dobře propracujte až vznikne těsto.

Těsto namačkejte do forem až po okraj. Nebude zvětšovat svůj objem, není tedy nutné nechávat volné místo.

Formu položte na rošt do střední části trouby. Pečte v předehřáté troubě 15 minut. Poté formu vyndejte a zkuste vajíčka vyklopit. Možná je budete muset nechat trochu vychladnout, aby to šlo. Poté je dejte na plech nebo rovnou na rošt a pečte z druhé strany 10 minut. Až vajíčka pěkně zezlátnou a budou na dotek pevná jsou hotová.

Vajíčka nechte vychladnout. Horká jsou docela křehká, raději s pohybem počkejte až po jejich vychladnutí.

 

TIP: Podávejte je s miskou arašídového másla. Také je můžete polít hořkou čokoládou.