Čeká vás oslava, přijede návštěva nebo jen máte chuť na něco sladkého? Upečte pudingové košíčky a úspěch je zaručen. V cukrárně je najdete pod názvem žloutkové, ale mě se k nim hodí spíše pudingové.

Na první pohled si jistě všimnete, kolik košíčky obsahují náplně. Ano, je to hodně náplně a přesně tak to mám ráda. Kdo chce může je naplnit méně, ale v tom případě upečte dvakrát tolik košíčků jinak vám budou chybět.

 

Obří košíček, když se mi nechtělo dělat s těmi malými:-).

 

Košíčky jsem pekla už hodněkrát a pokaždé jich bylo málo. Stačilo je udělat na jednu oslavu, kde si je objednal další člověk a pak další a další. Naposledy jsem je pekla na oslavu kamarádky. Potěšilo mě, když se mě lidé ptali, v jaké cukrárně jsem je koupila, že by tam začaly chodit😊. Nechci ani vědět kolik by takové košíčky stály v cukrárně. Raději je peču na oslavy a různé akce. Kdybych je pekla jen pro mě a Jardu asi bych se druhý den nevešla do kalhot :-D.

Dejte mi vědět, jak vám košíčky chutnaly. Mám ještě pár nápadů, jak recept obměnit, tak až zase bude nějaká oslava nesmím na to zapomenout.

 

Množství: 30 košíčků

 

Těsto:

  • 300g hladké mouky
  • 80g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr nebo ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 200g hery
  • 2 žloutky z vajíček vel. M
  • Špetka soli
  • Volitelné: kůra z ½ citrónu

Pomůcky: kovové formy na košíčky nebo silikonové. Dají se použít i papírové košíčky

 

Krém:

  • 1 litr plnotučného mléka
  • 200g moučkového cukru (prosátého)
  • 2 vanilkové cukry
  • 5 vanilkových pudingů (185 gramů)
  • 250g másla

 

  • Na ozdobu: kiwi, hroznové víno, mandarinka (nejlépe kompotovaná), …
  • 1 sáček dortového želé

 

Postup:

Vše na těsto dejte do robota a vypracujte těsto. Můžete ho dát na hodinku nebo dvě ztuhnout do lednice, bude se s ním lépe pracovat, ale většinou to nedělám a použiju ho rovnou.

Z těsta vyválejte kuličky a namačkejte je do formy. Používám papírové košíčky anebo ty silikonové. Kovové nemám, jistě se také dají použít.

Těsto namačkejte tak 2cm vysoko, okraje zarovnejte.

Košíčky dejte na plech a upečte. Až okraje začnou hnědnout, vyndejte. Pekla jsem je na 175 stupňů, asi 12 minut. Druhou várku už jen 10.

Po vychladnutí košíčky vyklopte. Pokud vám nějaké těsto zbylo, dejte péct další várku.

 

Krém:

  1. Až budou košíčky upečené, začněte s přípravou krému. Dopředu ho nepřipravuje, aby neztuhnul.
  2. Třetinu mléka odlijte do mísy, zbytek dejte do hrnce a přiveďte k varu.
  3. Mezitím si do odlité třetiny mléka přidejte pudingový prášek a metličkou promíchejte.
  4. Do vroucího mléka přidejte cukr a za stálého míchání přidejte i pudingový prášek. Míchejte do zhoustnutí. Bude to velmi hustý puding. Nakonec ještě vmíchejte na kostky nakrájené máslo a dobře promíchejte.
  5. Máte v krému hrudky? Použijte ponorný mixér, ten si s nimi poradí.
  6. Nyní krém dejte do cukrářského sáčku se zdobičkou ve tvaru hvězdičky. Dá se použít i kulatá, ale ta s hvězdičkou vypadá lépe. Krém nesmí úplně vychladnout, byl by moc tuhý. Kdyžtak si přes pytlík dejte utěrku, ať vás to nepálí. Krém je dost hustá, krásně drží tvar a hned tuhne.
  7. Kdyby krém přeci jen ztuhnul, přidejte 50 ml mléka a tyčovým mixérem rozmixujte. Klidně přidejte ještě trochu mléka, pokud se vám s krémem špatně pracuje.
  8. Krém by vám měl akorát vyjít na všechny košíčky. Dávala jsem více krému než v cukrárně. Pokud je chcete naplnit méně, upečte dvakrát tolik košíčků.
  9. Aby košíčky neosychaly, polijeme je dortovým želé. Připravte ho podle návodu. Místo vody můžete použít ovocnou šťávu. Horké želé nechte vychladnout, až bude jen vlažné. Krém by pod horkým želé roztál a nevypadalo by to dobře.
  10. Košíčky polijte dortovým želé anebo je otočte a ponořte do misky s želé. Jen dávejte pozor, aby vám krém nespadl do želé, chce to dobře držet.
  11. Nakonec košíčky ozdobte kouskem kiwi, mandarinky anebo hroznového vína. Nejraději mám kombinaci kiwi a mandarinky. Košíčky nejsou chuťově tak výrazné, s tímhle ovocem ale chutnají fantasticky.
  12. Nyní dejte košíčky ztuhnout do lednice a můžete podávat.