Tento oblíbený jihoindický dezert jsem si hned zamilovala. Je připravený ze semoliny/krupice, přepuštěného másla ghí, kardamomu, cukru a většinou i šafránů a ořechů. Najdete ho pod mnoha názvy jako například SOOJI KESARI, SOOJI HALWA, semolina KESARI, SHEERA…tohle mě docela mate, protože kolikrát zkouším nové dezerty a pak zjistím, že už dělám potřetí to samé:-D.

 

Suroviny:

  • 30 g ghí
  • 50 g semoliny *

*měla by snad fungovat dětská krupička nebo hrubá mouka. Semolinu kupuju na internetu anebo pak v pražské Sapě v prodejně s indickými potravinami.

 

Dále

  • 150 ml vody
  • 70 g krupicového cukru
  • ½ lžičky mletého kardamomu

dále

  • 10 kešu ořechů
  • 1 lžíce rozinek
  • pár snítek šafránu a 2 lžíce horké vody

 

Kešu ořechy (vcelku) a rozinky orestujte na trošce ghí. Až ořechy zezlátnou, sundejte z plotny a dejte stranou.

Pár snítek šafránu zalijte 2 lžícemi horké vody a nechte 15 minut odstát. Mezitím si připravte halvu.

 

Příprava halvy

Ghí dejte rozpustit na pánev. Po rozpuštění přidejte semolinu. Za stálého míchání míchejte, dokud se semolina nerozvoní. Trvá to 3-5 minut. Pozor – semolina nesmí ztmavnout nebo se připálit, stačí střední teplota a taky je třeba míchat.

Nyní přidejte vodu, šafránovou vodu, krupicový cukr a kardamom. Bude to hodně bublat a možná i prskat, tak opatrně.

Míchejte asi minutu, to by měla být ideální konzistence husté kaše. Kdyby moc zhoustla, přidejte vodu. Vmíchejte také pražené kešu ořechy a rozinky.

Odstavte se sporáku a rozdělte do misek.

Podávejte přelité rozpuštěným ghí. Halva se dá jíst teplá i studená. Mě osobně ale chutná nejvíce teplá.

 

Tip: Halvu také můžete namačkat do malých misek a pak vyklopit. často jsem jí viděla podávat právě v podobě tohoto kopečku.

 

Skladujte 2-3 dny v lednici. Podávejte studené anebo si jí ohřejte v mikrovlnce:-).