Hodně lidí si dělá zásoby, ale ve finále musí stejně několikrát do týdne do obchodu. Čím to je? Problém je v tom, když nakoupíte vše, co vám přijde pod ruku. Několik balíků mouky, bednu cukru a tak dále. Bez seznamu na to, co budete vařit to ve výsledku ale dopadne tak, že vám bude chybět spousta důležitých věcí, pro které se do obchodu budete muset vrátit.

Jak tedy správně dělat zásoby? Tím nechci nikoho nabádat, ať vykoupí obchod na půl roku dopředu, to ne. Nakoupit si na 2-4 týdny mi ale přijde správné. Každodenní nákupy jsou zbytečné a hlavně se při nich vystavujete možnosti nakazit se a ohrozit tak i své blízké. Připravila jsem si pro vás seznam jídel z trvanlivých potravin. Na tyto jídla můžete nakoupit dopředu. Na všechny tyto recepty si můžete nakoupit suroviny minimálně na 1 měsíc dopředu. Nákup na celý měsíc nebo alespoň na 2 týdny by tedy neměl být žádný problém.

Pár tipů k nakupování:

  • Zkontrolujte si datum spotřeby. Pokud je kratší než spotřebujete, podívejte se, jestli není něco s delší trvanlivostí. Někdy stačí prohlédnout celou řadu stejného produktu a data se mohou lišit i o několik týdnů. Nebo se koukněte, jestli stejná věc od jiné firmy nemá výrobek s delší trvanlivostí. Do obchodu noste rukavice, ať na potraviny nesaháte jen tak.
  • Kupujte trvanlivé potraviny: trvanlivé mléko, smetanu ke šlehání, jogurt s živou kulturou, který se jen tak nezkazí atd. Nekupujte čerstvé mléko, máslo, nebalené potraviny.
  • Uzeniny či maso nakupujte balené. V ochranné atmosféře vydrží déle. Momentálně se nebalené potraviny neprodávají. Je ale rozdíl, mezi šunkou obalenou potravinovou fólií u pultu, kde si vyberete množství jaké potřebujete a z výroby zabalenou šunkou v ochranné atmosféře. Aby obchody minimalizovaly kontakt s lidmi, každý den krájí uzeniny a sýr v různých gramážích. Dají je na tácek a omotají potravinovou fólií. Problém je, že mají kratší trvanlivost, než potřebujete. Většinou 3 dny. Raději sáhněte po těch zabalených přímo ve výrobě. Uzeniny i sýry pak vydrží 2-4 týdny.
  • Čerstvé ovoce a zeleninu nekupujte na delší dobu. Na první týden si můžete nakoupit banány, mandarinky a to co se rychle kazí. Na zbytek měsíce volte trvanlivější, mraženou, sušenou či konzervovanou zeleninu či ovoce. Déle vydrží například dýně, kokos, brambory, česnek.
  • Co jde, zamrazte: Borůvky, maliny a jiné lesní ovoce si můžete zamrazit. Stejně tak si můžete zamrazit i mrkev, růžičkovou kapustu, květák či brokolici. Stačí je nakrájet na menší kousky a vhodit do vroucí vody. Vařte 3 minuty a poté ihned dejte do mísy se studenou vodou a ledem (nebo jen studenou vodou). Nechte 3 minuty, sceďte a po uschnutí rozdělte do sáčků a zamrazte. Takto zamrazená zelenina si zachová barvu i chuť. Vydrží vám 6-12 měsíců. Také si můžete zamrazit kousky banánů (kolečka). Hodí se do smoothie, smoothie bowl a koktejlů.
  • Pečivo: Třeba balený toastový chleba nebo vánočka se dá bez problému zamrazit. Někdo mrazí i chleba nebo rohlíky. Nejlepší řešení je koupit mouku a sušené droždí. To vám stačí k tomu, abyste si upekly skvělé domácí pečivo. Recepty na domácí pečivo najdete v tomto článku: Domácí pečivo. Chodit každý den pro čerstvé pečivo je zbytečné. Buď si pečivo zamrazte anebo upečte. Skvělé jsou také fermentované chleby, které vydrží několik měsíců. Dříve jsem si kupovala organický chléb z Lidlu. Stojí okolo 30-40 korun a má trvanlivost několik měsíců. Nevím přesný název, ale je hranatý a zabalený a najdete ho u tortill. Určitě ho mají i jiné obchody.
  • Pište si jídelníček na následující dny. Jen tak nakoupíte správné potraviny a také množství. Vím, že je to asi otravné psát, co budete jíst. Věřte mi ale, že vám to pomůže. Zaprvé nenakoupíte zbytečnosti navíc a hlavně nakoupíte pouze ty potraviny, které spotřebujete. Budete přesně vědět, kolik čeho nakoupit a nebudete muset běhat do obchodu pro chybějící potraviny nebo proto, že doma nemáte co k jídlu. Vyberte si, která jídla budete dělat, co budete dělat ke snídani nebo ke svačině. Dejte dohromady recepty a vypište vše, co je třeba koupit. Nakonec z toho udělejte nákupní seznam. Nezapomeňte přidat i něco sladkého, koření, které vám došlo…zkrátka to, co byste následující dny kupovali. Kolik denně strávíte času nad přemýšlením, co uvaříte? Ve výsledku vám psaní jídelníčku ještě ušetří čas

 

Co si tedy doma uvařit? Velký seznam receptů z trvanlivých potravin

Tato jídla jsou z trvanlivých potravin. Recepty, které obsahují vajíčka mají o něco kratší trvanlivost-přibližně měsíc. Na zbytek receptů je možné si nakoupit i několik měsíců dopředu. Měsíc vám tedy vydrží úplně bez problémů:-). Postupně budu přidávat další recepty. Recepty se nikdy neztratí, alespoň budete mít z čeho vybírat.

 

Obědy a večeře

 

1.Rajčatové těstoviny

Suroviny: 1 špagety nebo jiné těstoviny, 1 plechovka pasírovaných rajčat, oregano, bazalka/provensálské koření, sůl, pepř, cukr, balený eidam nebo jiný sýr (sýr můžete i zamrazit, aby vám vydržel déle nebo ho vynechat).

Postup: Špagety uvařte podle návodu ve slané vodě. Poté je sceďte a propláchněte teplou vodou. Zbavíte je přebytečného škrobu a tolik se neslepí. Na omáčku dejte vařit pasírovaná rajčata. Podle chuti rajčata osolte a oslaďte. Přidat můžete i sušené bylinky jako je bazalka, oregano, tymián, provensálské koření nebo koření na špagety. Většinou dávám 1/2 lžičky oregana, 1/2 lžičky bazalky, trochu cukru a 1 lžičku soli. Až bude omáčka horká, můžete vypnout. Není tedy nutné ji zbytečně dlouho vařit.

 

Těstoviny s kukuřicí: Přidejte můžete mraženou kukuřici nebo jinou zeleninu

 

Rajčatové těstoviny se sýrem:

do ohřáté omáčky vmíchejte 100g plátkového taveného sýra (poznáte ho tak, že je uvnitř balení zabalený každý plátek zvlášť). Omáčku lze ještě zjemnit přidáním trochu smetany ke šlehání, S cibulkou: na začátku opečte nakrájenou cibuli na trošce oleje dozlatova,

 

Boloňské těstoviny:

Tohle nezní jako jídlo z trvanlivých potravin. Kromě jedné suroviny-mletého masa ale trvanlivé suroviny recept obsahuje. Balené mleté maso stačí dát do mrazáku a zamrazit. Před použitím ho nechte rozmrazit. Tento recept sem dávám proto, abyste měli více příkladů, co z pasírovaných rajčat a těstovin udělat:-).

Na oleji opečte 1 cibuli (pokud nemáte, vynechte), vmíchejte 500g mletého masa (hovězí nebo mix vepřového s hovězím) a opečte dohněda. Trvá to asi 5 minut. Poté vmíchejte 2 konzervy pasírovaných rajčat, 1 lžičku oregana, 1 lžičku bazalky. Vařte 60 minut na nízkou teplotu. Balené mleté maso lze zamrazit. Před použitím ho nechte zcela rozmrazit.Podle chuti osolte a oslaďte. 

Poznámka: Pokud neseženete pasírovaná rajčata, jdou použít i loupaná ve vlastní šťávě, jen je budete muset před použitím rozmixovat. Pasírovaná rajčata koupíte i krabici nebo ve skle. Skvělá jsou například rajčata ve skle od firmy Allnatura

 

2. Fazole s domácím chlebem

Jako v kempu:-). Fazolky s chlebem, jednoduché a vynikající.

Suroviny: 2 plechovky fazolí v rajčatové omáčce, 2 vejce, 1 cibule (lze vynechat), 1-2 lžíce cukru, 2 lžičky soli, 1 lžička oleje, špetka pepře

Postup: Nejdříve na oleji opečte pokrájenou cibulku. Poté přidejte fazole s omáčkou a přiveďte k varu. Osolte, opepřete a podle chuti oslaďte. Kdo má rád pálivé, přidá sweet chilli omáčku, špetku mletého chilli nebo pokrájenou chilli papričku či tabasco. Vajíčka rozšlehejte a za stálého míchání vmíchejte k fazolím. Vařte do zhoustnutí, asi 5 minut.

Domácí chléb: 500g hladké mouky, 380ml vlažné vody, 1 sáček sušeného droždí, 1 lžíce oleje, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 1 lžička drceného nebo celého kmínu

Postup: Vlažnou vodu smíchejte s cukrem a droždí. Metličkou droždí rozmíchejte. Nechte 10 minut nezakryté stát, aby vzešel kvásek. Pozor na moc teplou vodu, kvásek by se nemusel povést. Ve velké míse smíchejte mouku, kvásek, olej, sůl a kmín. Ručně nebo v robotu propracujte. Stačí pár minut, aby se vše spojilo. Těsto vyklopte na pomoučněný povrch a udělejte z něj bochánek. Vložte do formy nebo dejte na plech vyložený pečícím papírem. Nechte 1-2 hodiny kynout. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Plech vložte na střední rošt a pečte 25-30 minut. Až bude po vytáhnutí čistá špejle, můžete chleba vytáhnout. TIP: Pro dokřupava upečenou kůrku zapněte před koncem horní ohřev nebo zapněte větráček. Chleba hlídejte, ať ho nepřipálíte.

 

3. Zapečené batáty

Batáty mají velice dlouhou trvanlivost. Pokud jsou zabalené v nějakém obalu, vyndejte je a dejte je do lednice. V uzavřeném obalu by vám mohly zplesnivět. Pečené batáty jsou vynikající samotné a ještě lepší s jogurtovým dipem. Je to jednoduché a moc dobrá večeře.

Suroviny: 500g batát, 1 lžička sušené kurkumy, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička himalájské nebo mořské soli, 1 lžička mleté sladké papriky, 1/2 lžičky mletého římského kmínu (nebo klasického), 1/4 lžičky mletého černého pepře

-Batáty oloupejte a nakrájejte na centimetr silná kolečka. Všechno koření smíchejte dohromady a dejte do misky. Všechny nakrájené batáty dejte do misky s kořením a promíchejte, aby se pěkně obalily. Poté je rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte na 200 stupňů 15-20 minut. Zkuste je projet vidličkou nebo špejlí, musí být uvnitř měkké. Na každé kolečko ještě můžete dát kousek másla, olivového oleje nebo ghí.

Jogurtový dip: 100g bílého jogurtu, špetka soli a černého pepře. Jen smíchejte dohromady. Použít lze i zakysanou smetanu. Jogurt vám v lednici nějakou dobu vydrží. Koukněte se po jogurtu s živou kulturou, ten má ještě delší trvanlivost.

 

4. Kukuřičné placky

Tyto placky jsou vynikající samotné anebo je použijte jako přílohu. Dále k nim můžete udělat dip z jogurtu nebo zakysanky anebo je posypte strouhaným sýrem.

Suroviny: 150g mražené kukuřice, 60g hladké mouky, 2 vejce, 1/2 lžičky soli.

Postup: Mraženou kukuřici dejte do misky nebo hrnce a zalijte vroucí vodou. Stačí voda z rychlovarné konvice. Nechte pár minut stát, ať kukuřice povolí. Mezitím si v míse smíchejte hladkou mouku, vejce a sůl. Přidat můžete i lžíci petrželky, pokud ji máte. Kukuřici sceďte a nechte trochu okapat. Poté jí vmíchejte do těstíčka a dobře promíchejte. Teď už si můžete rozpálit pánev. Na nepřilnavé je můžete smažit nasucho, či na trošce másla nebo olivového oleje. U klasické pánve použijte tolik oleje, kolik máte vyzkoušeno. Lžící tvořte hromádky a poté je trochu rozetřete. Placky opečte z obou stran dozlatova. Podle mě by neměl být problém upéct placky i v troubě na pečícím papíru.

Z této dávky uděláte 8-10 malých placek. Dá se udělat i 1 velká jako omelete:-). Placky ještě můžete postouhat sýre. Dip: 100g bílého jogurtu nebo zakysané smetany smíchejte s troškou soli a pepře.

 

5. Špagetový salát s mraženou zeleninou

Rychlá večeře či oběd. Tento salát se podává studený a je moc dobrý. Recept si můžete upravit podle toho, co zrovna máte v lednici nebo mrazáku. Na fotce jsou přidaná i cherry rajčátka, ty můžete přidat také, jen vám v lednici dlouho nevydrží. Teď dělám salát jen z mražené zeleniny, nejčastěji z kukuřice a hrášku nebo jen z kukuřice.

Suroviny: 1 balení špaget (500 gramů)-místo nich lze použít i jiné těstoviny, 250g majonézy, 250g mraženého hrášku, 200g mražené kukuřice, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 1/4 lžičky pepře. Volitelně: 200g balené šunky

Postup: Špagety uvařte podle návodu. Poté je propláchněte ve studené vodě. Smyjete z nich všechen škrob a nebudou se tak lepit. Ještě je můžete promíchat s troškou oleje. Než se špagety uvaří smíchejte v misce majonézu, sůl, cukr a pepř. Promíchejte a nechte odstát. Mražený hrášek a kukuřici uvařte ve vodě doměkka (asi 5 minut). Poté sceďte a nechte zcela vychladnout. Až budou špagety uvařené, smíchejte vše dohromady a dobře promíchejte. Kdo má šunku, přidá ještě kostky nakrájené šunky.

Obměna: šunku nakrájejte na kostky a opečte na lžičce másla dokřupava. Opečená chutná zase úplně jinak a dodá salátu vynikající chuť.

 

6. Vařená kukuřice

 

Jednoduché a vynikající. Dělám je k večeři, když nemám chuť na velké jídlo. Nebo večer k televizi namísto popcornu.

Suroviny: Mražené kukuřičné klasy, máslo, sůl, voda

Na 2 klasy přiveďte k varu 1,5 litru vody, na 4 pak 2,5 litru. Klasy vhoďte do vroucí vody a vařte doměkka 15-20 minut. Vyndejte je, nechte okapat a dejte na talíř. Kukuřici potřete máslem a osolte.

 

7. Grilovaná kukuřice

Máte dům se zahradou? Tak to si můžete udělat i plno grilovaných jídel, například kukuřici.

Mražené kukuřičné klasy, máslo, sůl, olej, voda (na 2 klasy 1,5 litru, na 4 klasy 2,5 litru)

Kukuřici vařte 15-20 minut doměkka v osolené vodě. Poté kukuřici nechte okapat. Potřete jí olejem a dejte na rozpálený gril. Pečte 10 minut až bude pěkně opečená. Postupně jí otáčejte, ať je opečená ze všech stran. Osolte a můžete podávat.

Obměna: Salát z grilované kukuřice: Kukuřici okrájejte nožem a nasypte do misky. Přidejte zakysanou smetanu se solí a pepřem. Získáte vynikající salát. Na 1 zakysanku bych použila 2 klasy, ale to záleží jen na vás.

 

8. Pečené batáty plněné mexickou směsí

Suroviny: 2 velké batáty, 150g červených nebo černých fazolí ve slaném nálevu, 100g mražené kukuřice, 100g zakysané smetany (nejlepší je ta s vyšším obsahem tuku). Volitelně: trochu čedaru,

Postup: Batáty omyjte a osušte, pečou se totiž neloupané. Položte je na plech. Vidličkou je několikrát propíchněte. Dejte je péct na střední rošt při teplotě 200 stupňů. Pečte cca 50 minut. Brambora musí být měkká. Nekrájejte ji, jen ji propíchněte párátkem. Když projede celou bramborou, je upečená.

Fazole slijte a nechte okapat. Mraženou kukuřici zalijte vroucí vodou a nechte 5 minut stát nebo dokud nezměkne. Můžete jí i krátce povařit, ale většinou to není nutné. Poté ji nechte okapat. Na dresink smíchejte zakysanou smetanu se solí a pepřem. Dresink smíchejte s kukuřicí a fazolemi. Pokud máte i sýr, nastrouhejte ho a přidejte ke zbytku. Batát rozřízněte do půlky a do vzniklého prostoru dejte náplň. Náplň můžete nechat i uležet, po 2 hodinách v lednici chutná ještě lépe. Brambory mají být studené, ale mohou být i teplé.

Obměny: Do zeleninové směsi můžete přidat i jinou zeleninu, kterou doma máte. Třeba kápii, jarní cibulku…Výborná je také opečené kukuřice. Po uvaření kukuřici nechte okapat. Na pánvi zahřejte lžíci olivového oleje a kukuřici na něm opečte dohněda. Získá výraznější chuť a je ještě lepší.

 

9. Párky zapečené v rohlíku

Těsto: 260g hladké mouky, 120ml vlažné vody, 40ml slunečnicového oleje, 25g cukru, 1 sáček sušeného droždí, 1/2 lžičky soli a 1 vejce na potření (lze vynechat).

Dále budete potřebovat: 8 menších párků nebo 4 vídeňské(párky si můžete i zamrazit a jen je nechat předem povolit), kečup nebo hořčici

Postup: Nejdříve si připravte těsto. Smíchejte vlažnou vodu, droždí a trochu cukru a nechte 10 minut stát, až vzejde kvásek. Poté v míse smíchejte mouku, kvásek, olej, cukr. Vypracujte těsto a nechte 10 minut kynout. Těsto rozdělte na 4-8 dílů, podle toho, kolik máte párků. Z každého dílu vyválejte 30cm dlouhého hada. Podle potřeby si těsto podsypte moukou. Hada obtočte kolem párku. Konec můžete potřít vodou, aby těsto dobře drželo. Párky dejte na plech a potřete rozšlehaným vejcem. Nechte mezi nimi odstup, ještě nakynou. Potřete rozšlehaným vejcem a dejte do trouby předehřáté na 190 stupňů. Pečte 15-20 minut pěkně dohněda. Podávejte s kečupem nebo hořčicí

Obměny: Každý párek nejdříve obalte šunkou, sýrem anebo obojím. Poté teprve obalte těstem.

10. Mini párky:

Recept: viz výše, párky zapečené v rohlíku. Párky nakrájejte na menší kousky a obalit je tenkým hadem z těsta. Budou z toho jednohubky, tak akorát do pusy. Pokud se vám nechce válet z hadem, stačí vyválet čtverec, vložit do něj kolečko párku a zabalit ho.

 

 

 

11. Párky v rohlíku z domácího pečiva

Těsto na 8 housek: 600g hladké mouky, 250ml vlažné vody, 80ml slunečnicového oleje, 50g cukru, 2 sáčky sušeného droždí, 1 vejce vel. M, 1 lžička soli. Volitelně: 1 vajíčko na potření

Náplň: 8 párků (balené nebo mražených), kečup/hořčice. Volitelně: smažená cibulka, karamelizovaná cibulka, zelenina na posyp, sýr…

Housky na hotdog: Nejdříve smíchejte vlažnou vodu s droždím a troškou cukru. Promíchejte a nechte 10 minut stát. V míse pak smíchejte mouku, olej, cukr, vejce, sůl a kvásek. Vše dobře promíchejte nebo použijte kuchyňského robota. Těsto vyklopte na pomoučněný vál posypaný moukou. Rozdělte na 8 částí. Z každé vyválejte housku. Aby housky nepraskali, namočte si ruce a uhlaďte jejich povrch. Dejte je na plech, ale nechte mezi nimi odstup. Ono se tomu říká housky, ale mají spíše tvar rohlíku- ovál. Nějak ho nemačkejte, nechte ho pěkně vysoké. Potřete rozšlehaným vajíčkem a nechte 10 minut kynout. Pečte v předehřáté troubě na 190 stupňů dohněda 12-15 minut.

Párky zalijte vroucí vodou nebo krátce povařte. Většinou je jen zaliju vodou z rychlovarné konvice a pár minut počkám. Mražené párky nechte nejdřív povolit. Poté každou housku rozřízněte, dejte do ní kečup nebo hořčici a vložte párek. Podle chuti ozdobte smaženou nebo karamelizovanou cibulkou, rajčaty, strouhaným sýrem…podle toho, co máte doma.

 

12. Pizza na tisíce způsobů

Pizza nikdy nezklame. Pokaždé ji můžete připravit trochu jinak. Je to také skvělý způsob, jak spotřebovat zbytek šunky, sýra nebo zeleniny. Šunku i sýr kupuji balenou, ale pokud mají kratší trvanlivost, dám je do mrazáku. Rozmrazí se celkem rychle, tak to není problém.

Těsto: 300g hladké mouky, 2 lžičky sušeného droždí, 170ml vlažné vody, 1 lžíce oleje, 1/2 lžičky soli

Vše na těsto smíchejte. Těsto můžete použít rovnou a nebo ho nechat vykynout. Když ho necháte kynout hodinu, bude pizza vyšší. Na klasickou nízkou pizzu těsto použijte rovnou. Rozdělte ho na 2 části, budou z něj 2 pizzy. Na pomoučněném vále vyválejte kolečko o velikosti plechu. Nebo ho lze válet rovnou na pečícím papíru posypaném moukou. Připravte si 2 pečící papíry. Položte na ně těsto. Kdo má rád okraje, udělá okraje zatočením těsta směrem dovnitř.

Čím pizzu potřít? Rajčatovým sugem nebo kečupem. Když použijete sugo, bude pizza chutnat jako z pizzerie. Stačí smíchat 150g pasírovaných rajčat z konzervy, 1 lžíci cukru, 1 lžičku sušené bazalky, 1/2 lžičky soli a trochu pepře. Sugo rozdělte mezi dvě pizzy.

Co dát na pizzu? Na pizzu můžete dát snad cokoliv. Začněte šunkou, vysočinou nebo jiným salámem, asi 50 gramů na každou pizzu. Balené uzeniny vydrží docela dlouho, ale klidně je můžete dát i do mrazáku a zamrazit. Pizzu posypte šunkou na kostky a nebo na ní dejte jen plátky. Dále vše posypte sýrem – eidamem nebo mozarellou (cca 100g pizza). Mozarellu kupuji tvrdou, určenou na pizzu. Tu v nálevu nepoužívám, protože pouští hodně vody. Nyní máte základ. Pizzu můžete nechat takhle a nebo ještě vylepšit: například mraženou kukuřicí, chorizem, feferonkami (i naloženými), vajíčkem, které klepnete doprostřed…je to jen na vás.

Pizzu vložte do trouby předehřáté na 210 stupňů a pečte 10-15 minut.

TIP: Pro delší trvanlivost dejte sýr i šunku do mrazáku. Až budete dělat pizzu, stačí je den předem dát do lednice a nechat rozmrazit.

Obměny:

13. Pizza na celý plech

Postupujte podle receptu výše. Jen namísto 2 kulatých pizz těsto dejte na 1 plech a vyválejte až do stran. Získáte tak jednu velkou pizzu. Pizzu potřete 150g rajčatového suga nebo kečupem. Posypte 100-200g šunky, 100-200g eidamu nebo jiného sýra a ozdobte podle chuti: kolečky klobásky, vysočiny, feferonky, chilli papričky, vajíčko, kukuřice…

 

14. Pizza Hawai

Opět stejný recept na těsto a rajčatové sugo jako výše. Celkem tedy na 2 pizzy. Pizzy posypte kvalitní šunkou, posypte sýrem a nakonec ozdobte ananasem. Používejte konzervovaný ananas, jen ten má tu správnou sladkou chuť. Zkoušela jsem i čerstvý, ale není to ono.

 

15. Moong dál

Suroviny: 900ml vody nebo zeleninového vývaru (můžete použít mražený, jen ho nechte přes noc rozmrazit), 150g sušeného mung dalu (jsou to fazole mungo), 100g pasírovaných rajčat, 3 stroužky česneku, 2 lžíce másla nebo ghí, 2 lžíce cukru, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička soli, 1/2 lžičky koření Garam masala (koupíte například v Marks and Spencer anebo si ho vyrobte RECEPT), 1/4 lžičky sušeného zázvoru, 1/4 lžičky mleté kurkumy, 1/8 lžičky pepře, volitelně: 1/4 lžičky mletého chilli

Postup: Na pánvi zahřejte máslo nebo ghí. Přidejte nadrobno pokrájený česnek, sůl, cukr a všechno koření. Opékejte minutu za stálého míchání (pozor ať ho nepřipálíte), stačí i méně. Zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem a přidejte propláchnuté fazole mungo. Přiveďte k varu a vařte doměkka 30 minut. Hustotu můžete upravit přidáním vody či vývaru nebo naopak zahustit tím, že budete dá vařit o něco déle. Podávejte samotné nebo s indickým chlebem naanem či plackami čapatí. RECEPT NA NAAN.

 

Domácí ďobáčky s rýží

Suroviny: 80g sušených sójových nudliček v pytlíku, 1 litr vroucí vody, 35g oleje, 1 lžička soli, 1 lžička koření na Bifteki z Lidlu (lze použít i jinou kořenící směs), 2 lžičky koření Adžika, 1 lžička cukru

Postup: Sójové nudličky nasypte do litru vroucí vody, kterou jste osolili. Vařte 10-15 minut do měkka. Sceďte a pomocí lžíce vymačkejte vodu. Na marinádu smíchejte olej, sůl, cukr a kořenící směs dle vlastního výběru. Já jsem smíchala moji oblíbenou Adžiku (seženete ji skoro v každém obchodě) a koření na Bifteki. Skvělé je také koření na Gyros. Marinádu smíchejte s ďobáčky. Dejte do uzavřené dózy a nechte přes noc marinovat.

Druhý den ohřejte a podávejte s rýží, mraženou zeleninou či jinou přílohou. Já k nim dělám nejčastěji rýži.

Něco sladkého:

 

16. Krupicová kaše

Stačí tak málo a máte vynikající jídlo. Na základ potřebujete jen mléko a krupičku. Většinou ale používám hrubou mouku. Chuť kaše je stejná a přitom je to levnější. Kaši si můžete pokaždé udělat trochu jinak. Jednou s cukrem a kakaem, jindy se skořicovým cukre, posypat jí mraženým lesním ovocem…Krupicovou kaši bych mohla jíst snad pořád dokola a nikdy by mě to neomrzelo:-D.

Suroviny: 500ml mléka (trvanlivé), 50g dětské krupičky nebo hrubé mouky. Na ozdobu: máslo, hořké nebo sladké kakao, skořicový cukr…

Postup: Mléko nalijte do malého hrnce, přidejte krupičku nebo hrubou mouku a promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte 5 minut do zhoustnutí. Přelijte do talíře a ozdobte podle chuti. Já mám nejraději rozpuštěné máslo a skořicový cukr.

Jak uchovat krupičku nebo hrubou mouku na delší dobu? Protože tyhle dvě suroviny chutnají molům, většinou dlouho nevydrží. Já jsem to začala dělat tak, že je přesypu do zavařovací sklenice a dám do mrazáku nebo lednice. Takhle se vám k ní moli nikdy nedostanou.

 

17. Vafle z odpalovaného těsta

Vynikající vafle z odpalovaného těsta. Recept je doslova za hubičku. Vlastně je to jen mouka, voda a trochu tuku. Přitom jsou tak výborné, že ani neuvěříte, že vás 1 vafle vyjde na necelou korunu. Dokonce neobsahují ani vajíčko. Vyzkoušejte a budete příjemně překvapeni.

Těsto: 250ml vody, 135g hladké mouky, 60g hery nebo másla, 30g cukru (2 lžíce) špetka soli. Na obalení: 30g krupicového cukru a 1 lžíce mleté skořice (stačí i méně)

Postup: Vodu, cukr, máslo a sůl dejte do malého hrnce nebo pánve (ideálně nepřilnavé) a zahřejte. Až bude máslo rozpuštěné odstavte. Metličkou vmíchejte mouku. Těsto začne okamžitě houstnout, ale stále je to málo. Dejte ho zpátky na sporák, zahřejte na střední teplotu a stále míchejte. Míchejte, dokud se těsto nezačne odlepovat od stran. Je to stejné jako u odpalovaného těsta. Když se z těsta stane jedna velká koule vyklopte těsto na moukou podsypané prkénko nebo vál a nechte trochu vychladnout.

Teď už můžete dát zahřát vaflovač. Těsto rozdělte na 6-8 dílů. Každý rozmačkejte nebo rozválejte na placku velkou tak aby se vešla do vaflovače. Můžete přidat trochu mouky, pokud se lepí. Placky dejte na dovnitř, trochu zmáčkněte a vaflovač zavřete. Po 2 minutách vafle zkontrolujte. Až budou pěkně hnědé jako na fotce můžete je vyndat. Vaflovač můžete potřít máslem, aby byly více opečené. Já většinou vymazávám jen při první várce. Do vaflovače dejte další várku vaflí a běžte si připravit skořicový cukr na obalení. Cukr smíchejte se skořicí a ještě horké vafle v něm z obou stran obalte. Nakonec ještě každou vafli trochu posypu.

Obměna: Vafle polijte rozpuštěnou mléčnou čokoládou namísto skořicového cukru, nebo je ozdobte šlehačkou. Výborné jsou také s kopečkem vanilkové zmrzliny

 

18. Rychlý čokoládový koláč

Jeden z nejrychlejších koláčů, které znám. Jen vyválíte těsto, vložíte čokoládu a upečte. Ještě teplý chutná nejlépe, to je totiž čokoláda ještě tekutá. Je to jako jíst koláč a k tomu pít hrnek horké čokolády. Prostě dobrota:-).

Suroviny: 1 mražené listové těsto (400 gramů), 2 mléčné či hořké čokolády, moučkový cukr na ozdobu, volitelně: 1 vajíčko na potření

Listové těsto nechte rozmrazit. Poté ho vyválejte na obdélník o šíři 3 čokolády. Těsto vyválejte tak, aby na spodní a horní straně bylo o kousek větší než čokoláda. Musí být zabalené ze všech stran, aby čokoláda nevytekla ven . Podrobnější návod najdete zde: RECEPT. Doprostřed dejte 2 čokolády. Kraje nařežte na proužky. Když se vám s tím nebude chtít hrát, stačí vyválet větší obdélník a čokolády do něj zabalit.

Čokoládu zakryjte horní a dolní částí těsta a poté zakryjte proužky. Koláč přeneste na plech. Potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct na 190 stupňů. Pečte dozlatova 10-12 minut.

Obměny: Těsto můžete rozříznout na půl a vyválet 2 obdélníky. Do každého vložte 1 čokoládu. Nebo ho celé rozválejte, nakrájejte na čtverečky a do každého vložte 1 kostičku čokolády. Zabalte do těsta a dejte péct. Takhle zase získáte malé čokoládové koláčky. Použít můžete hořkou, mléčnou i bílou čokoládu. Vynikající je také potřít čokoládu trochou nutelly anebo přidat kolečka banánu.

 

19. Perník

Hledáte něco rychlého? Udělejte tenhle šup šup perník, jak mu doma říkáme. Jen všechno smícháte a dáte do trouby na 15 minut. To je rychlovka, že?

Suroviny: 300g hladké mouky, 300ml mléka (trvanlivé), 200g cukru krupice, 60ml slunečnicového oleje, 2 lžíce hořkého kakaa, 1 kypřicí prášek do perníku.

Postup: Vše smíchejte dohromady, metličkou dobře promíchejte a nalijte na plech. Použít můžete nízký i vyšší plech, podle toho, co máte doma. Pečte 175 stupňů 15 minut, nebo dokud nebude špejle po vytáhnutí čistá.

Máte chuť na čokoládovou polevu? V malém hrnci či pánvi zahřejte 50g másla. Přidejte 80g cukru krupice a 2 lžíce hořkého kakaa. Přiveďte k varu a vmíchejte 30ml mléka. Směs začne hodně bublat a pěnit. Během minuty se cukr krásně rozpustí a vyhladí polevu. Teď už jí můžete odstavit a perník s ní polít.

Obměny: Perník lze udělat i z hladké špaldové mouky a třtinového cukru.

 

20. Fornetti

Sladké malé koláčky tak akorát do pusy. Během chvilky máte plný tác těchto mini koláčků. Jsou velice jedlé a tak budou zase brzy pryč:-D. Fornetti se dají i zamrazit. Po upečení je nechte vychladnout a poté dejte do sáčku nebo dózy. Podávejte je jen tak nebo sypané moučkovým cukrem. Výborné jsou také s čokoládovou polevou.

Suroviny: 1 mražené listové těsto (400 gramů), džem nebo marmeláda, moučkový cukr na posypání. Volitelně: 1 vajíčko na potření.

Těsto nechte zcela rozmrazit. Poté ho na pomoučněném vále vyválejte. Těsto můžete být tenké i silnější, záleží na vás. Dobře ho posypejte, ať jde z válu sundat. Nakrájejte na čtverečky jedné či více velikostí. Ráda dělám malé, aby byly tak akorát do pusy. Do každého čtverečku dejte džem nebo marmeládu. Poté okraje potřete vodou (používám prst nebo silikonovou mašlovačku), těsto přehněte a přilepte. Získáte tak trojúhelníček. Okraje můžete ještě trochu zmáčknout vidličkou, aby lépe držely. Fornetti plňte tak, aby při přehnutí náplň nevytékala.

Přeneste je na plec vyložený pečícím papírem. Nechte mezi nimi rozestup, spíše to bude na dva než na jeden plech. Potřete vajíčkem a vložte do trouby. Pečte na středním roštu na 190 stupňů 7-10 minut. Až zezlátnou, můžete vyndavat.

Obměny: Posypte je moučkovým cukrem, polijte čokoládou nebo polevou. K džemu můžete přidat i mražené lesní ovoce. Během pečení povolí.

 

21. Rafaello kuličky 

Na tyto kuličky budete potřebovat pouze dvě suroviny: slazené kondenzované mléko a strouhaný kokos.

Suroviny: 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka, 200g strouhaného kokosu, strouhaný kokos na obalený, volitelně: 100g loupaných mandlí

Postup: Slazené kondenzované mléko smíchejte se strouhaným kokosem. Dejte přes noc do lednice a druhý den z těsta vyválejte kuličky. Dovnitř ještě můžete zabalit loupané mandle. Kuličky obalte v kokosu.

Rafaello kuličky lze zamrazit na delší dobu. Jen je dejte do sáčku nebo dózy a dejte do mrazáku.

 

22. Kokosové sušenky s medem

Výborné křupavé sušenky s medem a kokosem. Mají dlouhou trvanlivost a pro ještě delší je můžete zamrazit. U nás je jeden plech vždycky málo:-)

Suroviny: 65g másla, 40g medu, 2 lžičky vody, 1/4 lžičky jedlé sody, 75g hladké mouky, 100g krupicového cukru, 50g ovesných vloček, 20g strouhaného kokosu. 

Postup: Nejdříve dejte do malého hrnce nebo pánve med, máslo a vodu. Zahřívejte do rozpuštění surovin, poté ihned vypněte a odstavte. V míse smíchejte sodu, mouku, cukr, oves a kokos. Přidejte vlažný sirup a vypracujte těsto. Z těsta udělejte kuličky a dejte na plech. Není třeba je mačkat, při pečení se roztečou. Pečte na 170 stupňů 10-12 minut dozlatova. Nechte vychladnout a poté teprve sundejte z plechu. Sušenky se po vychladnutí ještě zpevní. Z této dávky těsta uděláte 20 sušenek.

 

Něco k pití

 

Horké jablíčko

Až dostanete chuť na čaj, zkuste si místo něj připravit horké jablíčko. Tento lahodný nápoj obsahuje vitamin C a ještě navíc je vynikající.

Suroviny: 1 litr jablečného džusu 100%, 6 celých hřebíčků, 1 celá skořice, 2 lžíce cukru, 1/4 lžičky anýzu

Vše dejte do hrnce a přiveďte k varu. Vařte 2 minut, odstavte a nechte ještě 5 minut louhovat. Poté přeceďte a podávejte.

Nemáte celou skořici? Přidejte trochu mleté skořice.