Přemýšlíte, co si dát ke snídani? Udělejte si rýžovou kaši s rybízovou omáčkou. Připravit si ji můžete i na několik dní dopředu. Ráno si tak u jen sáhnete pro skleničku této sladké dobroty.

Rýžová kaše je mimochodem bez lepku, připravit si ji můžete i pokud máte bezlepkovou dietu.

 

Suroviny:

  • 300ml mléka 
  • 35g hladké rýžové mouky 

Použila jsem rýžovou mouku z Biosféry (www.biosfera.cz):

 

Rybízová omáčka:

  • 50g rybízu (nebo borůvek, ostružin…)
  • 60g vody
  • 20g cukru (nebo čekankového sirupu, třtinového cukru…)
  • 2 lžičky vanilkového pudingu*

*místo vanilkového pudingu lze použít i kukuřičný škrob. Pro vanilkovou chuť přidejte do omáčky pár kapek vanilkové extraktu nebo vanilkový cukr.

 

 

Rýžový puding:

Mléko smíchejte s rýžovou moukou v malém hrnci. Dobře rozmíchejte a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte 2 minuty nebo do zhoustnutí.

Odstavte a připravte rybízové pyré.

 

Rybízové pyré:

Rybíz zalijte vodou a rozmačkejte pomocí šťouchadla na brambory (nebo něčím jiným). Přidejte cukr a přiveďte k varu.

V malé misce rozmíchejte 2 lžičky vanilkového pudingu s 1 lžící vody. Za stálého míchání přidejte k rybízu. Omáčka začne okamžitě houstnout. Vařte 2 minut. Podle chuti přidejte citrón (zvýrazní chuť rybízu nebo jiného ovoce) anebo cukr.

Rybízové pyré rozdělte do dvou sklenic. Na to nalijte rýžovou kaši.

 

Namísto rybízového pyré můžete použít i malinovou omáčku nebo jen rozmačkané ovoce s cukrem.

 

Kaši s omáčkou podávejte teplou nebo studenou. Dobré je oboje:-).