Poslední dobou jsem se ponořila do knih o Ajurvédě. Ajurvéda mě vždy hodně zajímala. Jsem teprve na začátku, ještě se toho musím hodně naučit. Postupně zkouším vytvořit různé recepty, aby byly v souladu se zásadami ajurvédy.

Jako první jsem si připravila snídani. Jedná se o rýži s mlékem. V ajurvédských receptech se používá nejčastěji rýže basmati, proto jsem ji použila také. Chutná mi mnohem víc než rýže, kterou jsem předtím kupovala. Zatím se mi ani jednou neslepila, a navíc má takovou zajímavou chuť, a to mě na ni baví. Mléko jsem použila organické – z Lidlu.

Teda neřekla bych, že mi bude rýže s mlékem takto chutnat. Mám ji už sedmý den po sobě (v různých obměnách). Já jsem byla odjakživa na sladké snídaně, takže jsem spokojená. Rýži jsem vylepšila ještě lžičkou ghí a kardamomem. Na oslazení střídám med nebo čekankový sirup.

Tak co, vyzkoušíte tento zajímavý recept a zkusíte snídani podle ajurvédy?

 

Suroviny:

  • 100g uvařené basmati rýže
  • 50g mléka (bio/organického)
  • 1 lžička ghí
  • 1 tobolka kardamomu
  • 1 lžička medu nebo čekankového sirupu
  • Volitelně: ½ lžíce ovesné vlákniny

 

Ovesná vláknina

Aby tato snídaně obsahovala dostatek vlákniny, přidala jsem do ní ještě ½ lžíce ovesné vlákniny Cardio Well. Každý den si ji přidávám do jídla, většinou snídaně. Jídlo je s ní sytější, a hlavně je to dobré pro trávení.

 

Kardamom

Mám z www.shams.cz

 

Postup:

Rýže by měla být vždy čerstvá. Pokud ale nemáte čas se ráno s rýží vařit, podle mě nebude vadit, když si ji večer uvaříte a schováte připravenou do lednice. Rýži vařte dostatečně dlouho, aby byla dobré stravitelná.

Do malého hrnce dejte 100 gramů uvařené rýže, ghí, mléko a 1 tobolku kardamomu. Kardamom nevyloupávejte, dejte tam celou tobolku. Med přidejte až do hotového pokrmu, teplo ničí prospěšné látky.

Přiveďte k varu a za stálého míchání krátce povařte. Během vaření se chuť kardamomu uvolní do mléka. Pro zahuštění stačí rýži pár minut povařit a tím zredukovat mléko.

Odstavte, nechte trochu vychladnout a přidejte med nebo čekankový sirup.

Tuto snídani lze podávat teplou nebo studenou.

 

Poznámky k receptu:

  • Místo celého kardamomu můžete přidat špetku mletého
  • Mléko lze nahradit rostlinným mlékem – například makovým nebo sójovým
  • K oslazení se hodí i třtinový cukr, datlový sirup i pšeničný nebo rýžový sirup.