Receptů na pizza kapsy je dost a tak si jí po každé můžete udělat jinak. Tentokrát v šunkové verzi. Jelikož zbožňuji kukuřici nesmí chybět na žádné pizze nebo pizza kapse. Můžete jí ale vynechat nebo nahradit něčím jiným (olivy, salám, feferonky…)

Surovin

Na 2 velké nebo 4 malé kapsy

  • 350g hladké mouky
  • 250ml teplé vody
  • 1 sušené droždí
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 lžičky soli

 

Sugo:

  • 150g pasírovaných rajčat z konzervy
  • 1-2 lžíce cukru
  • 1 menší cibule
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře

 

Náplň:

  • 200g šunky
  • 200g sýra (používám eidam)
  • Kukuřice (volitelně)

 

Příprava

  • KROK- PIZZA TĚSTO

Horkou vodu smíchejte se sušeným droždím a cukrem a nechte 10 minut stát. Přidejte mouku, sůl a olej a uhněťte pružné těsto (ručně nebo v robotu). Vytvořte dvě hromádky a zakryjte utěrkou. Nechte kynout 30-60 minut. Připravit zbytek vám zabere asi půl hodinky. Takže až to doděláte můžete začít plnit.

  • KROK- SUGO

Na pánvi rozpalte olej. Orestujte na něm nadrobno pokrájenou cibulku až zesklovatí (asi 2 minuty). Přidejte zbytek surovin a promíchejte. Ztlumte plamen, aby omáčka jen probublávala a vařte 5 inut. Poté odstavte a nechte vychladnout

Pro intenzivnější chuť suga je lepší ho povařit, pokud spěcháte můžete tento krok přeskočit a vše jen smíchat.

  • KROK- VYVÁLENÍ TĚSTA

Těsto vyválejte na 2 kruhy o průměru cca 35 cm. Často podsypávejte. Já to dělám tak, že si ustřihnu o něco větší pečící papír než je plech a těsto vyvaluji rovnou na pečícím papíru. Jednu půlku pizzy vyválejte o kousek delší a širší. Delší stranou se kapsa bude přiklápět. Ne vždycky se odhadne přesně půlka pizzy a těsto na překrytí vám pak nemusí vyjít. S tímhle trikem se vám to nestane, protože není nic horšího než když vám nevyjde těsto. Před plněním si ještě půlku určenou k zakrytí kapsy dobře podsypte. Při delší práci s těstem se i na pečícím papíru může přilepit.

Po vyválení kapsy ji přeneste na plech vyložený pečícím papírem(nebo jen na plech pokud už na papíru je). Bude vám na pár stranách přetékat přes okraj plechu, to je v pořádku.

  • KROK- PLNĚNÍ

Menší půlku kapsy přetřete polovinou suga. Pokryjte plátky šunku. Pokud chcete v kapse kukuřici je čas ji přidat. Klidně jí tam můžete dát mraženou. Na závěr posypte nastrouhaným sýrem. Teď už jen kapsu přiklopte. Okraje můžete skrýt pod kapsu nebo zarolovat nahoru jako jsou okraje u pizzy. Poté ještě zmáčkněte vidličkou, aby lépe držely a kapsa nevytékala.

Na závěr můžete kapsu potřít rozšlehaným vejcem. Nutné to ale není. Bez vajíčkem získáte křupavé pizza těsto, s vajíčkem zlatohnědou krustu. Skvěle chutná oboje, takže ať se rozhodnete jakkoliv příště můžete udělat verzi druhou

 

  • KROK- PEČENÍ

Troubu nechte předehřát na 210 stupňů. Kapsu pečte na středním roštu 15-20 minut dozlatova.

Nejlépe chutná ještě teplá

 

Pozn. Nikdy neplňte kapsu na válu před přenesením na plech. Je opravdu těžké ji přenést bez újmy, nebo se někde přichytí a celá roztrhne. Pokud si chcete připravit obě kapsy najednou. Vyválejte těsta, dejte je na pečící papír, naplňte a přikryjte druhou půlkou těsta. Až budete mít upečeno, stačí druhou kapsu s pečícím papírem opatrně přenést na plech a upéct.