Máme doma novinku – topinkovač. Je to jako závislost – ochutnali jsme první topinku a od té doby to jede jak na běžícím pásu:-D.

Na Silvestra jsme si s Jardou chtěli společně zavařit, a nakonec jsme se rozhodli právě pro topinky. Byla to improvizace asi jako všechno naše společné vaření. Dopadlo to skvěle a moc jsme si pochutnali.

Říkala jsem si, že hodně lidí má doma topinkovač anebo o jeho koupi uvažuje, ale neví jaké recepty z topinek udělat. Proto jsem se rozhodla, že zkusím dát dohromady takovou menší kuchařku – Recepty z topinkovače. Postupně pro vás budu mít další zajímavé recepty a až jich bude dost, dám to nějak dohromady.

Zatím tedy tyto Silvestrovské topinky

 

V čem je lepší topinkovač oproti pánvi?

Schválně jsem zkusila připravit topinky i na pánvi a porovnat je. Co jsem zjistila:

  • Na topinkovači si můžete vybrat z různých stupňů propečení topinky. Ten můj má na výběr 5 stupňů – na ten pátý je podle mě topinka už opravdu hodně upečená, ale třeba k masové směsi na Ďábelské topinky se takhle upečené topinky hodily. Nejčastěji využívám stupeň 3 a 4.
  • U pánve je dost těžké odhadnout, jak upéct topinku akorát. Stačí chvilka a jsou připálené. V topinkovači uděláte topinky pokaždé stejné.
  • Topinkovač opéká chleba rovnoměrně, a hlavně na sucho.
  • Nemusíte se o nic starat – vložíte chléb, po cinknutí vyndáte a dáte další. Jedna várka trvá cca minutu.
  • Je to rychlé – jelikož se opékají obě strany najednou, je to rychlejší než na pánvi
  • Podle mě je to i zdravější – stačilo mi, jak mi v hospodě vždycky přinesli na uhel spálenou topinku. Vidím to i v kuchyni mých kamarádů – často topinku neuhlídají a chleba musí buď vyhodit nebo ho jí i s těmi černými kousky. U topinek z topinkovače nastavuji střední stupeň propečení a topinky jsou vždy křupavé, dohněda upečené, ale rozhodně ne černé. Za mě je to tedy zdravější.

 

 

Na 2 porce budete potřebovat:

  • 4 plátky světlého toastového chleba
  • Krémžská hořčice (nebo kečup)
  • 4 plátky šunky s vysokým obsahem masa (90% a více)
  • 4 plátky cherry rajčátek
  • 4 plátky plátkového taveného sýra
  • Moravanka – nakládané zelenina

 

Postup

Topinky udělejte v topinkovači – nastavte ho na stupeň 3, tedy střední propečení.

Každou topinku potřete krémžskou hořčicí nebo pokud jí nemáte rádi kečupem.

Na to přijde plátek šunky, plátky cherry rajčátek a pak plátkový sýr.

Moravanku vyndejte z nálevu, nechte okapat a nakrájejte na menší kousky. Okurku nakrájejte na tenké plátky, feferonku na malé kostičky (je dost pálivá) a se zbytkem zeleniny posypte topinky. aa

Moravanku můžete dát pod sýr anebo na něj, jak chcete. Pravda je, že když se sýr trochu rozpustí, zeleninu zakryje a nic pak nepadá při jídle.