Ladu je indická sladkost z cizrnové mouky, moučkového cukru a ghí. Připravuje se na sporáku, nikoliv v troubě. Cizrnová mouka má svou typickou luštěninovou chuť. Proto je třeba mouku opražit. Pražením zmizí chuť cizrny a zůstane pouze oříšková chuť, které dodá ladu jedinečnou chuť.
Na ladu používám silikonové formy na pralinky. Vypadá to moc hezky. Motivů je plno, různé květiny a tvary. Já jsem sysel, takže mám doma strašně moc forem. Rozhodně mi ale neleží někde zaprášené. Stále něco peču nebo vyrábím.
Recept na ladu jsem upravila a přidala jsem do něj tsampu. To je namletý pražený ječmen. Sice je tsampa tibetská potraviny, ale to přece nevadí. Ráda mixuju různé chutě a míchám dohromady různé recepty. Tsampa obsahuje hodně vlákniny a tělu prospěšných látek. Navíc také chutná po oříšcích, takže se do ladu perfektně hodí.
Více o tsampě najdete v článku: Tsampa
Suroviny:
*bližší info najdete pod receptem:-)
Postup:
Na malé pánvi nebo hrnci zahřejte ghí. Ideální je nádobí s nepřilnavým povrchem, abyste se nemuseli bát, že se mouka přichytí.
Přidejte cizrnovou mouku a za začněte míchat. Teplotu nechte nízkou nebo střední. Míchejte v klidu, ale neustále. Potřebujeme mouku zbavit cizrnové chuti. To trvá 10-12 minut. Pozor na připálení mouky. Mouka nemá být hořká, pouze má mít oříškové aroma. Raději si nastavte minutku, protože když jí budete zahřívat dlouho, bude mít moc výrazné aroma.
Mouku odstavte a vmíchejte prosátý moučkový cukr. Dále vmíchejte tsampu a ghíčko. Přidejte 30 gramů ghí, pokud by těsto bylo hodně suché, můžete přidat i více. Vše dobře promíchejte.
Připravte si formičky a těsto do nich natlačte.
Dejte do lednice nebo mrazáku a nechte ztuhnout.
Vyklopte a můžete ochutnávat😊.
Tsampa:
Tsampu vyrábí a prodává ProTibet. Mám velkou radost, že jsem pro vás dostala slevový kód, který můžete využít. Stačí v objednávce zadat VERONIKA15 a dostanete 15% slevu.
Na co dalšího tsampu využít? Na konci stránky najdete odkaz na další recepty anebo do vyhledávání zadejte slovo tsampa. Mám tu recept na bramboráčky, kuličky, kaše, nápoje nebo sušenky. Vyzkoušejte ji a dejte mi vědět, jak vám chutnala:-).
Cizrnová mouka:
Cizrnovou mouku mám z Biosféry (www.biosfera.cz). Seženete tam i další zajímavé mouky jako je mouka z červené čočky nebo mouka rýžová. V obchodě jsem ji měla často problém sehnat, teď už tyhle věci kupuji jen přes internet. Ráda si ušetřím to běhání po různých obchodech, než seženu, co potřebuji:-).
Skladování: v lednici nebo mrazáku
Trvanlivost: Podle mě vydrží ladu dlouho i v lednici. Já ho ale pro jistotu dávám do mrazáku. Stačí ho nechat pár minut povolit a je připravené k jídlu.