Ladu je indická sladkost z cizrnové mouky, moučkového cukru a ghí. Připravuje se na sporáku, nikoliv v troubě. Cizrnová mouka má svou typickou luštěninovou chuť. Proto je třeba mouku opražit. Pražením zmizí chuť cizrny a zůstane pouze oříšková chuť, které dodá ladu jedinečnou chuť.

Na ladu používám silikonové formy na pralinky. Vypadá to moc hezky. Motivů je plno, různé květiny a tvary. Já jsem sysel, takže mám doma strašně moc forem. Rozhodně mi ale neleží někde zaprášené. Stále něco peču nebo vyrábím.

Recept na ladu jsem upravila a přidala jsem do něj tsampu. To je namletý pražený ječmen. Sice je tsampa tibetská potraviny, ale to přece nevadí. Ráda mixuju různé chutě a míchám dohromady různé recepty. Tsampa obsahuje hodně vlákniny a tělu prospěšných látek. Navíc také chutná po oříšcích, takže se do ladu perfektně hodí.

Více o tsampě najdete v článku: Tsampa

 

Suroviny:

  • 60g cizrnové mouky
  • 40g moučkového cukru
  • 40g ghí
  • 20g tsampy ProTibet*
  • +cca 30g ghí na konec

*bližší info najdete pod receptem:-)

Postup:

Na malé pánvi nebo hrnci zahřejte ghí. Ideální je nádobí s nepřilnavým povrchem, abyste se nemuseli bát, že se mouka přichytí.

Přidejte cizrnovou mouku a za začněte míchat. Teplotu nechte nízkou nebo střední. Míchejte v klidu, ale neustále. Potřebujeme mouku zbavit cizrnové chuti. To trvá 10-12 minut. Pozor na připálení mouky. Mouka nemá být hořká, pouze má mít oříškové aroma. Raději si nastavte minutku, protože když jí budete zahřívat dlouho, bude mít moc výrazné aroma.

Mouku odstavte a vmíchejte prosátý moučkový cukr. Dále vmíchejte tsampu a ghíčko. Přidejte 30 gramů ghí, pokud by těsto bylo hodně suché, můžete přidat i více. Vše dobře promíchejte.

Připravte si formičky a těsto do nich natlačte.

Dejte do lednice nebo mrazáku a nechte ztuhnout.

Vyklopte a můžete ochutnávat😊.

 

 

Tsampa:

Tsampu vyrábí a prodává ProTibet. Mám velkou radost, že jsem pro vás dostala slevový kód, který můžete využít. Stačí v objednávce zadat VERONIKA15 a dostanete 15% slevu.

Na co dalšího tsampu využít? Na konci stránky najdete odkaz na další recepty anebo do vyhledávání zadejte slovo tsampa. Mám tu recept na bramboráčky, kuličky, kaše, nápoje nebo sušenky. Vyzkoušejte ji a dejte mi vědět, jak vám chutnala:-).

 

Cizrnová mouka:

Cizrnovou mouku mám z Biosféry (www.biosfera.cz). Seženete tam i další zajímavé mouky jako je mouka z červené čočky nebo mouka rýžová. V obchodě jsem ji měla často problém sehnat, teď už tyhle věci kupuji jen přes internet. Ráda si ušetřím to běhání po různých obchodech, než seženu, co potřebuji:-).

 

Skladování: v lednici nebo mrazáku

Trvanlivost: Podle mě vydrží ladu dlouho i v lednici. Já ho ale pro jistotu dávám do mrazáku. Stačí ho nechat pár minut povolit a je připravené k jídlu.