Recept na domácí nutellu s netradiční surovinou – tsampou. Tsampa se vyrábí s praženého ječmene, který se namele na prášek. Pražením ječmen získá oříškovou chuť a právě proto jsem se rozhodla přidat tsampu i do této nutelly. Na rozdíl od originálu je tato nutella je bez cukru. Je oslazená pouze troškou medu. Navíc obsahuje jen kvalitní suroviny čokoládu, mléko, kakao, tsampu a med…tedy žádný glukózový sirup apod.

Tsampa nutellu vyrobíte během pár minut. Odměnou vám bude sladká pomazánka k pečivu, na vafle nebo lívance. Nebo si vezměte lžičku a pusťte se do ní, tak jako já😊.

 

Více o tsampě najdete v tomto článku: Tsampa

 

Suroviny:

  • 65g hořké čokolády (použila jsem 30%)*
  • 60g plnotučného mléka
  • 10-20g tsampy (podle chuti)
  • 15g medu
  • 8g hořkého kakaa (2 vrchovaté lžičky)

*čokoládu s vyšším obsahem kakaa jsem ještě nezkoušela. Nejsem si jistá, jestli by nutella nebyla moc hořká. Pokud ji chcete vyzkoušet, možná budete muset přidat více medu a možná i trochu mléka. Nejdříve dodržte tento recept a po vychladnutí, pokud je to třeba doupravte.

 

Tsampa je skvělá věc. Je neskutečně univerzální – dá se z ní připravit tolik receptů! Z tohoto sáčku připravíte plno zdravých svačinek a snídaní, které jsou plné minerálních látek a obsahují dostatek vlákniny.

Když navíc při objednávce tsampy z ProTibet  zadáte kód VERONIKA15 – dostanete 15% slevu.  Inspiraci na to, co z ní připravit najdete pod tímto receptem. Dají se z ní připravit různé kaše, kuličky a mnoho sladkých i sladkých pečených i nepečených jídel…z toho si určitě vyberete:-).

 

 

Postup:

  1. Hořkou čokoládu nalámejte na kousky a dejte rozpustit do vodní lázně.
  2. Mezitím si v misce smíchejte hořké kakao s pár lžičkami mléka. Míchejte do husté pasty a pak teprve přidejte zbytek mléka. Když rovnou přidáte do kakaa všechno mléko, mohou být v pomazánce hrudky.
  3. Když je čokoláda rozpuštěná, odstavte. Nyní k čokoládě přilijte mléko smíchané kakaem. Míchejte, dokud se vše dobře nesmíchá. Ze začátku bude směs vypadat tekutá, ale za chvilku zhoustne.
  4. Jako poslední přidejte tsampu. Začněte 10 gramy a ochutnejte. Přidejte až 20 gramů tsampy. Zkoušela jsem i více, ale to už byla pomazánka moc zahuštěná. Doporučuji tedy přidat mezi 10-20 gramy, více raději ne. Tsampa dodá pomazánce chuť pražených ořechů.
  5. Pomazánku dejte do lednice a nechte několik hodin vychladnout. Pro použití ji stačí promíchat anebo nechat chvilku vyndanou při pokojové teplotě. Kdyby se vám zdála hodně hustá, přidejte trošku mléka.

 

Použití: na pečivo, lívance, palačinky, jako poleva nebo toping (můžete přidat trochu mléka, aby byla tekutější).

Tohle krásné prkénko s mým jménem mám od minulého týdne. Ještě mám jedno s logem tohoto blogu. Pořád se na ně nemůžu vynadívat:-). Vyrábí je forma Benoble, jsem ráda, že jsem ji objevila. Vyrábí je na zakázku, můžete si tedy vybrat, co na něm budete chtít. V nabídce mají i jiné osobní dárky ze dřeva. Z prkénka mám obrovskou radost. 

Chcete kuchyňské prkénko s vaším jménem anebo potěšit někoho blízkého originálním dárkem?

Zadejte v objednávce na www.benoble.cz kód ZIJEMEHOMEMADE a dostanete 15% slevu. 

Slevových kupónu není nikdy dost. Doufám, že jsem vám s nimi udělala radost. Já mám hrozně velkou radost, že je pro vás mám. Ráda rozdávám dárky a tohle je takový malý dárek:-).

 

Takhle vypadá prkénko s logem tohoto blogu. Na té fotce předtím není prkénko moc vidět.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: vzhledem k obsaženému mléku bych pomazánku spotřebovala tak do týdne.