Vanilkový likér – nebo falešný vaječný koňak, jak mu doma říkáme u nás na Vánoce nesmí chybět. Zkoušela jsem si vyrobit likér z vajec, tak jak to správně má být. Po několika pokusech jsem to vzdala, chtěla jsem něco, kde není tolik vajec a hlavně aby to bylo jednoduché. Nakonec jsem začala likér dělat úplně jinak, než to dělají ostatní. Chutná úplně stejně, jen v něm nejsou vajíčka. Likér je díky tomu i mnohem levnější a také rychlejší. Taky bych nevěřila, že by bez vajec mohl chutnat tak,  jak chutná, ale je to tak. Nevím, třeba to budete mít jinak, ale pije ho celá rodina a všichni si ho chválí. Jarda třeba vaječný koňak z obchodu nepije, prý chutná jako líh. Tenhle mu ale chutná.

Přiznám se, že likér pijeme nejvíce teplý. Studený je taky dobrý, ale horký je prostě top. Tenhle recept je upravený tak, aby si ho mohli připravit i lidé, kteří nesmí laktózu. Až ho budete dělat, ochutnejte ho teplý i studený, schválně, jaký bude váš favorit. Já mám jasno:-).

 

Vanilkový likér:

 

  • 1000ml plnotučného mléka bez laktózy – koupila jsem v Billa
  • 400-500g krupicového cukru (nebo podle chuti)
  • 300g hnědého rumu (používám jedině Božkov) 
  • 2 vanilkové pudingy (používám puding Pravá vanilka – smetanová od Dr. Oetkera)
  • 2 vanilkové cukry* 

*vanilkové i vanilinové, použít jdou oba. Každý má trochu jinou chuť, tak použijte co máte rádi. Brzy pro vás budu mít recept na domácí vanilkový cukr.

 

Postup

Mléko nalijte do hrnce. Odeberte z něj přibližně 100ml do malé misky. Zbytek mléka dejte na sporák a přiveďte k varu.

Do misky k mléku přidejte vanilkový puding. Lze použít klasický vanilkový puding. Nejraději ale používám tento, protože mi přijde nejchutnější:

Pudingový prášek rozmíchejte metličkou, zabráníte tak vzniku hrudek v likéru.

Mléko v hrnci přiveďte k varu. Přidejte do něj přidejte cukr (začněte 400 gramy a uvidíte, jestli pak ještě přidáte). Až se bude vařit přidejte za stálého míchání metličkou zbytek mléka s pudingem. Směs okamžitě začne houstnout, proto stále míchejte. Nyní můžete teplotu ztlumit na střední, ať se puding nepřipálí. Vařte po dobu 2 minut a odstavte.

Odstavte a za stálého míchání vmíchejte rum. Nechte vychladnout.

Kdo má tyčový mixér může po vychladnutí likér rozmixovat. Jestli je tam nějaké hrudka nebude mít šanci. Není to nutné, ale přeci jen po vychladnutí likér ještě ztuhne a takhle bude krásně hladký. To za tu chvilku stojí:-).

Každý máme jiné chutě. Proto likér ochutnejte nejdříve teplý a pak i studený. Já třeba likér piju jen teplý, takže mi záleží hlavně na tom, jak chutná teplý. Množství cukru i rumu si můžete samozřejmě poupravit. Pokud je moc sladký příště uberte, naopak pro sladší chuť cukr přidejte. Poslední dobou přidávám více rumu. To samé konzistence – koukněte se, kolik váží puding, který jste použili a příště můžete ubrat, pokud chcete likér tekutější.

Teprve poté když jste s likérem spokojení přelijte do lahve a uložte do lednice.

 

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: nejsem si jistá přesnou trvanlivostí, dlouho u nás totiž nevydrží. Likér obsahuje alkohol a ten by měl trvanlivost prodloužit.