Vaječný likér u nás na Vánoce nesmí chybět. Zkoušela jsem si vyrobit likér z vajec, tak jak to správně má být. Po několika letech zkoušení jsem nakonec skončila u vanilkového likéru. Chutná úplně stejně, jen v něm nejsou vajíčka. Likér je díky tomu mnohem levnější a také rychlejší. Taky bych nevěřila, že by bez vajec chutnal tak jak chutná. Každé Vánoce musím dělat hned několik lahví. Dala jsem totiž ochutnat pár kamarádům a rodině. Od té doby na něj dostávám před Vánoci objednávky.

Chutná skvěle samotný – teplý i studený. Osobně dávám přednost horkému:-)

Tady je recept na vanilkový likér bez laktózy

 

Vanilkový likér:

 

  • 1000ml plnotučného mléka bez laktózy (kupuji v Bille)
  • 400-500g cukru (nebo podle chuti)
  • 300g rumu (použila jsem Tuzemák – Hanácká) 
  • 2 vanilkové pudingy 
  • 2 vanilkové cukry

 

Mléko nalijte do hrnce. Odeberte z něj přibližně 100ml – to nalijte do misky.

K mléku v misce přidejte vanilkový puding.

Promíchejte metličkou ať se dobře rozmíchá. Zabráníte tak vzniku hrudek v likéru.

Mléko v hrnci přiveďte k varu. Ještě do něj přidejte cukr. Až se bude vařit přidejte za stálého míchání metličkou zbytek mléka s pudingem. Směs okamžitě začne houstnout. Nyní můžete teplotu ztlumit na střední. Vařte po dobu 2 minut.

Odstavte a vmíchejte rum.

Poznámka: Kdyby byly v likéru hrudky nalijte ho do cedníku. Zachytíte tak všechny hrudky. Zatím se mi to stalo jen jednou, když jsem mléko nemíchala.

Nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Přelijte do lahve a uložte do lednice

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: nejsem si jistá přesnou trvanlivostí. Likér obsahuje alkohol a ten by měl trvanlivost prodloužit.