Recept na velikonoční chipsy- zajíčky. Klidně je můžete dávat místo malovaných vajíček. Až je koledníci ochutnají, budou chtít ještě přídavek😊. Těsto je připravené za chvilku a uděláte z něj hned několik plechů této slané křupavé dobroty. Půlku másla jsem nahradila bílým jogurtem, takže nejsou tak tučné. Velikonoční stůl je plný sladkých dobrot jako je beránek nebo mazanec a proto by taky nemělo chybět něco slaného. Zajíčci vypadají nádherně a budou ozdobou velikonoční tabule. Každý zajíček může chutnat trochu jinak: posypte je sezamem, kmínem, sýrem nebo jiným posypem. Můj favorit je sezam, sýr a kmín.

 

SUROVINY

  • 200g hladké mouky
  • 150g bílého jogurtu
  • 100g změklého másla nebo hery
  • 1 lžička soli
  • kmín, sezam, len, sýr na posypání

+vejce na potření

 

PŘÍPRAVA

Pomůcky: formička zajíček, plech, pečicí papíry, váleček

 

  1. Máslo nebo heru nechte trochu změknout.
  2. Mouku, jogurt, sůl a změklý tuk smíchejte.
  3. Vypracujte těsto, které dáte na 30 minut odležet do lednice.
  4. Těsto vysypte na pomoučněný vál a vyválejte. Podle potřeby podsypávejte hladkou moukou. Tloušťka zajíčků záleží na vás. Většinou dělám tak 2-3mm tenké těsto. Když ho vyválím více už se s těstem hůře pracuje a zajíčci při přenášení na plech nedrží svůj tvar.
  5. Z této várky by vám měly vyjít 2-3 plechy (záleží na vykrajovátku).
  6. Všechny zajíčky potřete rozšlehaným vejcem. Budete je muset přidržet, ať vám neujíždí.
  7. Připravte si jeden nebo více posypů a zajíčky posypte. Můžete je ještě trochu posolit (se solí opatrně).
  8. Každý plech vyložte pečícím papírem. Zajíčci se tak nikdy nepřilepí.
  9. Zajíčky pečte postupně v troubě předehřáté na 175 stupňů asi 8-10 minut. Použijte střední rošt, aby byly zajíčci dostatečně blízko teplu (ale zase ne moc). Upečené zajíčky poznáte tak, že už začaly hnědnout. Když je nepřipálíte nemůžete je zkazit. Buď budou křupavější nebo měkčí, ale tak či tak budou chutnat výborně.
  10. Plech nechte na lince chvilku vychladnout, aby se zajíčci zpevnily a lépe držely tvar. Poté je přendejte do uzavíratelného obalu.

 

Skladování: při pokojové teplotě nebo v lednici

Trvanlivost: 3 dny

Příprava

Pomůcky: formička zajíček, plech, pečicí papíry, váleček

 

  1. Máslo nebo heru nechte trochu změknout.
  2. Mouku, jogurt, sůl a změklé máslo smíchejte.
  3. Vypracujte těsto, které dáte na 30 minut odležet do lednice.
  4. Těsto vysypte na pomoučněný vál a vyválejte. Podle potřeby podsypávejte hladkou moukou. Tloušťka zajíčků záleží na vás. Většinou dělám tak 2-3mm tenké těsto, když ho vyválím více už se s těstem hůře pracuje a zajíčci se při přenášení na plech nedrží svůj tvar.
  5. Z této várky by vám mělo vyjít 2-3 plechy (záleží na vykrajovátku)
  6. Všechny zajíčky potřete rozšlehaným vejcem. Okraje si přidržte aby vám neodjížděli.
  7. Připravte si jeden nebo více posypů a zajíčky posypte. Můžete je ještě trochu posolit, jen dávejte pozor na abyste je nepřesolily.
  8. Každý plech vyložte pečícím papírem nebo přetřete troškou oleje nebo tuku
  9. Zajíčky pečte postupně v troubě předehřáté na 175 stupňů asi 8-10 minut. Používám střední rošt aby byli zajíčci dostatečně blízko teplu (ale zase ne moc). Upečené zajíčky poznáte tak, že už začali hnědnou. Když je nepřipálíte nemůžete je zkazi. Buď budou křupavější nebo měkčí, ale oba chutnají výborně.
  10. Plech nechte na lince chvilku vychladnout aby se zajíčci zpevnily a lépe držely tvar.

 

Skladování: při pokojové teplotě nebo v lednici

Trvanlivost: 3 dny