Velikonoční sušenky z perníkového těsta. Zatím mám jen jedno vykrajovátko a to velkého zajíce. Na fotce jsou ale i vajíčka, ty jsem vyřízla nožem. Velikonoce sice ještě nejsou, ale u nás doma už se zajíčci, vajíčka i pomlázky začaly objevovat. Každý rok vymýšlím co na Velikonoce připravit a tak si to zkouším dopředu. Jarda testuje se mnou a vybíráme favority, které nakonec budou na stole o Velikonocích. Zajíčci z perníkového těsta tak budou určitě, asi jich upeču víc aby bylo i pro koledníky. S beránkem je to těžší. Na výběr je třený, tvarohový, bez lepku, biskupský, šlehačkový, kynutý a čokoládový. To je výběr co? 😊Uvidíme, který letos zvítězí.

SUROVIN

  • 300g hladké mouky
  • 200g moučkového cukru
  • 60ml sójového mléka (nebo mandlového)
  • 40g medu
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 1 vejce

Na slepení

  • Cca 200g povidel na slepení

*recept na domácí povidla najdete: zde

 

PŘÍPRAVA

  1. Mouku, cukr a kypřicí prášek smíchejte. Přidejte vejce, med a mléko. Vypracujte vláčné těsto a dejte ho asi tak na hodinu uležet do lednice.
  2. Připravte si pomoučněný vál a těsto na něm vyválejte na plát silný 0,5cm. Pomocí vykrajovátek vykrájejte zajíčky, vajíčka nebo jiné velikonoční tvary.
  3. Tvary podeberte nožem a přeneste na pečící papír. Polovinu tvarů potřete povidly. Pokud jsou moc tuhé smíchejte je v misce s troškou vařící vody. Pro usnadnění doporučuji použít igelitový sáček do kterého povidla dáte. Ustřihněte roh a zajíčky ozdobte povidly. Krajům se vyhněte, ty budeme potřebovat volné. Další možností je použít nůž nebo lžičku.
  4. Kraje potřete mašlovačkou namočenou ve vodě (nepřemokřete). Přiložte druhý totožný tvar a kraje k sobě přitiskněte. Můžete použít i vidličku a okraje zmáčknout, ale nutné to není. Pokud jsou povidla dostatečně tuhá nemělo by vám nikde nic vytéct.
  5. Zbytek těsta propracujte a opakujte stejný postup. Vykrojené tvary musí být dostatečně podsypané moukou, aby se vám k papíru nepřilepily.
  6. Sušenky potřete mlékem a vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečte 10-15 minut dozlatova (záleží na velikosti tvarů). Pekla jsem je na středním roštu a před koncem jsem zapnula větráček aby pěkně zhnědly. Až povrch zezlátne můžete sušenky vyndat. Při delším pečení by těsto bylo tvrdé a musely byste čekat až těsto změkne.