Zahradní salát patří mezi mé nejoblíbenější. Dříve jsem si ho dávala v McDonaldu (to už je minimálně 10 let), teď už si ho ale dělám doma. Mrzelo mě, že najednou začali dávat minimum ostatní zeleniny. 95% je salát a zbytek mrkev a rajče. Mám raději vyváženější poměr zeleniny a ne jen samý salát. Je jasné, proč je ho tam nejvíce, je zkrátka nejlevnější.

Zálivka je medovo hořčičná, tu mám nejraději. Ještě jsem si dávala zálivku s modrým sýrem, ale tu ještě neumím.

Na přípravu salátu budete potřebovat: okurku, mrkev, cherry rajčata a ledový salát. K tomu zakysanou smetanu, med, citrón a hořčici.

Tento recept je upravený tak, aby byl bez laktózy.

 

Suroviny:

  • 1 salátová okurka
  • 1 mrkev
  • 10 cherry rajčátek
  • 5 listů hlávkového salátu

 

Medovo hořčičný dresink

  • 120g zakysané smetany bez laktózy (Billa/Globus/Tesco)
  • 50g medu
  • 15g plnotučné hořčice
  • 4 lžičky citrónové šťávy
  • ½ lžičky soli
  • Špetka mletého černého pepře

 

Postup:

Okurku nakrájejte na kolečka ty pak ještě na půl. Rajčátka jen přepulte. Mrkev nakrájejte na hranolky. Používám k tomu druhou stranu mé škrabky, umí dělat malé hranolky, nebo spíš takové nudličky, a to taky stačí.

Salát nakrájejte na proužky nebo jen natrhejte na kousky.

Vše na dresink smíchejte.

Salát nandejte do talíře nebo misky a zalijte připraveným dresinkem. Promíchejte a můžete podávat.

 

Poznámka: Salát vždy smíchejte s dresinkem až těsně před podáváním. Pro uložení do lednice uložte dresink odděleně a smíchejte až druhý den.