Suroviny
Korpus:
- 200g máslových sušenek (typu Bebe)
- 100g rozpuštěného másla
Náplň:
- 400ml slazeného kondenzovaného mléka (1 plechovka)
- 250g čerstvého sýra*
- 250ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr (nebo 1 lžičky van. extraktu)
- 1 lžíce rozpuštěného másla
Poleva:
- 160g jahody
- 90g cukru
- 50g třešní
Pomůcky: dortová forma (ideální je se sundavacím dnem, elektrický šlehač nebo metlička, stěrka
Příprava
Korpus:
1.Sušenky rozmixujte v mixéru na prášek nebo podrťte válečkem.
2. Přidejte rozpuštěné máslo a vypracujte těsto.
3. Těsto namačkejte do formy na dort a uhlaďte. Pokud máte kovovou formu můžete formu vyložit pečícím papírem vystřiženým do kruhu. .dort půjde snadno vyndat.
4. Korpus dejte do mrazáku nebo lednice než si připravíte náplň.
Náplň:
1. Vychlazenou smetanu ke šlehání krátce ušlehejte s čerstvým sýrem. Stačí minutka, náplň bude nadýchanější.
2. Přidejte zbytek surovin ze seznamu: kondenzované mléko, rozpuštěné máslo a vanilkový cukr.
3. Promíchejte a nalijte na korpus.
4. Dort zakryjte alobalem nebo fólií a dejte ztuhnout do mrazáku na cca 4 hodiny. Důležité je, aby byl dort v rovině a ne nakřivo.
Poleva:
1. Na polevu rozmačkejte jahody a třešně s cukrem.
2. V malém hrnci přiveďte k varu a krátce povařte. Stačí pár minut aby se cukr rozpustil.
3. Polevu nechte úplně vychladnout a pokud dort ještě není zmrzlý uložte ji do lednice.
4. Když je dort zmrzlý je čas na polevu. Nalijte ji na dort a nakláněním formy rozlijte do stran. Lžící by se mohla náplň smíchat s polevou.
Nyní dort vraťte zpátky do mrazáku, ale tentokrát jen na hodinu (nebo do ztuhnutí polevy)
Podávání:
Kraje dort projeďte nožem aby šel dort dobře vytáhnout
Dort můžete krájet rovnou nebo ho nechte 5-10 minut povolit. Půjde to snadněji.
Abyste dort nemuseli pokaždé krájet doporučuji ho nakrájet celý. Pak ho vraťte do mrazáku. Takto budete mít dort nakrájený a vždy si vezmete jen kolik chcete.
Skladování: v mrazáku
Trvanlivost: několik měsíců (u nás přežije tak den nebo dva, no uvidíte sami :-))