V posledních týdnech nastaly tropy a proto se všichni snažíme ochlazovat se jak se dá. Ledové nápoje, nanuky a zmrzliny jsou tak nejčastější možností jak se alespoň na chvilku ochladit. Když jsem včera vyráběla moji oblíbenou zmrzlinu s příchutí cheesecaku dostala jsem chuť na pravý cheesecake. Tím myslím nepečený dort s korpusem a polevou. Pro si tedy neudělat dort, kde místo klasické náplně bude zmrzlina? Výsledek byl dokonalý! Normálně tolik sladkého nejím, ale tentokrát netrvalo ani jeden den a bylo po dortu. Navíc je to rychlovka, když nepočítám mražení je dort vyrobený do 10 minut. Takže pro toto léto se mým číslem jedna stává tento zmrzlinový cheesecake a doufám, že bude chutnat i vám a celé vaší rodině. Je léto, čas dovolených a koupání. Udělejte si radost tímto dortem a uvidíte, že to příšerné vedro bude hned o něco snesitelnější 🙂

 

Suroviny

  Korpus:

  • 200g máslových sušenek (typu Bebe)
  • 100g rozpuštěného másla

  Náplň:

  • 400ml slazeného kondenzovaného mléka (1 plechovka)
  • 250g čerstvého sýra*
  • 250ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr (nebo 1 lžičky van. extraktu)
  • 1 lžíce rozpuštěného másla

  Poleva:

  • 160g jahody
  • 90g cukru
  • 50g třešní

Pomůcky: dortová forma (ideální je se sundavacím dnem, elektrický šlehač nebo metlička, stěrka

Příprava

Korpus:

1.Sušenky rozmixujte v mixéru na prášek nebo podrťte válečkem.

2. Přidejte rozpuštěné máslo a vypracujte těsto.

3. Těsto namačkejte do formy na dort a uhlaďte. Pokud máte kovovou formu můžete formu vyložit pečícím papírem vystřiženým do kruhu. .dort půjde snadno vyndat.

4. Korpus dejte do mrazáku nebo lednice než si připravíte náplň.

 

Náplň:

1. Vychlazenou smetanu ke šlehání krátce ušlehejte s čerstvým sýrem. Stačí minutka, náplň bude nadýchanější.

2. Přidejte zbytek surovin ze seznamu: kondenzované mléko, rozpuštěné máslo a vanilkový cukr.

3. Promíchejte a nalijte na korpus.

4. Dort zakryjte alobalem nebo fólií a dejte ztuhnout do mrazáku na cca 4 hodiny. Důležité je, aby byl dort v rovině a ne nakřivo.

 

Poleva:

1. Na polevu rozmačkejte jahody a třešně s cukrem.

2. V malém hrnci přiveďte k varu a krátce povařte. Stačí pár minut aby se cukr rozpustil.

3. Polevu nechte úplně vychladnout a pokud dort ještě není zmrzlý uložte ji do lednice.

4. Když je dort zmrzlý je čas na polevu. Nalijte ji na dort a nakláněním formy rozlijte do stran. Lžící by se mohla náplň smíchat s polevou.

Nyní dort vraťte zpátky do mrazáku, ale tentokrát jen na hodinu (nebo do ztuhnutí polevy)

 

Podávání:

Kraje dort projeďte nožem aby šel dort dobře vytáhnout

Dort můžete krájet rovnou nebo ho nechte 5-10 minut povolit. Půjde to snadněji.

Abyste dort nemuseli pokaždé krájet doporučuji ho nakrájet celý. Pak ho vraťte do mrazáku. Takto budete mít dort nakrájený a vždy si vezmete jen kolik chcete.

 

Skladování: v mrazáku

Trvanlivost: několik měsíců (u nás přežije tak den nebo dva, no uvidíte sami :-))