Aloo gobi je další mé oblíbené indické jídlo. Poprvé sem ho ochutnala v indické restauraci Curry and Tika (vaří tam fantasticky!).

Jedná se o jídlo z brambor a květáku, cibulí a rajčat. Maso neobsahuje, je tedy vegetariánské. Název už sám napovídá, z čeho je jídlo udělané:

 Aloobrambory

Gobikvěták

 

A co si dát jako přílohu? K tomuto jídlu se hodí rýže basmati, chléb naan, parathy anebo čapatí. Já jsem zvolila čapatí – jsou to tenké placky podobné pšeničným tortillám

Je tady podzim a květák se jako surovina přímo nabízí. Až ho budete mít doma, zkuste něco nového a připravte si vynikající indické jídlo😊.

 

Suroviny

  • 600g brambor (ideálně typ A nebo B)
  • 300g květáku
  • 170g rajčatové passaty
  • Volitelné: 150g mraženého hrášku
  • 100ml vody
  • 1 cibule
  • 1 rajče nebo 1 lžíce protlaku
  • 1 lžíce oleje nebo ghí
  • 2 lžičky soli
  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžičky koření garam masala (recept najdete tady na blogu)
  • 1 a ½ lžičky nastrouhaného zázvoru (nebo ¼ lžičky sušeného)
  • 1 a ½ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ¼ lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžička chilli vloček (volitelné)

Na ozdobu: nasekané listy koriandru

 

Postup

Květák omyjte, zbavte tvrdých částí a natrhejte na větší růžičky. Vařte v osolené vodě 3-4 minut. Sceďte ho.

Cibuli nakrájejte nadrobno. Na rozpáleném ohni nebo ghí míchejte do až zesklovatí.

Přidejte brambory nakrájené na kostky, všechno koření a míchejte další 2 minuty.

Dále přidejte pasírovaná rajčata, protlak, vodu a vařte pod pokličkou skoro do měkka ( u mě to bylo 10 minut).

Nakonec vmíchejte květák a 3 minuty povařte. Kdo má rád, přidá společně s květákem i mražený hrášek.

Podle chuti promíchejte s cukrem. Já mám ráda jídlo sladší, dala jsem tedy 3 lžíce.

 

Podávejte s chlebem naan, rýží, čapatí anebo parathou.

 

Nechcete pokaždé odměřovat jednotlivé druhy koření?

Smíchejte:

  • 8 lžiček garam masaly
  • 6 lžiček mletého koriandru
  • 4 lžičky chilli vloček
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžičku sušeného zázvoru

 

Do jídla přidáte 11 gramů koření anebo 5 a ½ lžičky