Aloo gobi je další mé oblíbené indické jídlo. Poprvé sem ho ochutnala v indické restauraci Curry and Tika (vaří tam fantasticky!).
Jedná se o jídlo z brambor a květáku, cibulí a rajčat. Maso neobsahuje, je tedy vegetariánské. Název už sám napovídá, z čeho je jídlo udělané:
Aloo – brambory
Gobi – květák
A co si dát jako přílohu? K tomuto jídlu se hodí rýže basmati, chléb naan, parathy anebo čapatí. Já jsem zvolila čapatí – jsou to tenké placky podobné pšeničným tortillám
Je tady podzim a květák se jako surovina přímo nabízí. Až ho budete mít doma, zkuste něco nového a připravte si vynikající indické jídlo😊.
Suroviny
- 600g brambor (ideálně typ A nebo B)
- 300g květáku
- 170g rajčatové passaty
- Volitelné: 150g mraženého hrášku
- 100ml vody
- 1 cibule
- 1 rajče nebo 1 lžíce protlaku
- 1 lžíce oleje nebo ghí
- 2 lžičky soli
- 3 lžíce cukru
- 2 lžičky koření garam masala (recept najdete tady na blogu)
- 1 a ½ lžičky nastrouhaného zázvoru (nebo ¼ lžičky sušeného)
- 1 a ½ lžičky mletého koriandru
- ½ lžičky mletého kmínu
- ¼ lžičky mleté kurkumy
- 1 lžička chilli vloček (volitelné)
Na ozdobu: nasekané listy koriandru
Postup
Květák omyjte, zbavte tvrdých částí a natrhejte na větší růžičky. Vařte v osolené vodě 3-4 minut. Sceďte ho.
Cibuli nakrájejte nadrobno. Na rozpáleném ohni nebo ghí míchejte do až zesklovatí.
Přidejte brambory nakrájené na kostky, všechno koření a míchejte další 2 minuty.
Dále přidejte pasírovaná rajčata, protlak, vodu a vařte pod pokličkou skoro do měkka ( u mě to bylo 10 minut).
Nakonec vmíchejte květák a 3 minuty povařte. Kdo má rád, přidá společně s květákem i mražený hrášek.
Podle chuti promíchejte s cukrem. Já mám ráda jídlo sladší, dala jsem tedy 3 lžíce.
Podávejte s chlebem naan, rýží, čapatí anebo parathou.
Nechcete pokaždé odměřovat jednotlivé druhy koření?
Smíchejte:
- 8 lžiček garam masaly
- 6 lžiček mletého koriandru
- 4 lžičky chilli vloček
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžičku sušeného zázvoru
Do jídla přidáte 11 gramů koření anebo 5 a ½ lžičky